Türkiye ‘helal’ dedirtecek!
Helal gıda & yaşamda ikinci en büyük potansiyel piyasa olan Türkiye’nin 2018 yılında 237 milyar dolarlık pazara ulaşacağı öngörülüyor
İSTANBUL - Türkiye'nin, helal gıda ve yaşam stili piyasasının 2018 yılında 237 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.
DinarStandard açıklamasına göre, İslami ekonomi, özellikle Helal gıda & yaşam stili sektörleri (moda, turizm, ilaç, kozmetik ve medya/eğlence) küresel olarak gelişmeye başlıyor.
DinarStandard'a göre, Türkiye'nin Helal gıda & yaşam stili iç tüketim piyasası, küresel olarak ikinci en büyük potansiyel piyasa. Söz konusu piyasanın, 2012 yılında 154 milyar dolar olarak tahmin edilirken, 2018 yılında 237 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. İslami yaşam stili olarak en büyük piyasa olan Endonezya'nın 2012 yılında 235 milyar dolar ve üçüncü en büyük piyasa olan Suudi Arabistan'ın 91 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Thomson Reuters ortaklığında hazırlanan son "State of the Global Islamic Economy" raporunda, DinarStandard'ın, küresel İslami ekonomilerinde büyüme strateji araştırma & danışma firması olarak uzmanlaştığı yayımlandı.
Raporda, hızla büyüyen Helal gıda & yaşam stili sektörlerinin piyasa potansiyeli, 2012'de tüketici harcamalarında 1,62 trilyon dolar olarak boyutlandırıldı ve bu oranın 2018 yılında 2,47 trilyon dolara yükseleceği öngörüldü.
Rushdi Siddiqui, DinarStandard'a katılıyor
Açıklamada görüşlerine yer verilen İslami Finans ve Helal Endüstri öncüsü Rushdi Siddiquiti, islam ekonomisinin küresel, 5 yıldızlı bir kaliteye sahip bir danışma şirketine ihtiyacı olduğunu belirterek Dinar Standart'ın da batı şirketleri, ülkelerdeki turizm kuruluşları, İslam Konferansı Teşkilatı Ülkeleri, özel sermaye şirketleri, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için McKinsey danışmanlık şirketinin kalitesine sahip bir hizmet sunduğunu ifade etti.
Siddiquiti, helal gıda ve İslami finans sektörleri arasında uzaklık olduğunu ve bu iki sektör için birbirinden ayrılmış ikiz kardeş benzetmesinde bulundu. Dinar Standart Üst Yöneticisi (CEO) Rafi-uddin Shikoh ise Siddiqui'yi DS'ye katmaktan mutlu olduklarını ifade etti.
Nestle, Carrefour, Marriot, Pfizer gibi bilinen markaların, bölgesel yatırım firmalarının ve binlerce KOBİ'nin hızlı büyüyen, küresel ve karışık olan pazarla mücadele ettiğini vurgulayan Siddiqui'nin, bu tür kuruluşlara hizmet etmek için Dinar Standart'ın pazar istihbaratı ve strateji liderliği departmanında çalışacağını dile getirdi.
Siddiqui, Küresel Lider/İslami Ekonomi Başkanı olarak DinarStandard'a katılıyor. Siddiqui, son 15 yıldır İslami ekonomi alanında çalıştı. 1998'de Dow Jones İslami Endeksin kuruluşunda etkili olan Siddiqui, ardından Global Head of Islamic Finance & OIC Countries'de, dünyanın ilk İslami finansmanı Gateway'in, Uluslararası İslami Bankacılık Gösterge Oranı'nın (IIBR) ve Helal gıda endeksi'nin (SAMI) kurulmasında öncü bir rol oynadı. Son olarak Azka Capital'de Genel Müdür olarak hizmet veren Siddiqui aynı zamanda şirket ortağı.
Açıklamaya göre, İslami finans ve helal gıda sektörleri arasında az bir bağlantı var. DinarStandart analizlerine göre, İslam Konferansı Teşkilatı ülkelerinde gıda ve tarım alanlarında 2011-2013 yılları arasında yapılan 340 yatırım var ve bu yatırımlar toplamda 14,9 milyar dolar değere sahipken, dünya çapında "Helal Gıda" alanında yapılan 17 yatırım var ve 7 tanesinin toplam yatırım değeri sadece 22 milyon dolar.