TÜSİAD: Özel sektördeki verimlilik, Türkiye'yi bir basamak yükseltti

IMD ülke ortağı olan TÜSİAD, Dünya Rekabet Gücü Yıllığı ile ilgili yazılı açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL – Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), artan özel sektör verimliliğinin, Türkiye'yi küresel rekabet sıralamasında bir basamak yükselttiğini bildirdi.

Uluslararası Kalkınma Yönetimi Enstitüsü'nün (IMD) ülke ortağı olan TÜSİAD, Dünya Rekabet Gücü Yıllığı ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, IMD tarafından her yıl açıklanan Dünya Rekabet Yıllığı'nın, ülkelerin rekabet gücü performansını 329 kriter bazında ayrıntılı olarak incelediği ve uluslararası karşılaştırmalara olanak verdiği ifade edilerek, alanındaki temel başvuru kaynağı olan raporun Türkiye bölümünün IMD'nin ülke ortağı olan TÜSİAD tarafından hazırlandığı belirtildi.

Artan özel sektör verimliliğinin, Türkiye'yi küresel rekabet sıralamasında bir basamak yükselttiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"IMD tarafından açıklanan 2009 yıllığında Türkiye ekonomisinin rekabet gücü bakımından, geçen yıla oranla bir sıra yükselerek 47. sırada yer aldığı görülmektedir. Küresel rekabet gücü sıralamasında, bir önceki yıl Türkiye'nin gerisinde kalan Endonezya ve Meksika'nın 2009 yılında sırasıyla 42. ve 46. sıraya yükselerek Türkiye'nin önüne geçtikleri görülmektedir. Buna karşılık Rusya 2, İtalya 4, Romanya 9 ve Yunanistan 10 basamak gerileyerek, rekabet sıralamasında Türkiye'nin gerisinde kalmışlardır.

Genel sıralamada bir basamak ilerleyen Türkiye, alt başlıklardan ekonomik performansta bir basamak gerileyerek 54'üncü, kamu verimliliğinde 4 basamak gerileyerek 48. ve altyapı verimliliğinde 3 basamak gerileyerek 45. olmuştur. Özel sektör verimliliğinde ise Türkiye son bir yılda 6 basamak ilerleyerek 31. sıraya yükselmiştir."

Türkiye, Dayanıklılık Testi'nde 30'uncu

Açıklamada, IMD'nin, bu yıl Dünya Rekabet Gücü Yıllığı'nın yanında küresel krizle mücadele etme ve rekabet gücünü artırma kapasitesine sahip ülkeler sıralamasını gösteren Dayanıklılık Testi'nin sonuçlarını da kamuoyuna sunduğu bildirildi.

Bu sıralamada Türkiye'nin 57 ülke arasında 30. sırada yer aldığı belirtilen açıklamada, listenin ilk sıralarında Kuzey Avrupa ve Güney Doğu Asya ülkeleri gibi ihracatçı küçük ülkeler yer alırken, yapısal sorunlara sahip ülkelerin sıralamada sonlarda bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada, Türkiye ve diğer ülkelerle ilgili ayrıntılı verilerin, www.imd.ch/wcc web sitesinde yarın yayınlanacağı duyuruldu.