Türkiye'nin yıldız ihracatçılarının 14’üncü gurur gecesi

"İhracatın Yıldızları-İhracatı Teşvik Ödülleri" sahiplerini buldu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katıldığı geceye iş dünyasının saygın temsilciler büyük ilgi gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI-MERVE YİĞİTCAN
SELENAY YAĞCI-BURAKHAN VAROL
AYSEL YÜCEL

Türkiye'nin ihracat maratonu görkemli bir gece ile sonuçlandı. DÜNYA Gazetesi ve DHL Express Türkiye işbirliği ile düzenlenen, Akbank’ın ana sponsor ve Vodafone Türkiye’nin iletişim sponsoru olarak desteklediği “14’üncü İhracatın Yıldızları- İhracatı Teşvik Ödülleri” töreni Perşembe gecesi gerçekleştirildi.

Törene Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ve Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield gibi ihracat ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

İŞTE İHRACATIN YILDIZLARI 

Gecede, 440’ı aşkın firma arasından 8 kategori ve özel değerlendirmeler ile toplam 19 firma ödüllendirilirken, “Yılın İhracatçısı Ödülü”nü Eti Maden İşletmeleri kazandı. 

3 puan daha fazla büyürdük ama... 

Törende ‘İhracatın Yıldızları’na seslenen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ihracatın Türkiye ekonomisinin itici gücü ve sürükleyicisi olduğunu söyledi.

babacan.jpg

Türkiye’nin tasarruf oranlarının düşük olmasının ve cari açığının bulunmasının, ihracata dayalı bir büyümeyi zorunlu kıldığına işaret eden Babacan, “Hak ettiğimizin üzerinde bir tüketim ve bunun getirdiği suni refah kalıcı olmaz” dedi. Türkiye’de büyümenin ve refah artışının gerçekçi ve sürdürülebilir olması için mutlaka yatırıma, üretime ve ihracata dayalı bir büyüme elde etmek gerektiğini vurgulayan Babacan, “Son birkaç yıldır daha yüksek büyüme oranlarını yakalayabilirdik. İç tüketime, özellikle tüketici kredilerine biraz ön açıcı, yol verici bir politikayla belki bir puan, iki puan, hatta üç puan daha yüksek olabilirdi büyümemiz. Ama bunu yapmadık. Özellikle dünyada likiditenin daralacağı, azalacağı ve pahalanacağı bir dönemde iç tüketime dayanan bir büyüme modeli Türkiye’nin ancak ve ancak cari açığını artırırdı” dedi. 

Makro istikrar için 3 ayak sağlam olmalı 

İhracatın niceliğinin yanında bunun kompozisyonunun niteliğinin de kritik olduğunu vurgulayan Babacan, Ar-Ge, inovasyon ve bilgiye dayanan bir ihraç ürünü kompozisyonunun Türkiye için bundan sonraki dönemde çok önemli ve belirleyici olacağını belirtti. Türkiye’nin özellikle mikro ekonomik reformlar alanında yapması gereken çok iş olduğunu belirten Babacan, buradaki başarının cari açık sorununu çözebileceğini söyledi. 

Türkiye’nin bir başka sağlam ayağının bankacılık olduğunu dile getiren Babacan, bir başka önemli ayağın da para politikaları olduğunu ve bunun Merkez Bankası’nın çalışma alanı olduğunu söyledi. Merkez Bankası’nın küresel şartların ve ülkenin içinde bulunduğu iç konjonktürün gereğini yapıyor olması gerektiğini ifade eden Babacan, şunları söyledi: “Bunu da her durumda Merkez Bankası’nın gerçekleştiriyor olması lazım. Bu da önemli taşıyıcı bir sütun. Bu alana da son derece dikkat etmek gerekiyor. Makro çerçevede en önemli konular; bankacılık, kamu maliyesi ve para politikası... Bu üç sütunda sağlam olacak, birini kesip gevşettiğinizde üç ayaklı sehpa nasıl ayakta durmazsa makro çerçeveniz bozulur. Makro ekonomik istikrar ve makro çerçeve dediğimizde bu üç ayak var. Birini gevşettiğinizde masa sallanır, tamamen kestiğinizde devrilir.”

Dünya ticareti yüzde 9.2 daraldı, Türkiye pozitif ayrıştı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ihracatındaki katma değeri artırabilmek için inovasyon çalışmalarının aralıksız devam edeceğini belirtti.

buyukeksi-002.jpg

Büyükekşi, “İnovasyon haftası düzenliyoruz. Ayrıca yeni pazarlar bulmak için ihracatçı birliklerimizle, bakanlarımızla, iş adamlarımızla birlikte dünyanın dört bir tarafını dolaşıyoruz” dedi. Doların değer bazında ülke para birimleri karşısında bu kadar değerlenmesi nedeniyle tüm dünyada dış ticaretin olumsuz etkilendiğini kaydeden Büyükekşi, şöyle devam etti:”Tüm dünya dış ticareti 2015'in ilk iki ayında yüzde 9,2 azaldı. Buna rağmen ilk iki ayda Tükiye’nin kaybı yüzde 3.4; ilk 4 ay ise yüzde 5,4. Dolayısıyla Türkiye bu anlamda tüm dünyadan pozitif yönde ayrışmış durumda.”

