Ulaştırma Bakanları finansal krizi görüşecek

Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği, "Küresel Ekonomi için Ulaştırma" adlı toplantıda, finansal krizi ve fırsatları ele alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği OECD bünyesindeki Uluslararası Ulaştırma Forumu, Mayıs ayında Almanya'da toplanacak. Forum üyesi 51 ülkenin ulaştırma bakanları, "Küresel Ekonomi için Ulaştırma" başlığı altında, finansal krizi ve fırsatları ele alacak.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Uluslararası Ulaştırma Forumu'nun 26-29 Mayısta Almanya'nın Leipzig kentinde toplanacağını, forumun bu yılki konusunun "Küresel Ekonomi İçin Ulaştırma-Yeni Sorunlar ve Fırsatlar" olarak belirlendiğini söyledi.

OECD bünyesinde 1953'te "Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı" adıyla kurulan örgütün 2006'da Uluslararası Ulaştırma Forumu'na dönüştürüldüğünü belirten Aka, daha önce kara taşımacılığı alanında ağırlıklı faaliyet gösteren forumun yeni yapısıyla 51 üye ülkenin ulaştırma bakanlarının yanı sıra sektörün uluslararası paydaşlarını, iş ve endüstri çevrelerini, sivil toplum örgütü temsilcilerini ve akademisyenleri bir araya getirdiğini kaydetti. Aka, Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği forumun "ulaştırma sektörünün Davos'u" olarak nitelendirildiğini vurguladı.

"Gelecek şekillendiriliyor"

Forumu, "Türkiye'nin etkin rol aldığı ve büyük yarar sağladığı nadir uluslararası örgütlerden biri" olarak değerlendiren Suat Hayri Aka, finansal krizin derin yaşandığı bir dönemde 51 ülkenin ulaştırma bakanlarının bir araya gelerek, değerlendirme yapmasının çok önemli olduğunu belirtti. Aka, forumun üyesi olan ABD, Kanada, Avustralya ve Japonya'nın yanı sıra toplantılara Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkelerin ulaştırma bakanlarının da katılmasının beklendiğini kaydetti.

"Ödül 5 bin euro"

Aka, bu yılki forum kapsamında çalıştay, panel ve sergiler düzenleneceğini, bu sergilerde sanayi, ulaştırma ve lojistik alanlarında teknoloji, en iyi uygulama örnekleri, araştırma ve inovasyon çalışmalarına yer verileceğini anlattı.

Genç araştırmacıların, ulaştırmanın küreselleşmeye katkısı veya ulaştırma sektörü ve küreselleşme arasındaki bağlantı üzerine sunacakları çalışmaların ödüllendirileceğini dile getiren Aka, en iyi çalışmayı sunan araştırmacıya 5 bin euro "Genç Araştırmacı Ödülü" verileceğini söyledi.