Türkiye'nin ilk yerli 4x4'ü görücüye çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Hisarlar Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker, Türkiye'nin ilk yerli 4x4'ü olan demiryolu hat bakım aracı "TURKAR"ın sağlam, kompakt ve fonksiyonlu olduğunu belirterek, "Ayrıca Dokunmatik komutu olan bir sisteme sahip. 180 ton ağırlığa kadar lokomotifi çeker veya iter. Değişik iş sahalarında kullanılıyor" dedi.
 
İstanbul Fuar Merkezi'nde, düzenlenen "Eurasia Rail-3. Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler Altyapı ve Lojistik Fuarı"nda Hisarlar Grup tarafından yüzde 100 yerli tasarım ve yüzde 85 yerli malzeme ile üretilen Türkiye'nin ilk yerli 4x4'ü TURKAR'ın "Demiryolu Hat Bakım Onarım Aracı" tanıtıldı.
 
AA muhabirine araç hakkında bilgi veren Hisarlar Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker, Türkiye'nin ilk yerli 4x4'ü olan demiryolu hat bakım aracı "TURKAR"ı tanıtmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Türker, aracın ilk defa 3. Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler Altyapı ve Lojistik Fuarında görücüye çıktığını belirterek, şöyle konuştu:
 
"4x4 bir araç, çok sağlam, kompakt ve çok fonksiyonlu. Ayrıca Dokunmatik komutu olan bir sisteme sahip. 180 ton ağırlığa kadar lokomotifi çeker veya iter. Değişik iş sahalarında kullanılıyor. Her tür çetin arazi ve iklim koşullarında hizmet vermek üzere tasarlandı. Üzerinde farklı üst yapılar kurularak kullanılabilen bir araç. Biz Anadolu Yaban Keçisi diyoruz. Keçi gibi inatçı, kuvvetli ve cesur bir araç.
Kullanım yerleri demiryolu sektörü. Burada sergilediğimiz demiryolu aracımızın haricinde 11 ayrı farklı aracımız da mevcut. Araç o kadar sağlam ki yol bittiği anda gidemiyorsanız bu araçla gidebilirsiniz. Trenin yolda emniyetle gidebilmesi için çok büyük altyapılar gerekli. Bu araçta bu işleri yapan müteahhitlere fevkalade destek veriyor."
 
Türker, vagon ve vagon taşımacılığını özel sektörün yaptığını dile getirerek, özel sektörün kendi vagonlarını hareket ettirebilmeleri için bu tip araçlara sahip olduğunu söyledi.
Üzerinde asansör gibi yükselip, alçalabilen bir sisteme sahip olduğunu belirten Türker, "O monte edildiği zaman yukarıdaki elektrik hatlarının bakım tamiratını ve yeni yapılan tren yollarındaki montaj yapabilmektedir. Rayların temizlenmesinde, bakımında yine bu araçlar görev almaktır" diye konuştu.
 
Ürünün ihracatı hakkında global olmanın öneminde değinen Fazlı Türker, "Böyle bir ürün yapılıyorsa global pazara oynamak lazım. Daha çok askeri kanatta şu an ciddi görüşmeler var. Örneğin, Libya ve Mısır var. Avrupa için de belediyelerle görüşüyoruz" dedi.
 
Türker, turizm sahasında görev alacak sanayi bakanlığından yasal olarak müsaadesi alınmış özel maksatlı insan taşıma aracı da yaptıklarını belirterek, balon turizminde, yamaç paraşütu turizminde kullanılacak modellerin de söz konusu olduğunu ve onları da pazara sunduklarını kaydetti.
 
Ürünün fiyatının da uygun olduğunu ifade eden Türker, ithal araçtan bir tane almak yerine bu üründen 4 tane aynı paraya alınabileceğini söyledi.