İhracata sıçrama yaptıracak yeni bir stratejiye ihtiyaç var

Gecede yaptığı konuşmada “Orijinal İhracatın Yıldızları Ödülleri’nin tören gecesine hoş geldiniz” diyerek söze başlayan DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Anadolu’nun her yerindeki firmaların yön arayışı içinde olduklarını söyledi.

guldag-001.jpg

Türkiye’deki herkesin inovasyon, katmadeğerli ürün, markalaşma dediğini fakat bunları söylemenin yetmediğini belirten Güldağ, “Evet, ihracatçılarımızın dünyada gitmediği nokta kalmadı. Evet, tütün, fındık, pamukla sınırlı ihracattan yüzde 90’ından fazlası sanayi ürünü olan bir ihracat yapısına kavuştuk. 15-20 yıl önce hayal bile edemiyorduk ama geldiğimiz nokta yetmiyor. Düşük ve orta teknolojili sektörlerde takıldık. Var olan politikalar yeterli değil. Üretim becerilerimizi artıracak, dolayısıyla ihracatımıza da sıçrama yaptıracak yeni bir stratejiye ihtiyacımız var" dedi.

Ekonomilerin ihtiyacı; yetenekli insan

DHL Express Türkiye CEO'su Markus Reckling Türkiye ihracatına katkı için yatırımlarına devam etmekten gurur duyduklarını söyledi. İhracatı artırmaya yönelik her çabanın yeni iş fırsatları yaratılması açısından çok önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Reckling, "Bu kapsamda İhracatın Yıldızları Ödülleri’ni, düzenliyoruz" dedi.

reckling.jpg

Reckling, şunları söyledi: “Başarıyı sürdürebilmek için girişimcilik, inovasyon ve yatırımlar temel faktörler. Tüm ekonomilerin 3 tip yetenekli insana ihtiyacı var: İnovasyon zincirinde üst seviye araştırmalara katılabilecek bilgi birikiminde olanlar, yenilikçi, yaratıcı olabilen girişimciler ve inovatif ürünleri uygun pazarlarla buluşturabilen ihracatçılar... Türkiye’nin genç nüfusu ve girişimci ruhlu ihracatçıları ile bu yeteneklere sahip olduğuna inanıyorum.”

Firmaların rekabet gücünü de artırıyoruz

Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür de Türkiye’nin dünya ticaretinde lider ülkeler arasında yer almasına katkı sağlamak için ihracatçı firmalara, iş ortakları ve finansal danışmanları olarak, konvansiyonel bankacılık ürünlerinin yanı sıra uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini artıracak hizmetler sunduklarını belirtti.

kaangur-001.jpg

Gür, “Ayrıca ihracatçılarımıza her türlü finansman desteğinin yanı sıra finansal ve operasyonel risklere karşı koruyacak ilave çözüm önerileri sağlıyoruz. İhracatçılarımızın, dünyanın neresinde olursa olsun, işlemlerini Türkiye’deymiş gibi yapabilmelerini sağlamak üzere Akbank olarak halen 160 ülkede 2 bin 500’ü aşkın muhabir ağı ile onlara destek oluyoruz” şeklinde konuştu.

Mobil dönüşümde ihracatçıyı destekliyoruz

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, giderek birbirine yakınlaşan, daha bağlantılı hale gelen dünyada ekonomik rekabetin de hızla küreselleştiğini dile getirdi.

engin-aksoy.jpg

İhracatta başarıyı getirecek, rekabette bir adım öteye taşıyacak çözümün teknolojiyi benimseme ve hızla dijitalleşme olduğunu vurgulayan Aksoy, şunları ifade etti: “Dünya Ekonomik Forumu 2014-15 Küresel Rekabetçilik Raporu Küresel Rekabet Endeksi’nde, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının altında olduğu bileşen “teknolojiye hazır olmak” olarak belirtiliyor. Vodafone olarak, işletmelerimizin ihtiyaçlarını tespit etmek üzere Yarına Hazırım Platformu’yla dijitalleşme endekslerini hesaplıyoruz. İhracatçılarımızın mobil dönüşümde yerini alması için çabalıyoruz."

