Türkiye'nin makarnası Filistin'de yenecek

Filistinli firma, Türkiye'den makarna ithal etmek için tedarikçilerle iletişime geçmek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya`da makarna ürünlerine olan genel talep istikrarlı bir artış içindedir. Makarna üretiminin yayılmasında ekonomik nedenler etkili olmuştur. Makarna, buğday irmiğinden yapılmakta, buğday ise dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetiştirilmektedir. Modern fabrikaların kurulmasıyla birlikte makarna üretim maliyetleri oldukça gerilemiştir. Makarna üretimi özellikle birkaç ülkede yoğunlaşmıştır. İtalya yüzde 32 pay ile dünyanın en büyük üreticisidir. İtalya'yı yüzde 12 ile A.B.D., yüzde 11 ile Brezilya ve yüzde 6 ile Rusya izlemektedir.  Türkiye, dünya makarna üretiminde beşinci sırada olup, üretimdeki payı yüzde 5,1’dir. Dünya buğday üretiminde dokuzuncu sırada bulunan ülkemiz, makarna üretiminin temel hammaddesi olan durum buğdayı üretiminde ise ülkeler bazında altıncı sırada yer almaktadır. 

Türkiye'deki mevcut üretim tesisleri coğrafi olarak makarnalık  buğdayının yetişme alanları olan Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu ve Batı Anadolu' da yoğunlaşmaktadır. Gaziantep ili en önemli üretim bölgesidir. Türkiye' de mevcut üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 40'ı burada bulunmaktadır. Diğer önemli üretim bölgesi ise toplam üretim kapasitesinin yüzde 30'unu gerçekleştiren Orta Anadolu bölgesidir. Ege bölgesinin toplam üretimdeki payı da yüzde 23`tür..

Dünya da kişi başı makarna tüketiminde 26 kg. ile İtalya ilk sırada yer almaktadır. İtalya' yı 13 kg. ile Venezuella ve 11.9 kg. ile Tunus izlemektedir .

Ülkemizde makarna ihracatı ilk kez 1970 yılında 13 ton ile başlamış ve sonraki yıllarda sürekli artış kaydedilmiştir. 1990' lı yılların başında ihracat hız kazanmış, özellikle 1994 yılında itibaren süratle artmaya devam etmiştir. 

Türkiye'den makarna ithal etmek isteyen filistinli firma, tedarikçilerle iletişime geçmek istemektedir. Firmayla aşağıdaki linkten iletişime geçebilirsiniz.

http://turkishexporter.net/en-US/Leads/323998_interested-in-short-cut-pasta-to-import-to-palestine 

Bu konularda ilginizi çekebilir