Türk sanayiciler İtalya'dan umutlu döndü

İzmir İtalyan Ticaret Odası’nın organizasyonuyla İtalya’nın Parma kentinde düzenlenen Mecspe 2015 Uluslararası Mekanik Fuarı’na başta İzmir olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa ve Sivas’tan katılan Türk sanayiciler yaptıkları görüşmelerden umutlu döndü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

(DÜNYA)

İZMİR - İzmir İtalyan Ticaret Odası’nın organizasyonu ile Mecspe Uluslararası Mekanik Fuarı’na giden otomotiv ve mekanik sektörlerinde faaliyet gösteren Türk firmalarının temsilcileri hem fuarı gezdiler hem de İtalyanlarla ikili görüşmeler gerçekleştirdiler. Fuarda, yerli firmaların özellikle kalıp, benzer enstrümantasyon ürünler ve makinelerle ilgilendiklerini ifade eden İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Akdurak, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren İtalyan firmalarla tanışan Türk firmalarının yeni işbirlikleri kuracaklarını belirtti. Ayrıca, Fuar’da İzmir İtalyan Ticaret Odası tarafından Türkiye’de mekanik ve otomotiv sektörü hakkında genel bilgiler verdiklerini ve bir sunum gerçekleştirdiklerini anlatan Akdurak, “Bu sunumda otomotiv üreticilerinin yurtdışı satışları için Türkiye’yi üretim üssü olarak tercih ettiği ve Türkiye’de bu sektörde üretimin yaklaşık yüzde 73’ünün yabancı pazara yönelik gerçekleştirildiğini anlattık. Türkiye ile İtalya arasında her geçen yıl büyüyen bir ticaret hacmi var. Bu süreçte elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

iitoitalya_b.jpg

4 milyar dolarlık ticaret

Türkiye ile İtalya arasında gerçekleştirilen dış ticaret rakamları hakkında da bilgiler veren Akdurak, “2013 yılında İtalya’dan Türkiye’ye makine ithalatı 3 milyar 249 milyon dolar oldu. Yine aynı yıl Türkiye’nin İtalya’ya makine ihracatı ise 439 milyon dolarda kaldı. İtalya’ya en çok ihraç edilen makineler arasında buzdolapları, soğutucular, beyaz eşya, motor ve makine parçaları, dişliler bulunuyor. İtalya’dan ithal ettiğimiz başlıca makineleri ise bulaşık makineleri, vanalar, dizel ve yarı dizel motorlar, dişli takımları ve şişeleme makineleri olarak sıralayabiliriz” diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir