'Türkiye yoksul sayısını azaltmada başarılı'

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, "Türkiye'nin yoksul sayısını azaltırken, gelir seviyelerini arttırırken uyguladığı model çok önemli" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


KEZBAN KARABOĞA

İZMİR - İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından Dünya Bankası işbirliğiyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen 'İzmir Yabancı Sermayeli Firmalar Buluşması'na katılan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, Türkiye'nin iyi yaptığı işlerden bir tanesinin yoksul sayısını azaltması olduğunu belirtti.

Türkiye'den daha yüksek büyüme gerçekleştiren ülkelerin bunu başaramadığının altını çizen Zutt, "Bu, Türkiye için son derece iyi bir başarıdır. Latin Amerika'da zenginlerden vergi alınarak yoksulluğun azaltılması yoluna gidildi. Ancak Türkiye, yoksulları ekonomiye entegre ederek bunu yaptı. Türkiye'nin son 4-5 yıl içinde büyümesi durdu. Yüzde 3-4 büyümeler yaşadı. Bunlar oldukça düşük rakamlar ancak yoksul sayısının azalması iyi bir başarı. Türkiye'nin yoksul sayısını azaltırken, gelir seviyelerini arttırırken uyguladığı model çok önemli" dedi.

Türkiye'deki insanların çoğunun ekonomik sistem içine dahil edildiğini bunun da büyümeye katkı sağladığını anlatan Zutt, "Türkiye'de 2025 yılına kadar çalışan nüfus, bağımlı nüfustan daha fazla olacak. Diğer ülkelerde çalışan insan sayısı çalışmayan insan sayısından çok daha az. Bu, Türkiye için bir avantaj" ifadelerini kullandı.

Dünyadaki değer zincirinin bir parçası olan çok sayıda Türk şirketi olduğunu belirten Johannes Zutt, "Türkiye, küresel değer zincirinin orta kısmına dahil oldu. Tasarımda, satış sonrası hizmetler ve pazarlamada daha az aktif. Türkiye'nin değer zincirinin bu kısmına gelmesi gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'de tarımdan imalat sanayisine geçişin tamamlandığını anlatan Zutt, bu geçişin artık sonlandığını, verimliliklerin arttığını anlattı. Türkiye ile birlikte gelişmekte olan 20 ülkenin durumunu da takip ettiğini belirten Zutt, bu ülkelerin şehirleşmede Türkiye'nin çok gerisinde kaldığını anlattı.

Faiz ve petrolde artış cari açık problemi yaşatır

Türkiye'nin Güneydoğu bölgesindeki terör ve Suriye'deki iç savaşın sirayet etme riskine rağmen iç karışıklıktan kaçınabildiğini söyleyen Johannes Zutt, "Güvenliğin sağlanmasının yanı sıra üretimde verimliliğin artırılması gerek. Türkiye'nin, üniversiteleri, Ar-Ge merkezleri, araştırma enstitüleri daha iyi olmalı. Bankacılık sektörü iyi fakat bunun ötesinde sermaye piyasalarının geliştirilmesi için çok şey yapılması lazım. Türkiye'de yıllardır cari hesap açığı var. Türkiye, düşük küresel faiz oranı ve petrol ithalatının maliyetinin düşmesinden yararlanarak cari hesap açığını azalttı. Küresel faiz ve petrol fiyatları artarsa cari hesap açığı çok büyük bir problem olabilir" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir