Türkiye’nin gündemi Dubai’yi gölgeledi

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından biri olan Dubai’deki Citypcape Fuarı, Türkiye’deki olumsuz gelişmelerin gölgesinde başlarken, firmalar bu olumsuzluklara rağmen yabancılara satış yapmaya çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yavuz-karaman-004.png

Dünyanın önde gelen fuarlarından biri olan Dubai Cityscape Türkiye’deki gündemin gölgesinde başladı. Dağlıca ve Iğdır’da yaşanan saldırı haberleri moralleri bozarken, Cityscape Fuarı’na katılacağı açıklanan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Türkiye’de yaşanan olaylar nedeniyle fuar programlarını iptal ettiği öğrenildi. Fuara katılan firma temsilcileri, yabancı yatırımcıların Türkiye’de yaşanan gelişmeler hakkında Körfezli yatırımcıların kendilerine sorular sorduğunu kaydetti. 

Bugüne kadar Körfez ülkelerine yaklaşık 2 milyar dolarlık konut satışı yapan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye'de yaşanan olumsuz gelişmelerle ilgili, "Konut satarken Türkiye istikrar adası diye satış yapıyorduk. Bu konumumuzu elimizden aldılar, buna rağmen ülkemizin tanıtımına devam ediyoruz" dedi. Ali Ağaoğlu, sektör olarak yaşanan olaylardan negatif etkilendiklerini ancak kısa sürede toparlanacaklarını belirterek, "Yabancı yatırımcılar, sıkıntıları net olarak dile getirmiyor ama endişeleri var. Yine de yatırımda kararlılar” diye konuştu. 

Avrupa Konutları markasıyla adını duyuran Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Türkiye pazarıyla ilgilenen yabancı yatırımcıların, Türkiye’de yaşanan olumsuz gelişmeleri de takip ettiğini söyledi. Çetinsaya, Körfezli yatırımcının soru işaretlerine rağmen uzun vadeli düşünüp, yatırıma devam ettiğini ifade ederek, "Türkiye'den gelen olumsuz haberler yüreğimizi yakıyor. Ancak Türkiye bunların hepsinin üstesinden gelecektir. Biz ülke olarak 30 yıldır uğraşıyoruz, bunları aşmakta tecrübeliyiz" diye konuştu. 

Dumankaya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya da, yabancıların bu durumdan etkilendiklerini anlatarak, “Kuveytli ortağımız Al-Mazaya memleketteki terör olayları nedeniyle telefon açıp bizden bilgi aldı. Daha önce Mısır, Suriye ve Lübnan’a yatırım yapan Körfez'in orta direk yatırımcısı ilgisini İstanbul veya Türkiye’ye odağına almıştı. Ancak şu an yabancı yatırımcı da yerli yatırımcı gibi kurdaki yükselme beklentisiyle bekle-gör pozisyonuna geçti” dedi. 

Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin ise, Türkiye’nin son 30-40 yıldır bu sorunlarla karşılaştığını belirterek, “Doğal olarak tedirginlik var ancak bu sürecin geçici olacağını düşünüyoruz” dedi. 

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ise yurtiçinde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen yabancıların Türkiye'nin geleceğine inandıklarını vurgulayarak, "Bu olaylar ertelemeye neden oluyor ama vazgeçme eğilimi yok. Kimse bize orada neler oluyor demedi, çünkü dünyanın her yeri bu dönem karışık. İnsanlar büyük resme bakıyor" diye konuştu.

