Türkiye'de üretilecek Fluence gün ışığına çıktı
Renault'un 'Megane' modelinin yerini alacağı 'Fluence'nin dünya lansmanı 15 Eylül 2009 günü Frankfurt Otomobil Fuarında gerçekleştirilecek
BURSA - Renault'un, 80'den fazla ülkeye ihraç edeceği ve 110 milyon euro yatırımla OYAK Renault fabrikasında üreteceği "Fluence", ilk kez Bursa'da basına gösterildi.
Renault Fluence'ın Dünya lansmanı 15 Eylül 2009 günü Frankfurt Otomobil Fuarında gerçekleştirilecek.
OYAK Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) OYAK Renault Fabrikası'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin, Renault dünyasında üretim sistemi ve pazarı ile özel bir yere sahip olduğunu söyledi.
Türkiye, Renault için nasıl ayrıcalı ise Türk basını temsilcilerinin de yerinin ayrıcalıklı olduğunu ifade eden Tunalıoğlu, "Bugün tüm dünya medyası, lansmanı öncesi sizlerle paylaşacağımız yeni modelimizden yanlızca fotoğraflar ve basın bülteniyle haberdar olacaklar. Oysa sizler Bursa'da üretilecek gerçek otomobilimizi ve onun üretileceği atölyeleri göreceksiniz" dedi.
Tunalıoğlu, Renault'un, bugün Türkiye'de 40 yıldan beri sağlam bir ortaklık yapısıyla OYAK Grubu'yla birlikte faaliyet gösterdiğini anımsatarak, geçmişe bakıldığında 40 yıldır devam eden, karşılıklı güven ve işbirliğine dayalı sürekli başarıyla gelişen böyle bir ortaklığın dünyada ender olduğunun görüldüğünü ifade etti.
Sıra dışı coğrafi konumu ve büyük ekonomik potansiyeliyle Türkiye'nin bugün Renault'nun öncelikli hedeflerinden biri olan uluslararası büyüme stratejisinin kalbinde yer aldığını anlatan Tunalıoğlu, Türkiye'nin, otomotiv dünyasının önemli ve geleceğe dönük stratejik pazarlarından biri konumunda bulunduğunu vurguladı.
Tunalıoğlu, OYAK Renault Otomobil Fabrikaları'nın, Türkiye otomotiv sektörünün ve Renault'un dünyadaki üretim sisteminin kilit unsurlarından biri olduğuna dikkati çekerek, OYAK Renault Otomobil Fabrikaları'nın, Renault'un performans, kalite ve uluslararası gelişim alanlarındaki stratejik önceliklerini mükemmel şekilde özümsemiş olarak faaliyetini sürdürdüğünü dile getirdi.
"Türkiye'de üretilen iki otomobilden biri Bursa Oyak Renault Otomobil Fabrikası'nda üretiliyor"
OYAK Renault'un performans açısından yılda 360 bin araç, yani dakikada bir araç üretme kapasitesine sahip büyük ve son derece rekabetçi bir üretim tesisi olduğunu ifade eden Tunalıoğlu, "Bu da onu Renault'nun Batı Avrupa dışındaki en büyük üretim kapasitesine sahip tesislerinden biri yapıyor" dedi.
Tunalıoğlu, Oyak Renault'un, Türk otomobil sanayinde üretim lideri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de üretilen iki otomobilden biri Bursa Oyak Renault Otomobil Fabrikası'nda üretiliyor. Türk otomobil pazarında satılan her 6 otomobilden birisi burada üretiliyor. OYAK Renault ihracatta da lider. Türkiye'den ihraç edilen iki binek otomobilden biri Renault markası taşıyor."
Kalite konusunda da iddialı olduklarını vurgulayan Tunalıoğlu, şöyle devam etti:
"ISO 9001, 14001 ve SQR gibi sahip olduğumuz çok sayıda sertifika fabrikamızın ulaştığı kalite düzeyinin Otomotive ve Renault dünyasının en iyileri arasında olduğunu kanıtlıyor. Biz kalite denince, kurumun tümünü kapsayan toplam kaliteyi anlıyoruz. Tabii ki ürün kalitesi öncelikli olmak üzere. Ancak onun yanı sıra tesis, tasarım, geliştirme, yönetim ve imalatçılarının kalitesi de olmazsa olmaz faktörlerimiz arasında. Kalite, aynı zamanda nitelikli, yüksek motivasyonlu ve bu şirkette çalışmaktan gurur duyanların kalitesi anlamına da geliyor."
Tunalıoğlu, Renault'un uluslararası gelişim stratejisi yönünden Bursa fabrikasının önemli rol oynadığına da değinerek, "Önemli büyüme potansiyeli sunan çok sayıda pazara yakınlığı ile Bursa, Renault ve Türkiye için bölgesel üretim ve ihracat merkezi konumunda yer alıyor. OYAK-Renault Doğu ve Batı Avrupa, Orta Doğu ve Körfez ülkeleri, Orta Asya Türki cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika olmak üzere 5 kıtada 100'ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz" diye konuştu.
"Türkiye için 110 milyon euroluk yatırım"
Tarık Tunalıoğlu, bütün bu özelliklerin Türkiye gibi yüksek potansiyeli olan bir ülkede kurulu olan OYAK Renault'un, Renault'nun projelerinin en sonuncusunu almak için gerekli bütün niteliklere sahip olduğunu belgelediğini söyledi.
Tunalıoğlu, şöyle konuştu:
"Bu nedenlerle, Renault ürün gamında çok önemli bir model olan Renault'daki değişimin simgesi Renault Fluence'ın Bursa'daki fabrikamızda üretileceğini sizlere duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Bu proje Türkiye için 110 milyon euroluk bir yatırım anlamına geliyor. Renault Fluence, halen fabrikada üretilmekte olan modellerimiz, yeni Renault Symbol, 3 ve 5 kapılı Clio ve Clio Grand Tour ile birlikte üretilecek. Megane Sedan'ın üretimi ise duracaktır."
Renault Fluence'ın dünya lansmanının 15 Eylül 2009 tarihinde Frankfurt Otomobil Fuarı'nda gerçekleştirileceğini bildiren Tunalıoğlu, şu bilgileri verdi:
"Renault, Türkiye'ye her zaman inandı, güvendi. Renault, sektörün ve Türk ekonomisinin yaşadığı zor dönemde bile ürün gamının en iyi ve yeni modelini Türkiye'de üretme kararıyla bu güvenini bir kez daha kanıtladı. Yeni projenin hedeflerine ulaşma yolunda OYAK Renault çalışanlarına ve yönetimine güvenim tam. Onlar geçmişte, Renault'nun 'kalite, maliyet ve süre' standartlarına en uygun şekilde üretim yapma başarılarını kanıtladılar. Hep birlikte, gelecekte de yeni projeler almak için gereken tüm çabayı göstereceğiz. Bu proje Renault'nun Oyak işbirliğiyle Türkiye'ye olan inancının ve Türk ekonomisine olan katkısının hız kesmeden devamındaki kararlılığını gösteren önemli bir adım."
"Seri üretim onayı almamıza günler kaldı"
Üretim tesislerinin hazırlık onayı alındıktan sonra bugüne kadar toplan 122 adet ön seri Renault Fluence ürettiklerini bildiren Yücel, şöyle devam etti:
"Test çalışmaları için üretilen araçlar yaşlandırma denemelerinde toplam 340 bin kilometre yol kat ettiler. Bunun 60 bin kilometresi Türkiye'de gerçekleştirildi. Ayrıca sentez denemelerinde Türkiye'de 89 adet L38 üzerinde toplam 10 bin kilometre yol yapıldı. Bunun dışında ön seriden alınan 3 araç ile Türkiye'nin çeşitli yörelerinde bin 500 kilometre test sürüşü yapıldı. Tüm bu denemelere 8 mavi yakalı, 4 mühendis, 3 teknisyen ile katıldık. Bu proje ile Oyak Renault kaporta üretim tesislerinde AIMS (Alliance Industriel Manufacturing System) adını verdiğimiz esnek kaporta üretim hattını kurarak bir ilke daha imza attık. Bu tesis Oyak Renault'nun rakipleri karşısında esnek üretim gücünü daha da artıracak bir yatırım olarak tarihe geçti."
Yücel, büyük bir heyecanla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, "Seri üretim onayı almamıza sadece günler kaldı" dedi.
Renault Fluence Program Direktörü Samir Cherfan da aracın teknik özelliklerine ilişkin bilgiler verdi.
"Bu otomobil zorlu yol koşullarına da son derece hassas bir şekilde hazırlandı"
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da otomobilin akıcı dizaynı ve teknolojik değişiklikleriyle statü otomobili olduğunu ifade ederek, büyük bir ilgi uyandıracağına emin olduklarını ve bir an evvel ticarileştirmek için sabırsızlandıklarını söyledi.
Aybar, çok hızlı bir şekilde piyasanın en çok tercih edilen otomobili haline geleceğine inandıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bu otomobil zorlu yol koşullarına da son derece hassas bir şekilde hazırlandı. bütün kontrol noktalarından başarıyla geçti. Onun dışında C segmentinde son derece önemli bir konuma gelecek. bu konuma gelirken, kendi özellikleri itibariyle, teknolojik, yenilikçi, akıcı ve prestijli dizaynıyla üst segmentlerden de mutlaka kendisine önemli müşteri kitlesi aktaracak bir otomobil."
Megan Sedan'ın bu segmentte Türkiye'de önemli bir başarıya sahip olduğuna işaret eden Aybar, "Temmuz sonu itibariyle Ekim 2003'ten bu yana, toplam 143 bini geçmiş olduğumuzu gördüm. İşte bu başarının üzerine böyle bir otomobil son derece önemli. Tabi bunun dışında Rusya ve Romanya'da da çok büyük başarı kazanan Megan Sedan'a bu otomobille birlikte 'Güle güle' diyoruz" dedi.
Aybar, Renault Fluence'nin uluslararası basın testlerinin Türkiye'de yapılacağını, daha sonra da kasım ayında otomobilin ticarileştirileceğini sözlerine ekledi.
Daha sonra, Renault Fluence'nin üretim bantları basına gezdirildi.
"Krizin etkileri o kadar kolay bir şekilde ortadan silinmeyecek"
OYAK Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Renault "Fluence"ın üretim bantlarını gezdikten sonra, Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, OYAK Renault Fabrika Proje Direktörü Teoman Yücel ve Renault Fluence Program Direktörü Samir Cherfan ile birlekte basının sorularını yanıtladı.
Renault'un stratejik olarak kendisine koyduğu değişik hedefler bulunduğunu, bunların başında sağlam ortaklığın geldiğini ifade eden Tunalıoğlu, OYAK ile şu anda 40 yıldır beraberliğimiz sürüyor. Nissan ile 10 senedir müşterek çalışmalarımız sürüyor. Bu birinci olmazsa olmaz" dedi.
Tunalıoğlu, ikincisinin de ürün açısından kriz sonrasına hazır olmanın önemli olduğunu, devamlı müşterinin beğenisini kriz ortamında dahi yüksek seviyede tutacak iyi ürünlerle her zaman hazır olmak durumunda bulunduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Dolayısıyla bundan önceki sedanın 518 binlik imalat rehavetine kapılmadan, zamanın geldiğini bundan sonra kriz ortamından sonra tekrar pazarlar açıldığı zaman da dikkatin ve ilginin böyle bir albenili arabaya olacağı inancıyla değişimin zamanının, dolayısıyla kriz sonrasına hazırlandığımızın işaretini vermek istedik. Satış veya üretim miktarları olarak nasıl tecelli edecek, onun şu anda kesin bir bilgisi yok. Biz malum 360 bin kapasitede olmamıza rağmen son iki senedir bu miktarlara erişemedik. Geçen sene 268'da kaldık, bu sene benzer rakamlar yapacağız. Önümüzdeki sene de 360 bini bulacağımızın inancında değiliz. Daha henüz krizin etkileri o kadar kolay bir şekilde ortadan silinmeyecek."
Buna rağmen, yenilikçi bir ürünün, bu miktarların maksimize edilmesi açısından faydalı ve yararlı olacağını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Tabi bunun çok doğal uzantısı istihdamı saklamak. Kapasiteyi 60 araba/saatten, 50 araba/saate düşürdük. Ufak bir ayarlama yaptık istihdamda. Ondan sonra 3 vardiyadan hiç vazgeçmedik. Sene sonuna kadar vazgeçmeyeceğiz, bu gidişatla bu arabanın da bize kazandırdığı yeni rüzgarla önümüzdeki sene de üçünçü vardiyamızı kaybetmeden üretime devam edeceğiz."
Tunalıoğlu, "Fluence"nin proje çalışmalarının hızını kesmemek için ağustos ayında yaptıkları yıllık tatili, bu yıl ilk kez 3 hafta yerine 2 hafta ile sınırlı tutuklarını bildirdi.
"Son Megane sedan Eylül ayının ikinci haftasında banttan inecek"
OYAK Renault Fabrika Proje Direktörü Teoman Yücel de son "Megan Sedan"ın eylül ayının ikinci haftasında bantlardan ineceğini ve yerine "Fluence"nin geçeceğini bildirdi.
Yücel, "Fluence" için yapılan toplam yatırımın 250 milyon avro, OYAK Renault bünyesinde yapılan yatırım miktarının ise 110 milyon avro olduğunu kaydederek, bu yıl 7-8 bin adet üretilmesi planlanan "Fluence"de "Megan Sedan"daki gibi yerlilik oranının yüzde 56 olduğunu belirtti.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da soru üzerine, yeni modelin adının "Fluence" olması dolayısıyla, telaffuzunda bir zorluk yaşanmayacağını ifade ederek, otomobilin fiyatına ilişkin "Bir üst segment standartlarını C segmenti fiyatlarıyla alabileceğiniz bir otomobil" dedi.