[PAGE]

Yılın ihracatçısı ödülü

Net ihracatta Türkiye birincisi: ‘Yılın İhracatçısı' Ödülü'nün sahibi Eti Maden İşletmeleri oldu. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz ödülü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın elinden aldı. 

1-540.jpg

Geçen yıl 903 milyon dolarlık satış yaptıklarını anlatan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, bunun 875 milyon dolarlık kısmını ihracatın oluşturduğunu kaydetti. Son 10 yılda karı 28 kat artırdıklarına değinen Yılmaz, şöyle devam etti: “Geçen yıl 473 milyon dolar kar ettik. İhracatımız da 3.5 kat arttı. Eskiden mal satıyorduk, şimdi akıl satmaya başladık. Madencilikten,kimyaya oradan eşyaya dönüyoruz. Bunun da en önemli örneği deterjanımız Eti Matik."

Kreatif ürün ödülü

Obeziteye karşı çocuk parkını 42 ülkeye satıyor: İzmirli firma Cemer Kent Ekipmanları ‘Deltoik Tırmanma’ adlı çocuk parkı ürünüyle ‘Kreatif Ürün’ kategorisinde birinci oldu. Şirket, çocukların obeziteyle eğlenceli şekilde mücadele etmesi için geliştirdiği bu ürününü 42 ülkeye ihraç ediyor. 

2-433.jpg

Cemer Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Eroğlu (solda), “Bu ödülü kendi tasarımımızla aldık" dedi. 'Akıllı Büfe'si ile ikinci olan Evinoks'un ödülünü Yönetim Kurulu Başkanı N.Coşkun İrfan (ortada), üçüncü Bagozza'nın ödülünü ise Zulu Kabilesi Kralına takım elbise satan Bagozza Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Aslan aldı.

Yeni pazar - pazar çeşitliliği

160 ülkeye jeneratör ihraç ediyor: Üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını ihraç eden Aksa Jeneratör, Yeni Pazar- Pazar Çeşitliliği Birincilik Ödülü’ne layık görüldü. 

2-433.jpg

Ödülü alan Aksa Jeneratör CEO’su Alper Peker (solda), “Şu anda 160 ülkeye ihracatımız var. Hedefi miz bunu 200’e çıkarmak” dedi. Güçlü Ar-Ge'si ile ABD pazarında kabul gören PMS Medikal'in ikincilik ödülünü ise Fabrika Müdürü Barış Güler aldı. Bu kategoride üçüncülük ise Mikropor’a gitti. Hava filtresi ihraç eden Mikropor'un ödülünü firmanın Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Yazıcı teslim aldı.

İhracat performans devleri

Performans'ın devleri: Ciner Erdemir, Kibar: Geçen yıl ihracatını dolar bazında bir önceki yıla göre yüzde 355, nokta bazında ise 63 artıran Ciner Dış Ticaret ‘İhracat Performans' kategorisinde birincilik kazandı. 

4-266.jpg

Ödülü, Enerji ve Madencilik Grup Başkanı Gürsel Usta (solda) aldı. İkincilik Türkiye'nin dev demir-çelik üreticisi Erdemir'in oldu. Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır (sağda), ödülü teslim aldı. Üçüncülük ödülü ise Kibar Dış Ticaret'e gitti. Kibar Dış Ticaret CEO'su Serdar Koçtürk, gecede ödülü havaya kaldıran isim oldu.

[PAGE]

Bilgisayar oyununu dünyaya satıyor

Mount-Blade adlı video oyun serisini 5 milyon adedin üstünde satmayı başaran ve alanında dünyanın ilk 100 ihracatçısı arasında yer alan bilgisayar oyun firması Taleworlds, Hizmet İhracatı Ödülü’ne layık görüldü.

10-019.jpg

Ödülünü TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu'nun elinden alan Taleworlds ortaklarından Ali Erkin, “İhracattaki başarımız bu ödülü bize getirdi. Amacımız, Türkiye’deki bilgisayar oyun ekosisteminin 2023 için belirlenen 2,5 milyar dolarlık ihracatına katkı sağlamak” diye konuştu. 

İlk yerli elektrikli hizmet aracını üretti

Türkiye’nin ilk yerli elektrikli hizmet aracını üreten Pilotcar, İnovasyon Şampiyonu Ödülü’nü almaya hak kazandı.

11-034.jpg

“Her zaman bir araç üretme hayalimiz vardı” diyen Pilotcar Genel Müdürü Şükrü Özkılıç, ödülünü İhracatın Yıldızları Jürisi Şefik Ergönül'ün elinden almasının ardından şunları söyledi: "Golf sahaları, havalimanları ve otellerde kullanılmak üzere elektrikli hizmet araçları üretiyoruz. Pilotcar olarak 2016 yılında trafiğe çıkacak bir araç modeli çıkartmak için çalışıyoruz." 