32423423-orta-2.jpg

Yabancıya 300 milyon dolarlık satış hedefledi
Dubai’de düzenlenen Cityscape Global 2015 Fuarı kapsamında Tarlabaşı360 Projesi’nin büyük bir bölümünü kapsayan yeni rezidansların lansmanı yapıldı. Lansmanda konuşan Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, fuarda 300 milyon dolarlık satış yapmayı hedefl ediklerini belirterek, “Türkiye’ye ilgi her geçen gün artıyor. Biz de yüksek bir satış hedefi koyduk ama bunun için çok daha önceden çalışmalara başladık” dedi. Yetgin, satışları özellikle Körfez ülkelerindeki bireysel yatırımcılara yapacaklarını, doların TL karşısında değer kazanmasıyla birlikte yabancı yatırımcıların avantaj yakaladığını ifade ederek “Dolar yılbaşından beri yüzde 23 değer kazandı. Yabancı yatırımcılar için bu durum pozitif etki yarattı" diye konuştu. Feyzullah Yetgin, projenin uzun süren inşaat çalışmalarının ardından ilk etabının 2016 yılının Haziran ayında teslim edileceğini söyledi. Yetgin, ofislerin tamamına yakın bölümünün satışını yaptıklarını ve rezidanslarda da önemli bir satış başarısı yakaladıklarını anlatarak, 20 bin metrekarelik alan üzerindeki 9 ayrı bölümden oluşan projede rezidans, ofis ve ticari üniteler dahil olmak üzere 900 ünite bulunduğunu aktardı. Feyzullah Yetgin, projenin tamamı dikkate alındığında yüzde 25’nin satışının tamamlandığını açıklarken, eylül ayı sonunda 361 ofis bölümünün de kaba inşaatının biteceğine işaret etti. Yetgin, bu ofislerin yüzde 80’inin satışının gerçekleştiğini açıklayarak, “Ofislerin ilk bölümünün teslimini 2016’da yapacağız, rezidansların teslimatı ise 2017’de başlayacak. Tarlabaşı 360’ta 2017 yılında hayat başlayacak. Şu anki metrekare fiyatlarımız 7 bin 500 dolar seviyesinde “ dedi. 

İstiklal’e kardeş geliyor 
Projenin hayata geçirildiği Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Körfez ülkelerindeki yatırımcıların İstanbul’da özellikle Taksim bölgesine yatırım yaptıklarını söyledi. Projeyle birlikte bölgenin yeni bir cazibe merkezi haline geleceğini anlatan Demircan, “Bu kültür buluşmasında da Araplar çok önemli bir yer tutuyor. Bu sayede turizm açısından ve dolayısıyla da ekonomik açıdan İstanbul’a değer katacak. Örneğin Tarlabaşı360’la İstiklal Caddesi paralelinde yeni bir uluslararası cadde oluşturuyoruz. Konseptiyle yeni bir merkez haline gelecek bu cadde İstiklal’e kardeş olacak” diye konuştu.

Vadistanbul’daki otele üç yatırımcıdan teklif
Artaş İnşaat, Aydınlı Grup ve İnvest İnşaat ortaklığıyla Ayazağa’da hayata geçirilen Vadistanbul projesi, otel, AVM, alışveriş caddesi ve ofislerden oluşan etaplarıyla Dubai Cityscape fuarında lanse edildi. Körfez ülkelerinin yatırımcılarından yoğun ilgi gören Vadistanbul Bulvar, bünyesindeki 220 odalı, 5 yıldızlı oteli ile bölgenin en büyük turizm yatırımcılarından teklif aldı. Dubai’de 7 oteli bulunan ve bölgenin en güçlü yatırımcıları arasında öne çıkan Auris Hotels’in sahibi Ahmet El Abdullah, Vadistanbul Bulvar’ın standını ziyaret ederek otel için görüşmelerde bulundu. Dubai Cityscape fuarına katılımlarının satış odaklı olmadığına, öncelikli amaçlarının projedeki AVM ve otelin uluslararası bilinirliğinin artırılması olduğunu belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Fuarda otelimize ve ofis bloklarına yatırımcılardan teklifler aldık. Hatta satışa çıkarmadığımız AVM’miz için de AL - Shiddi Group’un sahibi Sulaiman AL – Shiddi bir teklifte bulundu” dedi.

