Türkiye ikinci elde online pazarı sevdi

Türk internet kullanıcıları, ikinci el ürünlerin alınıp satılabildiği internet sitelerine yoğun ilgi gösterdi. 2017'de sektörün yüzde 30 büyümesi beklenirken, markalar gelecek yıl stratejilerini şekillendiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk internet kullanıcıları ikinci el ürün ve cihazları online olarak satışa çıkarmayı sevdi. Tüketicilerin ikinci el alışveriş ihtiyacına çözüm sunan internet siteleri ve mobil uygulamalar ise 2018'de yapay zeka teknolojileriyle vites büyütmeyi hedefliyor.

"letgo, beklentilerimizin ötesinde büyüdü"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan letgo Kurucu Ortağı Alec Oxenford, "İkinci el ekonomisindeki müthiş büyüme birçok insanı şaşırttı. Pazar büyüklüğünü gösteren net rakamlar olmasa da Ocak 2016'da Türkiye'de letgo'yu lanse ettiğimizden beri kullanıcılar uygulamamız aracılığıyla on milyonlarca eşyayı listelediler" dedi.

Türkiye'nin, letgo gibi ikinci el bir pazar yeri için dünyadaki en büyük fırsatlardan biri olduğunu çok hızlı bir şekilde kanıtladığını söyleyen Oxenford, "letgo'nun Türkiye'deki büyümesi beklentilerimizin çok ötesine geçti. Türkiye ikinci el pazarında letgo için büyük fırsatlar olduğunun farkındaydık, ancak kimse 2015'te kurulan letgo'nun iki yıldan kısa bir sürede bu kadar popüler olacağını tahmin edemezdi" diye konuştu.

letgo'nun önümüzdeki sene, özellikle yapay zeka gibi gelişmiş teknoloji ile ikinci el eşya alış satışını daha da kolaylaştıracak inovasyonlara yöneleceğini anlatan Oxenford, "Kolaylık faydasına odaklanmamız, letgo'nun kulaktan kulağa çok hızlı bir şekilde yayılmasına ve büyümesine sebep oldu" değerlendirmesini yaptı.

Oxenford, bu yılın başlarında Türkiye'deki letgo kullanıcılarının uygulamayı kullanarak her ay 4,2 milyon ikinci el eşya listelediklerini hatırlatarak, "letgo, Türkiye'de faaliyete geçtiğinden beri yüzde 680'in üzerinde büyüdü ve şu anda 16,5 milyonu aşkın ürün letgo'da satılıyor" bilgilerini verdi.

"Trafiğimizin yüzde 70'ten fazlası mobilden geliyor"

GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı ise GittiGidiyor olarak 2017'yi yüzde 55 büyümeyle kapatmayı hedeflediklerini belirterek, "Şu aşamada beklentimizin gerçekleşeceğini söyleyebilirim. Aynı dönemde sektörün yüzde 30'un üzerinde büyüyeceğini ve 2018'de de bu performansı devam ettireceğini tahmin ediyoruz" bilgilerini verdi.

GittiGidiyor'un hedefinin yıl sonunda sektörün üzerinde bir büyüme hedeflediğini anlatan Kantarcı, "100 bini aşkın aktif satıcıya sahip GittiGidiyor'da şu anda 200'den fazla yerli ve yabancı markanın da mağazası bulunuyor" diye konuştu.

GittiGidiyor ile ilgili verileri paylaşan Kantarcı, şunları söyledi: "Geçen yıl GittiGidiyor'a toplam mobil ziyaret 300 milyonun üzerinde gerçekleşti. 2017 sonunda ise bu rakamın 500 milyona yaklaşacağını öngörüyoruz. Aralık itibarıyla toplam trafiğimizin yüzde 70'ten fazlası mobilden geliyor"

"Yılı hedeflerimize ulaşarak kapatacağız"

sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Göncü, "Zor geçen bir yıla rağmen bu seneyi de hedeflerimize ulaşarak kapatacağımızı görebiliyoruz. 6 milyondan fazla aktif ilan ve 43 milyona yaklaşan aylık aktif kullanıcı, bir internet platformu için çok önemli rakamlar" diye konuştu.

sahibinden.com'da en fazla ilanın, İkinci El ve Sıfır Alışveriş kategorisinde bulunduğunu anlatan Göncü, 24 alt kategorisi ile toplamda 2,5 milyon aktif ilana sahip olan İkinci El ve Sıfır Alışveriş kategorisinin özellikle bireysel üyelerin C2C iş modeli ile kullanmadıkları eşyalarını rahatlıkla satabilmelerine imkan sağladığını söyledi.

Göncü, ikinci el kategorisinde istatistikleri şöyle sıraladı: "Bu yıl ikinci el kategorisinde en çok ilan sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir'den girildi. İkinci El ve Sıfır Alışveriş kategorisinde özellikle bilgisayar, cep telefonu yoğunlaşıyor"