Türkiye'nin ilk 'fren dinamometresi test merkezi' kuruluyor

Türkiye'nin ilk fren dinomometresi test ve Ar-Ge merkezi, Yıldız Teknopark'ta kuruluyor. Merkezin hizmete girmesiyle birlikte, dış ticaret açığına her yıl yaklaşık 4 milyar liralık katkı sağlaması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yıldız Teknopark tarafından hayata geçirilecek Türkiye'nin ilk Fren Dinamometresi Test ve Ar-Ge Merkezi projesi için yabancı ortak seçildi, kuruluş tarihi belirlendi. Bu konuda dünyanın önde gelen firmalarından ABD'li Link Engineering ortaklığında kurulucak şirket, 2017’de hizmete açılıyor.Yıldız Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş, merkezin hizmete girmesiyle yurtdışında yapılan testlerin Türkiye'de yapılabileceğini böylece yılda yaklaşık 3-4 milyar liralık ticaret açığının kapanacağını savundu. Ar-Ge merkezinin uzun vadede bölge ülkelere de hizmet vermesi planlanıyor. 

Yıldız Teknopark'ın Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş, 2015 yılından bugüne çalışmalarını sürdüren Yıldız Teknopark'ın Türk otomotiv sanayisinin ihtiyaçlarını tespit etme ve Ar-Ge faaliyetleriyle bütünleştirilmiş bir yapıyı oluşturma çalışmalarını kendisine görev edindiğini vurgulayarak, "Türkiye’de senede 1 milyon 359 bin araç üretiliyor ve bunların 992 bini ihraç ediliyor. Otomotiv sanayi Türkiye’nin en büyük ihraç kalemi, Avrupa’da da ülkemizi en büyük 7. otomotiv tedarikçisi yapıyor. Aynı zamanda bugün Türkiye’de 20 milyon motorlu taşıt yollarda. Günümüzde otomotiv sanayinde Ar-Ge çalışmalarında, kalite sistemlerinde ve standartlarda önde olan ülkelere bakıldığında test sistemlerinin gerek şart olduğunu görülüyor" diye konuştu. 

5645645645-orta.jpg

Erdem Bektaş

Fren Dinamometresi Test ve Ar-Ge Merkezi'nin YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde 4 bin metrekare kapalı alana kurulacağını belirten Bektaş, "Merkez, Türkiye’nin yılda yaklaşık 3-4 milyar liralık bir ticaret açığını da kapatacak. Böylece Türkiye’de üretilmesine rağmen sertifikasyona sahip olmadığı için yerli üretim fren sistemlerini kullanamayan 20 milyona yakın araç, yeni açılacak tesis ile birlikte, yerli ve güvenli fren sistemine kavuşacak" dedi. Yerli fren komponenti (balata,fren diski, kampanası ve kaliper) üreten sanayi için tahminlere göre 1 milyon euro üzerinde para sarf ettiklerini belirten Bektaş, "Bunun yanında nakliye, emek ve seyahat gibi masrafl ar çıkıyor, ayrıca sanayi için çok önemli olan zaman kaybı oluyor. Bu güçlükleri göze alamayan bazı sanayicimiz de dışa açılamıyor" dedi. 

Erdem Bektaş, Link Engineering firması ile ortak Ar-Ge şirketi kurma konusunda anlaştıklarını belirterek, “Şirketin kuruluşu mayısta tamamlanacak. Planlamalara göre tesis 2017'nin ilk yarısında kuruluş ve deneme çalışmalarını tamamlayarak ikinci yarıda Ar-Ge ve test çalışmalarına başlayacak. Sertifika verme konusunda da sanayimize destek olmaya başlamayı planlıyoruz” dedi. Şirketin yönetiminde Link mühendislerinin kilit görevler alacağını belirten Bektaş, ayrıca ortak Ar-Ar-Ge projeleri için yabancı teknik elemanların Fren Dinamometresi Test ve Ar-Ge Merkezi’ne gelmelerini ve bu tesisi kullanmalarını hedeflediklerini söyledi. Bektaş, 3 yılda 10 milyon euroya yakın yatırımın planlandığını açıkladı.

Avrupa'ya ve bölge ülkelerine de hizmet verecek

Ar-Ge ve test merkezinin kurulmasının Türk otomotiv sektörüne sağlayacağı katkıları özetleyen Erdem Bektaş, şöyle konuştu: "Firmalara fi yat ve zaman avantajı sunacağız. Kurulan merkezin en önemli ve kısa zamanda ağırlıklı olarak görevi, hızla gelişen ileri fren teknolojileri ve Ar-Ge’si konusunda YTÜ’de doktoralı elemanlar yetiştirerek altyapısı fren komponentleri üreten sanayimizi otomotiv ana üreticilerine doğrudan mal satacak duruma getirmeyi hedefliyoruz. Ülkemizin dünya genelinde gelişen ve hızla değişen teknoloji ve regülasyonlarını takip etmek ve uygulamak üzere, sanayimiz ile el ele çalışan bir Fren Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’ne ihtiyaç olduğu görülüyordu ve kurulan Ar-Ge şirketiyle bu görevi yerine getirmiş olacağız. Uzun vadede bu tesisin Avrupa ve diğer çevre ülkelere de hizmet vermesi mümkün olacak."