Türk Telekom yurt dışında büyüme stratejisini değiştirdi

Türk Telekom Genel Müdürü Doany, ürünlerini geliştirerek, dünyaya ihraç ederek büyümeyi hedeflediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Türk Telekom'un yurtdışında büyüme stratejisini değiştirdiklerini ve gelecek dönemde şirket satınalmaları ile değil, teknoloji ve AR-GE ihracatı ile büyümeyi hedeflediklerini bildirdi.

BM'ye bağlı çalışan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) Cenevre'de düzenlediği ITU Telecom World 2009 Konferansında yeni teknolojilerini tanıtan Türk Telekom Genel Müdürü Doany, düzenlediği basın toplantısında, şirketin gelecek hedefleri hakkında bilgi verdi.

Tüm dünyadaki Telekom operatörleri geleneksel iş modelleri yaptığını ve geleneksel metotlar dışında çalışanların da teknolojiyle büyüdüğünü anlatan Doany, ''Herkes bilsin ki; dünyada sabit ses gelirleri durağanlaşıyor. Data ve ADSL gelirleri ise hızla artıyor. Biz Türk Telekom'un yurtdışında büyüme stratejisini değiştirdik. Gelecek dönemde şirket satınalmaları ile değil, teknoloji ve AR-GE ihracatı ile büyümeyi hedefliyoruz. Teknoloji şirketlerimiz için Türk Telekom bir laboratuvar görevi yapıyor'' dedi.

Bunun pazar koşullarının getirdiği bir değişiklik olduğunun da altını çizen Doany, bu stratejinin bir fırsat olduğunu söyledi.

Doany, ITU toplantıları çerçevesinde düzenlenen fuara Türk Telekom'un teknoloji şirketleri olan Argela, İnnova ve Sebit ile katıldıklarını, çünkü bu şirketler için potansiyel müşteriler bulmak ve yeni pazarlar yaratmak istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Burası bunun için uygun bir yer. Şirketlerimiz burada ürünlerini tanıtmak için uygun bir yer buldular. Potansiyel müşteriler için fırsatlar yarattık. Bu arada, Suudi Arabistan, Mısır, Hindistan, ABD gibi ülkelerle çalışmaya başladık. Önümüzdeki dönemde de Tunus, Fas, Brezilya, Nijerya, Kolombiya ve Malezya gibi ülkelerle de çalışmayı planlıyoruz."

Sebit'in ilköğretim öğrencileri için ürettiği "Vitamin" adlı interaktif eğitim yazılımının İngilizce versiyonunun ABD'de pazarlandığını, İspanyolca ve Arapça versiyonunun da kısa bir sürede piyasaya çıkacağını ifade eden Doany, Portekizce versiyonunu da hazırlayarak büyük bir pazar olan Brezilya'ya açılmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bu ürünle tüm dünyada 20 milyon kullanıcıya ulaşmayı amaçladıklarını anlatan Doany, özellikle İspanyolca konuşulan pazarları tercih ettiklerini kaydetti.

Doany, önümüzdeki hafta Irak İletişim Bakanı ile Türkiye'de bir araya geleceklerini de belirterek, "Irak'ta hayat zor, orada eğitimi sürdürmek önemli. Bizim ürünümüz de oradaki eğitimin gelişmesine katkı sağlayacak" dedi.

Malezya pazarı ile de ilgilendiklerini ifade eden Doany, diğer ürünleri hakkında da bilgi verdi.

Reklam karşılığı abonelerine ücretsiz telefonla görüşme imkanı sağlayan ve Argela firması tarafından geliştirilen "Tuitalk" ürününü de anlatan Doany, bu ürünün özellikle ABD'de Hintliler, Çinliler ve Türkler tarafından kullanıldığını söyledi.

Doany, bu ürün sayesinde şirketin Hindistan pazarına açılma fırsatı yakaladığını ve o ülkede 2 büyük telekom operatörüyle anlaşma yaptıklarını ve üçüncü firma ile de görüştüklerini açıkladı.

Türk Telekom'un Hindistan'da ortağı olduğu şirketler kanalıyla bu alanda bu ülkeye kolay girdiğini ifade eden Doany, Hindistan'da bir ofis hazırlığı içinde olduklarını da söyledi.