Eroğlu, fuarda iki projeyle yatırımcıların karşısına çıktı
Eroğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, 3. kez katıldıkların Cityscape gayrimenkul fuarından beklentilerinin yüksel olduğunu belirterek, “Yabancı yatırımcılarla kontak halindeyiz. Burada iyi bir ilgi görüyoruz” dedi. İç piyasada çeşitli sebepler nedeniyle daralma yaşandığını ifade eden Eroğlu, bu nedenle yabancı yatırımcılara ulaşılan bu tür fuarların önem taşıdığını söyledi. Fuara Türkiye’den çok sayıda firmanın katılmasının da önemli bir gösterge olduğuna dikkat çeken Nurettin Eroğlu, “Bu yıl fuara yeni firmaların da katıldığını görüyoruz. Burada çok iyi bir pazar var ve bunu değerlendirmek istiyoruz” dedi. Eroğlu, fuara İstanbul Seyrantepe’deki Skyland ve Bursa Nilüfer’deki Harmony projeleriyle katıldıklarını vurgulayarak, “Özellikle Skyland projemizde yabancılara çok iyi satıyoruz. Oran yarı yarıya diyebiliriz” diye konuştu. Körfez ülkelerinin arasında en çok gayrimenkul sattıkları ülkenin Suudi Arabistan olduğunu dile getiren Eroğlu, daha sonra ise Kuveyt’in geldiğini söyledi.

İş GYO yoğun ilgi görünce satışı 6 ay erkene aldı
İş GYO fuara, Nef ile birlikte hayata geçirdiği İnistanbul projesinin Lokal etabı ve Manzara Adalar projeleriyle katıldı. Projenin Gala etabının büyük bölümünün satışını kısa sürede bitirince projede Lokal adı verilen ikinci etabı da satışa çıkardıklarını belirten İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, ilk lansmanı Cityscape Fuarı’nda yapılan projenin Türkiye lansmanını ise ekim ayında gerçekleştirileceğini söyledi. Türkiye'de konut satışında dönemsel bir durgunluk yaşansa da satışların sürdüğünü anlatan Turgay Tanes, bu nedenle 6 ay sonra satışa açmayı planladıkları Lokal etabını 6 ay önce satışa açtıklarını dile getirdi. Tanes, Manzara Adalar projesinde iki bloku satışa açtıklarını, projede 3+1 dairelerin 650 bin liradan başladığını söyledi. Tanes, "Her türlü sosyal donatı alanı var, her türlü ödeme planını uygulayacağız, şunu iddia ediyorum ki böyle bir projede böyle bir fiyat uygulayacak kimse yoktur" diye konuştu.

Ağaoğlu, Uluslararası Finans Merkezi’nin tanıtımını yaptı
Ağaoğlu İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'ni Dubai Cityscape'de körfez yatırımcılarına tanıttı. Finans merkezinde hafriyat çalışmalarını tamamladıklarını ve metro bağlantılarını yapmakta olduklarını söyleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, "Donanımı biz yapıyoruz. Yazılımı da bekliyoruz" dedi. Dünyadaki bütün gelişmiş ülkelerin finans merkezi olduğuna dikkat çeken Halisdemir, "Bunun en güzel örneklerinden biri Dubai Uluslararası Finans Merkezi 3 senede bölgenin İsviçre’si olmuşlar. Demek ki gereği yapılırsa 30 yılda değil, 3 yılda da finans merkezi oluşabiliyor. Bunun için 3 konu çok önemli. Birincisi teşvik. İkincisi vergi. Üçüncüsü ise yüzde 100 yabancı girişini kabul etmek. Bunlar ülkeyi uçurdu" diye konuştu. Benzer bir modelin Türkiye'de de uygulanabileceğini anlatan Halisdemir, "Finans merkezi işi uzaya mekik göndermek değil. Biz de teşviklerle ve sıfır vergiyle uluslararası finans kuruluşlarını ülkemize çekebiliriz" dedi. Bugüne kadar yaklaşık 500 milyon liralık yatırım yaptıklarını kaydeden Halisdemir, "İstesek şimdiye kadar iç piyasada peynir ekmek gibi satış yapardık. Ancak biz bu merkezin hedefine ulaşması için bekliyoruz. Fuarda sadece Körfez'den talep topluyoruz. Satışı için projenin demlenmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir