Türk şirketleri nükleerden 21 milyar liralık iş bekliyor

Türkiye’de toplam 60 milyar doları bulması beklenen üç nükleer santral yatırımında, Türk şirketlerinin yaklaşık 21 milyar dolarlık teknik proje üstlenme potansiyeli bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Ankara Sanayi Odası nükleer kümesi çalışmaları hızlandırdı. Türkiye’de toplam 60 milyar doları bulması beklenen üç nükleer santral yatırımında, Türk şirketlerinin yaklaşık 21 milyar dolarlık teknik proje üstlenme potansiyeli bulunuyor. Ankara’da kurulan nükleer enerji kümesi de geçen hafta başkanlığını Nurettin Özdebir’in yaptığı Ankara Sanayi Odası’ndan bir heyet Rusya’da incelemede bulundu. Özdebir, teknik bölüm dışında Türkiye’de nükleer santral projelerinde önemli miktarda parça üretilebileceğini belirtirken, sadece OSTİM’de 150 firmanın özel üretim yapma kabiliyetine sahip olduğunu söyledi.

Özellikle güvenlikle ilişkili eleştirilere rağmen, Türkiye’de kurulması öngörülen üç nükleer santralin, Türk sanayicisi açısından 21 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratması bekleniyor. Bu potansiyelden hareket eden ASO, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da desteğiyle bir küme oluşturdu. Kümenin çalışmalarını değerlendiren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’de daha nükleer enerjiyle ilgili tartışmalar yaşanırken ASO olarak Ekonomi Bakanlığı’nın Ur-Ge destekleri kapsamında bir proje yaptıklarını ve Enerji Bakanlığı’nın da desteğiyle küme kurduklarını söyledi.

Sanayi Bakanlığı’nın küme destek programından da yararlandıklarını anlatan Özdebir, ilk etapta Fransa’da başladıkları incelemelere, uçak krizinin aşılmasıyla birlikte Rusya ile sürdürdüklerini söyledi. Geçen hafta Rusya'da nükleer santral eğitim merkezine gittiklerini dile getiren Nurettin Özdebir, bu ziyarette Türkiye’de nükleer santrale üretim yapabilecek firmalara yönelik eğitim ve sertifikalandırma konularını konuştuklarını bildirdi. Özdebir, yerli sanayinin de nükleer teknolojideki firmalara yan sanayi yapabilecek yetkinliği kazanmalarını amaçladıklarını, önce insanların eğitilip sertifikalandırılacağını, bunu malzemelerin standardizasyonunun takip edeceğini anlattı.

Fark kalite kontrolü ve izlenebilirlikte

Rusya’da nükleer santral tedarikçilerinin katıldığı fuara yaptıkları ziyaretin ardından bu işlerin Türkiye’de rahat yapılabileceğine yönelik kanaatinin pekiştiğini anlatan Özdebir, organize olamama ve disiplin çerçevesinde iş yapma zaafının giderilebilmesi halinde önemli miktarda iş üstlenilebileceğini söyledi. Nükleer santralde kullanılan parçaların baraj veya termik santralde kullanılanlardan çok farklı olmadığını belirten Özdebir, farkın kalite kontrolü ve izlenebilirlikten kaynaklandığını bildirdi.

Dünyada 100’ün üzerinde santral yapılacak

Yapılması planlanan nükleer santrallere 60 milyar dolarlık yatırım öngörüldüğüne dikkat çeken Nurettin Özdebir, bir santral için uluslararası kuruluşların yapması gereken zorunlu işlerin dışında kalan yatırımın yüzde 50’sinin Türkiye’den karşılanabileceğini vurguladı. Buna göre her bir santral için Türkiye’de 7 milyar dolar olmak üzere toplamda 21 milyar dolar civarında potansiyel olduğunu dile getiren Özdebir, üstelik bu kabiliyete erişilmesi halinde, iş hacminin sadece Türkiye ile sınırlı olmayacağını vurguladı. Özdebir, dünyada 100’ün üzerinde santral yapılacağını belirterek, “Türkiye bunlara rahatlıkla yan sanayi hizmeti verebilir. Santralin içinde kablodan dikenli tele kadar birçok malzeme var ama bunların hepsi sertifikalı olmalı. OSTİM’de en az 150 firma bunu yapabilir” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir