TZOB: Yeni pakette tarım unutulmasın

Bayraktar, mısır üreticisinin yüzde 29 zararla ürün pazarladığına işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, küresel ekonomik kriz için hazırlanacak pakette tarım sektörünün unutulmaması gerektiğini söyledi.

Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında, küresel finansal krizin tarım sektörüne etkisi ve alınması gereken önlemlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu ve Mısır Sektör Raporu'nu açıkladı.

"Tarım sektörü krizde ıskalanıyor" diyen Bayraktar, küresel krizin yaşandığı süreçte tarım sektörünün reel sektör olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti. Küresel finansal krizle ilgili görüş ve taleplerini daha önce düzenledikleri basın toplantısında ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında dile getirdiklerini ifade eden Bayraktar, ancak bu konuda alınmış somut bir önlem göremediklerini kaydetti.

"Sektörün sesine kulak verilmeli"

Bazı medya kuruluşlarında, çiftçilere 2009 bütçesi içinde büyük destekler veriliyormuş izlenimi yaratan haberler yayımlandığına işaret eden Bayraktar, tarıma verilen desteklerin son yıllarda giderek azaldığını 2009 bütçesinin de ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. 2002 yılında tarımı desteklemek için milli gelirden yüzde 0,65 oranında pay ayrılırken, 2009'da bu oranın yüzde 0,49'a düştüğünü ifade eden Bayraktar, "Onun için biz bir defa daha uyarmaya çalışıyoruz: Küresel mali krizin tarıma ve çiftçilerimize 2001 sonrasında olduğu gibi yeniden bir darbe daha vurmasına göz yumulamaz. Sektörün sesine kulak verilmelidir" dedi.

"Mısırda da piyasa düzenlenemedi"

Bayraktar, bu yıl mısırda uygulanan fiyat ve destekleme politikasının üreticiyi mağdur ettiğini kaydetti.

TMO'nun fındıkta olduğu gibi mısırda da piyasayı düzenleyemediğini savunan Bayraktar, 2008 yılının ilk 8 ayında 1 milyon tonun üzerinde mısır ithalatı yapıldıktan sonra gümrük vergi oranları artırıldığını, zamanında artırılmayan vergi oranlarının ise üreticiyi koruyamadığını söyledi.

Şemsi Bayraktar, mısır üreticisinin 2008 yılında yüzde 29 zararla ürün pazarladığını, gelecek yıl mısırdan kaçış olacağını belirtti.

Dünya mısır üretiminin, tüketimi karşılamadığını ifade eden Bayraktar, son 5 yılda yüzde 25 oranında artış gösteren dünya mısır üretiminde 2008 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2 oranında azalma beklendiğini söyledi.