Türkiye olarak 16. sıraya göz diktik

Ekonomi Bakanı Çağlayan Türkiye-Hollanda İş Forumu'ndaki konuşmasında Hollandalı'ları " Türkiye dünya ekonomisinin 16. büyük ekonomisi olacak" diye uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hollanda'nın dünya ekonomisinde 16. sırada, Türkiye'nin de 17. sırada olduğunu hatırlatarak, "Büyüme performansımız iyi olursa bu sene sonunda yer değiştireceğiz, haberiniz olsun. Biz Türkiye olarak 16. sıraya göz diktik. Zannediyorum ki bu yılın sonunda Türkiye dünya ekonomisinin 16. büyük ekonomisi olacak" dedi.
 
Bakan Çağlayan, Türkiye-Hollanda Dostluk Derneği ve Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu tarafından TİM Dış Ticaret Kompleksinde gerçekleştirilen İş Forumuna katıldı.
 
Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, nisan ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hollanda'yı ziyaret edeceğini, bu yılın sonuna doğru da da kendisinin iş adamlarıyla bu ülkeye gideceğini söyledi.
Hollanda'nın Türkiye açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Çağlayan, 4 yüz bine yakın Türk vatandaşının bulunduğu, on binlercesinin iş adamı olduğu Hollanda ile ilişkilerin 4 yüz yıldır gelişerek devam ettiğini ifade etti.
 
Yunanistan'a nasıl saç tıraşı yapılacağına karar veremiyorlar
 
Türkiye'nin, 2008'deki, bugün etkileri hala Avrupa'da devam eden krize rağmen büyümesine kararlı bir şekilde devam ettiğine işaret eden Çağlayan, "Adeta berberlerin Yunanistan'a nasıl bir saç tıraşı yapacağına karar veremediği bir dönemde Türkiye son derece kararlı, istikrarlı bir şekilde gelişmesine devam ediyor" diye konuştu.
Bugün Avrupa'daki ekonomik krizi ortaya çıkaran hataları yıllar önce Türkiye'nin de yaptığını söyleyen Çağlayan, "Türkiye'de 2001 krizi şartlarında 10 dakika sonrasının bile ne olacağı bilinemiyordu. Türkiye'nin toplam kamu iç-dış borçları neredeyse milli gelirin yüzde 80'ine yakındı. Bütçe açıkları çift haneli seviyedeydi" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası fiyat istikrarına odaklandı

Bakan Çağlayan, Merkez Bankası'nın istisnai gün uygulamasına neden geçtiği yönündeki bir soru üzerine ise, Merkez Bankası'nın bir taraftan fiyat istikrarını sağlarken, bir taraftan da finansal istikrarı sağlamakla görevli olduğunu belirtti. Çağlayan, ''Merkez Bankası yeniden fiyat istikrarının sağlanması noktasında bu yıl için hedefe odaklandığını tekrar ifade ediyor'' dedi.

Dünya ekonomisinin her gün değişkenlik arz ettiği, Avrupa kaynaklı ekonomik sıkıntıların devam ettiği bir ortamda, Türkiye'nin de bu gelişmelerden etkilendiğini söyleyen Çağlayan, Merkez Bankası'nın da görev ve sorumlulukları çerçevesinde zaman zaman faklı enstrümanlarla piyasaları düzenlediğini dile getirdi. Merkez Bankası'nın geçmiş yönetiminin faiz politikasında hatalar yaptığını ifade eden Çağlayan, ''Yüksek cari açığın hesabı hükümetimize sorulurken, bu hatayı yapan Merkez Bankası'nın eski yönetimi çeşitli kuruluşlar tarafından ödüllendiriliyor'' yorumunu yaptı.
 
Dünya Türkiye mucizesini konuşuyor
 
Türkiye'yi, bu küresel krizde başarılı kılan hususların bunlar olduğunu anlatan Çağlayan, "Bugün dünyanın birçok ülkesi Türkiye mucizesini konuşuyor. Dünyanın birçok ülkesinden gelenler, bu küresel krizde neler yaptığımızı tek tek bizimle tartışıyor" dedi.
 
