TZOB'dan üzüm kampanyası

Birlik, üreticinin pazarlama sezonunda ürünü hemen satmamaları ile ilgili kampanya başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİSA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 2008 üzün kampanyasını başlattı. Bu yıla ilişkin kuru üzüm rekoltesi 270 bin ton olarak belirlenirken, üreticinin pazarlama sezonunun başladığı bugünlerde ürünü hemen satmamaları ile ilgili kampanya başlatıldığı açıklandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bölge ziraat oda başkanları ve çiftçilerle birlikte Manisa Ziraat Odası Adnan Kahveci Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Bayraktar, çekirdeksiz kuru üzümün, dünya üretim ve ticaretinde söz sahibi olunan geleneksel bir kaç üründen birisi olduğunu ve Türkiye'de çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yıllık ortalama 240 bin ton seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi. Üretilen kuru üzümün her yıl ortalama yüzde 80-90'ının ihraç edildiğini bildiren Bayraktar, Türkiye'nin, dünya çekirdeksiz kuru üzüm ticaret hacminden yüzde 50'ye yakın pay alarak, dünya üzüm fiyatlarının oluşmasını sağladığını kaydetti. Ziraat odalarının 2005 yılında başlattığı "Ürününe Sahip Çık, Teşkilatına Sahip Çık, Ülkene Sahip Çık" kampanyası sayesinde kuru üzüm üreticisinin payını almasını sağladığını ifade eden Bayraktar, "Her yıl birliğimiz, odalarımız ve diğer kuruluşlarla müşterek yapılan çalışma ile kuru üzüm rekoltesi ve kuru üzüm maliyet tespiti yapılmaktadır. Geçen yıl tespit edilen 230 bin ton rekolte ve 1.740 YTL üreticiye önerdiğimiz tavsiye fiyatının da gerçekleşmesi, ne kadar isabetli çalışıldığını göstermektedir" şeklinde konuştu. Bayraktar, üreticinin de teşkilatlarına ve kampanyaya sahip çıkması sonucunda 2004 yılında 248 milyon dolar olan üzüm ihraç gelirinde, 2007 yılında yüzde 30 oranında artış meydana geldiğini belirterek, Türkiye'nin 2007-2008 sezonunda kuru üzüm ihracatının 187 bin ton civarında gerçekleştiğini, karşılığında 320 milyon dolarlık gelir elde edildiğini söyledi. TZOB Başkanı Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu rakam, kuru üzüm ihracatımızda bugüne kadar gerçekleşen en yüksek değerdir. Bu kampanya ve rakamlardan anlaşıldığı gibi üreticinin kendisinden ve teşkilatından başka dostu olmadığı açıkça ortaya çıkmaktadır. Bugüne kadar hiç bir hükumetin ve kooperatifin gerçekleştiremediğini, Egeli üzüm üreticileri gerçekleştirmişlerdir. Birliğimizin de içinde bulunduğu rekolte tespit komisyonu bu yıl da gerekli itina ve özeni göstererek, çekirdeksiz kuru üzüm rekolte çalışmalarını tamamlamıştır. Komisyon, 2008 yılında yağış miktarında görülen artışın kuru üzüm rekoltesini geçen yıla göre yüzde 17 artıracağını tahmin etmiştir. Komisyonca tespit edilen tahmini rekolte miktarı 270 bin tondur."

"Üretim maliyetlerinde büyük artış oldu"

Bu yıla ilişkin üretim maliyetlerinde büyük artışların bulunduğunu bildiren Bayraktar, tarımsal girdilerdeki artışların gübrede yüzde 180, akaryakıtta yüzde 40, ilaç, işçilik ve enerjide de yüzde 30 olduğunu söyledi. Girdilerde yaşanan fiyat artışlarının, 2008 yılı kuru üzüm maliyetinin 1,35 YTL/Kg olan 2007 yılına göre, yüzde 22 artmasına yol açtığını ifade eden Bayraktar, birliğin ve odaların çalışmasında 2008 yılı çekirdeksiz kuru üzüm maliyetinin 1,65 YTL/Kg olduğunun, üreticinin yeterli geliri elde edebilmesi için eline geçen fiyatın en az 2,15 YTL/Kg'de bulunması gerektiğinin belirlendiğini kaydetti. Bayraktar, şunları söyledi:

"Bu yıl rekoltenin geçtiğimiz yıla göre yüksek gerçekleşeceğinin tahmin edilmesi, kuru üzümde fiyat düşüşlerinin yaşanacağı beklentisini de beraberinde getirmektedir. Nitekim Mayıs ayında 3,3 YTL/Kg'a yükselen kuru üzüm fiyatları bugünlerde 2,20 YTL/kg'a kadar gerilemiştir. Borsalar ve ticaret erbabı, ülke ekonomisinin menfaati için rekolte açıklamamalıdır. Ürün rekoltesi yapmak yerine tescilini yaptığı ürünün tasnifine giderek, ürünün nasıl değerlendirildiğinin takibini yapmalıdır. Kuru üzümün 2008 yılında iç ve dış piyasalarda gerçek değerini bulması için üreticilerimizden beklentimiz, fiyatlar daha da düşer düşüncesine kapılıp, ürünlerini hemen piyasaya sürmemeleridir."

"Ürününe, teşkilatına, ülkene sahip çık"

3 yıldan bu yana uygulandığı şekliyle ziraat odalarının bu yıl da üreticilerin ürünlerini depolamaları amacıyla depo temin edeceğini belirten Bayraktar, diğer yandan stok müessesesi oluşumu için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Bayraktar, "Bu yıl da üreticilerimize sesleniyoruz; Önümüz daha açık yeter ki, ürününe, teşkilatına, ülkene sahip çık. Ürününü birden pazara indirme. İç ve dış piyasada kuru üzüm hak ettiği değeri bulacaktır" diye konuştu.

TZOB Yönetim Kurulu üyesi ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ise komitenin bu yıla ilişkin rekolteyi 270 bin ton olarak belirlediğini ifade ederek, kampanyaya sahip çıkılmasını, ürünün ihtiyaç kadar satılmasını, kesinlikle emanete mal verilmemesini istedi.