Türkiye'de cari açık yeniden genişleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği Türkiye'nin bu yıl yüzde 3.2, gelecek yıl ise yüzde 4 büyüyeceğini öngördü. 

Avrupa Birliği'nin Bahar dönemi ekonomik tahminleri AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal İlişkiler ve Euro'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn tarafından Brüksel'de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Tahmin raporunda Türkiye'ye ilişkin belirlemeler de yer aldı. Buna göre 2012 yılında yüzde 2.2 büyüme kaydedilen Türkiye'de GSYİH bu yıl yüzde 3.2, 2014 yılında ise yüzde 4 artacak. 

İşsizlikte artış tahmin ettiler
AB, Türkiye'de 2012'de yüzde 8.1 olan işsizlik oranının bu yıl yüzde 8.6, gelecek yıl ise yüzde 8.8 düzeyinde olacağını tahmin etti. Geçen yıl yüzde 5.8 olarak ölçülen cari işlemler açığının bu yıl yüzde 6.8'e yükseleceği, 2014 yılında ise yüzde 7.2 olacağı tahmininde bulunan AB'nin konuya ilişkin raporunda Türkiye'ye ilişkin şu saptamalarda bulunuldu: 
"-Cari işlemler açığı yeniden genişleyecek: İthalattaki durgunluğu ve ihracattaki artışı yansıtarak cari işlemler açığı 2012'de önemli iyileşme gösterdi. Uzun süreli açık GSYİH'in yüzde 6'sı dolaylarına geriledi. Ancak 2013'ün ilk iki aylık verileri cari hesaptaki iyileşmenin; toplam ihracat hızla azalan altın satışlarından zarar görmüş, iç taleple birlikte ithalat hızlanmaya başlamışken sona ulaştığını öne sürüyor. Cari işlemler açığının yenilenmiş genişlemesi petrol ve diğer hammadde fiyatlarındaki varsayımsal düşüşle sınırlanacak. Cari açığın 2013 ve 2014'te sırasıyla GSYİH'nın yüzde 6.8'i ve yüzde 7.2'si olması bekleniyor."