”Türkiye krize ilk kez gelişmiş bir ülke gibi reaksiyon gösteriyor”

Bakan Şimşek, Diyarbakır Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Türkiye Ekonomisi" konulu toplantıda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "İlk defa Türkiye, dünyadaki böyle bir krize karşı direnç gösteriyor. Türkiye, ilk kez gelişmiş bir ülke gibi reaksiyon gösteriyor" dedi.

Şimşek, Diyarbakır Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Türkiye Ekonomisi" konulu toplantıya katıldı.

Şimşek, toplantıda yaptığı konuşmada, İngiltere'deki G-20 Zirvesi'nden yeni döndüğünü anımsatarak, zirvenin krize karşı çözüm arayışı nedeniyle son dönemlerde rutin olarak bir araya gelme platformuna dönüştüğünü ifade etti.

Nisan ayı başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı bir liderler zirvesi yapılacağını bildiren Şimşek, gerek G-20 Zirvesi'nde gerekse diğer platformlarda ekonomiyi destekleyici ve bu krizden nasıl çıkılacağı konusunda araştırmaların yapıldığını kaydetti.

"Keramet, programları iyi bir şekilde uygulamak"

Şimşek, ihracatta ve sermaye artışlarında ciddi bir daralma olduğunu ve gelişmekte olan ülkelerdeki fonlardan gelen destek miktarında düşme olabileceğini belirttiği konuşmasında, şunları söyledi:

"2007 yılında gelişmekte olan ülkelere gelen destek miktarı yaklaşık 928 milyar dolardı. Bu sene, bunun 165 milyar dolara düşmesi gündemde. Fon imkanlarında çok büyük bir gerileme söz konusu. IMF gibi özel kuruluşların imkanlarını ikiye katlama taahhütleri ortaya çıktı. Eskiden çok kolay kredi bulunurken, şimdi muazzam bir daralma söz konusu. Bütün ülkelerde bu daralma var."

80 yıldır ilk defa dünya ticaretinde böyle bir daralma başladığını vurgulayan Şimşek, "Yani bazı ülkeleri çok yüksek vurdu, bazılarını çok daha az. İhracatının yüzde 90'ı petrol olan ülkeler çok az etkileniyor, ama dünyaya mal satan diğer bütün ülkeler etkilendi" değerlendirmesinde bulundu. 

"İlk defa Türkiye'nin dünyadaki böyle bir krize karşı direnç gösterdiğini" dile getiren Bakan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ilk kez gelişmiş bir ülke gibi reaksiyon gösteriyor. Niye, bankalarımızı iyi denetlemişiz. Bankalar sonra kar etmiş ve vatandaş rahatlamış. Türkiye'de büyüme var. 'Reformlar 2001'de yapıldı' deniliyor, doğrudur, ama reformları kağıt üzerinde yapmak ayrıdır, uygulamak ayrıdır. 2001'de IMF'den kredi alındı. Biz geldik bu kredi borçlarını ödedik. Keramet, ne IMF programlarında, ne şunda ne bunda. Keramet, bu programları iyi bir şekilde uygulamaktır.

Türkiye 90'lı yıllarda böyle bir krize girmiş olsaydı hayal bile etmek istemezdim. Şimdi bizim 1 yılımız, gelirimiz, 90'lı yılların 20 yılına bedeldir."