Çağlayan, 3 yılda 130'dan fazla yurt dışı seyahat yaptığını dile getirerek, "Bu akşam da Sayın Başbakanımızla beraber Güney Kore'ye, dönüşte de İran'a gideceğiz. Hemen arkasından bir kaç gün sonra Japonya'ya, sonra yine Sayın Başbakanımızla, iş adamlarımızla beraber Çin'de yapacağımız büyük bir etkinlikten sonra Türkiye'ye döneceğiz. Daha sonra G 20 toplantısı için Meksika'ya gideceğiz. 20-25 günde dünyanın dört bir tarafında birbirinden farklı 5 uzak ülkesine seyahat gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.
 
Bundan 1 ay önce Almanya'ya yaptıkları ziyarette, Federal Ekonomi Bakanının Türkiye ekonomisini anlattığında göğsünün kabardığını söyleyen Çağlayan, "Gerçekten Türkiye'nin faaliyetleri belki içeriden tam net görülmüyor olabilir ama Türkiye'ye, Kapıkule'den çıkıp dışarıdan bakmasını herkesten rica ediyorum" dedi.
Çağlayan, Türkiye'nin ihracatının yüzde 72'sini yaptığı Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki krize rağmen, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 135 milyar dolar mal ihracatı, 40 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini anlattı.
 
Türkiye'nin mal ve hizmet ticaretinde 446 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip bir ülke olduğunu kaydeden Çağlayan, şunları söyledi:
"Hollanda'nın dış ticaret potansiyelini de çok yakından biliyorum. Hollanda dünya ekonomisinde 16. sırada, Türkiye 17. sırada. Ama buradan uyarıyorum; büyüme performansımız iyi olursa bu sene sonunda yer değiştireceğiz, haberiniz olsun. Biz Türkiye olarak 16. sıraya göz diktik. Zannediyorum ki bu yılın sonunda Türkiye dünya ekonomisinin 16. büyük ekonomisi olacak, satın alma paritesine göre Avrupa'nın da 6. ekonomisi olma özelliğini koruyacak."

10 yıl öncesinin 3 katı
Forumun açılışında konuşan Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers, geçen yıl Türkiye ve Hollanda arasındaki ikili ticaret rakamlarının 7 milyar dolardan fazla olduğunu belirterek, bunun 10 yıl öncesindeki ikili ticaretin 3 katı olduğunu kaydetti.
 
Kervers, Hollanda yatırımlarının Türkiye'de artış gösterdiğini ifade ederek, ''Türkiye, Hollanda'nın yatırım yaptığı ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. Sektör ziyaretleriyle iş ilişkileri de geliştirildi. 1,2 milyon Hollandalı turist Türkiye'yi ziyaret etti'' dedi.
 
Hollanda'da 400 bin Türk'ün yaşadığını anlatan Kervers, gittikçe aktif nüfusun arttığını ve birçok küçük ve orta işletmenin kurulduğunu söyledi.
Kervers, ticaretin, ikili ilişkilerin omurgasını oluşturduğunu aktararak, şunları kaydetti:
 
''Bu daha da geliştirilebilir. Türk ticareti bağlamında Avrupa Birliği içerisinde en önemli bloklardan biriyiz. Hollandalılar olarak farklı fırsatları değerlendirerek, derinlemesine araştırabiliriz. Ticaret anlamında ortaklıklarımızı da arttırabiliriz. Yüksek teknoloji Ar-Ge sektöründe işbirliği yapabiliriz. Türk Hollanda ilişkilerinin 400. yılını kutluyoruz. Türkiye'de ve Hollanda'da bu yıl boyunca çeşitli etkinlikler yapılacak. Ülkemin Başbakanı Türkiye'yi ziyaret edecek 5-7 Kasım arasında, bir heyette ona eşik edecek.''
 
(AA)
Bu konularda ilginizi çekebilir