13 ülkeye 10 bin ton Finike portakalı sattı

Bu yıl Ticaret Elçisi Ödülü Metro Toptancı Market’in oldu. Metro Türkiye CEO’su Kubilay Özerkan’a ödülünü İhracatın Yıldızları Jürisi Süleyman Gedik takdim etti.

13-006.jpg

1990 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren Metro, Türkiye’nin yerli ve coğrafi işaretli ürünlerini Romanya’dan Polonya’ya Hırvatistan’dan Almanya’ya toplam 13 ülke raflarında geldikleri yeri tanıtarak satışa sunuyor. Ödülü aldıkları için çok gururlu olduklarını belirten Özerkan, 13 ülkeye 10 bin ton Finike portakalı ihraç ettiklerini belirtti. 

Ankastrede Avrupa'nın ilk 5 üreticisinden biri

Yılın ‘Markalı İhracat’ ödülünü alan Silverline Ev Gereçleri geçen yıl 50 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

14-013.jpg

Başta ABD, Almanya, Rusya olmak üzere 35 ülkeye kendi markasıyla ihracat yapan şirket, ürettiği ankastre ürünlerle, üretim adedi bakımından Avrupa’nın ilk 5, dünyanın ise ilk 10 üreticisi arasında yer alıyor. DÜNYA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Top'un takdim ettiği ödülü alan Silverline Ev Gereçleri İhracat Müdürü İpek Semiz, “Bu yılı geçen yıldan da iyi kapatacağız" şeklinde konuştu. 

Kanadalı da Koreli de biletini ondan alıyor

e-İhracat kategorisinin kazananı Biletall oldu. Genel Müdür Yaşar Çelik’e ödülünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ verdi.

wergwr.jpg

Kayseri’de faaliyet gösteren İpek Bilgisayar’ın seyahat biletleri online tedariği ve satışını yapan Biletall, TÜBİTAK desteğiyle aldığı Ulusal Bilet Dağıtım sistemi ile önce Türkiye’de bu hizmeti geliştirdi. Yaşar Çelik, Kanada, Brezilya, Rusya ve Güney Kore’deki seyahat acentalarıyla işbirliği yaparak Türkiye’nin biletlerini sattıklarını söyledi.

[PAGE]

5. Cadde ve Oxford Street’e Simit Sarayları kurdu

2014 İhracatın Yıldızları Jüri Özel ödülü Simit Sarayı’nın oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'den ödülünü alan Simit Sarayı İcra Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, "10 bin dolarlık sermaye ile kurulan Simit Sarayı, bugün 500 milyon dolar ciro yapan bir işletme oldu.

juri_ozel.jpg

New York 5. Cadde’den Londra Oxford Street’e kadar 14 ülkede 70’i aşkın mağazamız var. Bu ödülü çalışan bütün arkadaşlarım adına alıyorum" diye konuştu. 

Samandan ürettiği kapı süsünü ihraç ederek ‘kahraman’ oldu

Törenin en çok alkış alan ihracatçılarından biri ise Gülfer Kızılçay'dı. DHL Express Yerel Kahraman Özel Ödülü’ne layık görülen Kızılçay ödülünü DHL Express'ten Nil Keskin Keleş'in elinden aldı. 

ffbgef.jpgGururla “İlkokul mezunuyum ama ona üniversite okutabildim” dediği kızı Duygu ile sahneye çıkan Kızılçay, saman saplarından yaptığı kapı süslerini ihraç ediyor. Kızılçay, Ege Çelenkçilik adı ile Manisa'nın Alaşehir ilçesinde üretim yapıyor.

Dünyanın en büyük 3 üreticisinden biri

Sürdürülebilirlik İçin Çözüm Üreten ihracat” ödülünü alan Ezinç Grup, güneşe dayalı çatı tipi su ısıtma sistemlerinde dünyanın 3.büyük üreticisi.

dsfgnhf.jpg

Ezinç, ayrıca tam 92 ülkeye kendi markasıyla ihracat yapıyor. Üretimlerinin yüzde 60’ını ihraç ettiklerini belirten Ezinç Metal Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Ezinç'e ödülünü Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan takdim etti.

National Geographic’in tek pırlanta üreticisi

Ünlü Ressam Burhan Doğançay’ın resim ve heykellerini mücevhere dönüştüren Zen Pırlanta, Sanatla Farklılık Yaratan İhracat Jüri Özel Ödülü’nü aldı.

gdhmghm.jpg

Şirket, National Geographic’in dünya çapında tek pırlanta üreticisi... Ödülünü DÜNYA Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt'tan alan Zen Pırlanta’nın Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, "Bu zor yılda hedefimiz geçen yılın ihracat rakamlarını yakalamak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir