Türkiye'nin et üretiminin yüzde 20'sine talip
Ahi Evran Üniversitesi ve Kırşehir Kent Konseyi'nin düzenlediği "1. Tarım Çalıştayı"nın sonuç bildirgesi açıklandı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KIRŞEHİR - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) ve Kırşehir Kent Konseyi'nin düzenlediği "1. Tarım Çalıştayı"nın sonuç bildirgesi açıklandı.
AEÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi'nde gerçekleştirilen, üreticiler, çiftçiler, öğretim üyeleri, sanayiciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı 1. Tarım Çalıştayı'nda gündeme getirilen sorun ve çözüm önerilerinin yer aldığı sonuç bildirgesi hazırlandı.
Bildirgede, kalitesi ile İstanbul et piyasasında önemli bir yeri olan Kırşehir'e 'Organize Besicilik Bölgesi' kurulması talep edildi.
Kırmızı et ithalinin besicilerin geleceğe dönük projeksiyonuna engel olduğu vurgulanan bildirgede, Kırşehir'in Türkiye'nin et üretiminin yüzde 20'sine talip olduğuna işaret edildi.
Bildirgede, şu ifadelere yer verildi:
"Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) proje desteklerinden ve kırsal kalkınma desteklerinden ilimiz çiftçilerinin ve özellikle besi çiftliklerinin yararlanması için önlemlerin alınması gerekmekte. Kırmızı et ithali, Kırşehir besicilerinin geleceğe dönük projeksiyonuna engel olmaktadır. Zira, Kırşehir besicileri, ülkemizin kırmızı et üretiminin yüzde 20'sini karşılamaya talip olduklarını vurgulamışlardır. Kasaplık sığır işletmelerinde, gübre ve kesimhane atıklarının yönetimi ve beraberinde biyogaz ve organik gübre üretimi konusunda büyük altyapı projelerinin il düzeyinde ve ilgili Bakanlıklar nezdinde desteklenmesi ve 'Organize Besicilik Bölgesi'nin kurulması yönünde girişimlerin yapılması gerektiği açıklanmıştır. Organize besicilik bölgesi için Kırşehir-Çiçekdağı arasında besiciliğin yaygın olduğu uygun bir alanda entegre bir organize hayvancılık bölgesinin kurulması gerektiğine değinilmiştir."
Besici ve bakıcı sıkıntısı
Kasaplık sığır yetiştiren çiftlik sahiplerinin, Ahi Evran Üniversitesi bünyesinde 'besicilik ve veteriner teknikerliği' önlisans programları ile 'hayvan bakıcılığı' sertifikasyon programlarının açılması konusunda taleplerinin olduğu ifade edilen bildirgede, işletme sahiplerinin, hayvanların bakım ve beslenmelerini zamanında yapabilen insan gücüne ihtiyaç duydukları vurgulandı.
Bildirgede, tarımsal sanayiye alt yapı desteği sağlamak için yeterli sayıda soğuk hava depoları ile kesimhanelerin inşa edilmesi gerektiği kaydedildi.