Uzmanlar sanayi üretimi rakamlarını değerlendirdi

Sanayi üretim endeksi, Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,3 arttı. Uzmanlar açıklanan rakamları değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Sanayi üretim endeksi, Kasım ayında 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 11,3 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı Kasım ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7,5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 13,3 arttı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2 azaldı.
 
Takvim etkisinden arındırılmış endeks, 2012 Kasım ayında, 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 3,1, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi de bir önceki aya göre yüzde 1,5 arttı.
 
Sanayinin çarkları yeniden dönmeye başlarken uzmanlar ve sektör temsilcileri rakamları yorumladılar. 
 
 
İSO Başkanı Tanıl Küçük
"Sevindirici ama düşündürücü"
 
[PAGE]
 
İSO Başkanı Tanıl Küçük
Sevindirici ama düşündürücü
 
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Kasım ayındaki sonucun, esasen beklenen bir gelişme olduğunu belirterek, "Zira, Kasım ayı ihracatındaki yüksek artış, sanayi üretimine dair ipuçlarını da vermişti. Öte yandan, artış sevindirici olmakla beraber, sanayi üretiminin, Ağustos ayından başlayarak, son dört aydır, bir ay azalıp bir ay artan, inişli çıkışlı, istikrarsız bir seyir içinde olması düşündürücüdür" ifadelerini kullandı.
 
 
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu
Ekonomik faaliyetlerde canlanmaya işaret ediyor
 
[PAGE]


 

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu
Ekonomik faaliyetlerde canlanmaya işaret ediyor
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu,  son çeyrekte ekonominin hareketlenmesini beklediklerini, sanayi üretim endeksinin de 2012 yılı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre çift haneli artış göstererek yüzde 11,3 olarak gerçekleşmesinin ümit verdiğini belirtti.
Yüzde 11,3 rakamının geçen yılın en yüksek sanayi üretim endeksi olduğunu, kasım ayında imalat sanayi, sermaye malı imalatı ile dayanıklı-dayanıksız tüketim malı üretiminde önemli artışlar yaşandığına dikkati çeken Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Bir önceki ayda beklentilerin üstünde düşüş söz konusuydu, sanayi üretimi ekimde yüzde 5,7 azalmıştı. Kasım ayında ise tahminlerin ve piyasa beklentilerinin üstünde çıktı. Çift haneli üretim artışıyla, ekim ayındaki düşüş telafi edildi. Sanayi üretiminde sıçrama, ekonomik faaliyetlerde canlanmaya işaret ediyor. Son aya ilişkin veriler de olumlu geldiği takdirde yıl sonu büyüme rakamı hedeflere paralel gerçekleşebilir."
Türkiye ekonomisinde yapısal reformlara devam edilmesinin önemini vurgulayan Konukoğlu, "En temel beklentimiz istikrarlı ve sürdürülebilir büyüme. 2013 yılında daha hızlı büyümeyi destekleyecek adımların atılması önem taşıyor. Türkiye'yi ekonomik alanda daha üst lige çıkaracak yapısal reformları yapmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
 
 
 
Odeabank Ekonomik Araştırma Müdürü İnanç Sözer
İhracattaki artışın 2013'te de süreceğini öngörüyoruz
 
[PAGE]



 

Odeabank Ekonomik Araştırma Müdürü İnanç Sözer
İhracattaki artışın 2013'te de süreceğini öngörüyoruz
Odeabank Ekonomik Araştırma Müdürü İnanç Sözer, Kasımda sanayi üretimin pozitif takvim etkisiyle yüzde 11 ile yüzde 10'luk beklentilerinin ve ortalama piyasa tahmininin sınırlı üzerinde artarak 14 ayın en yüksek artışını kaydettiğini vurguladı.
Sözer, ekonomik aktivitedeki toparlanmanın son çeyrekte sınırlı kaldığına dikkati çekerek, "Kurban Bayramı'nın 2012'de Kasımdan Ekime kaymasıyla, bu sene sanayide çalışma gün sayısı geçen seneye kıyasla üç gün fazla idi. Takvim etkisinden arındırılmış üretim Kasımda yüzde 3,1 ile Ocak-Ekim dönemindeki yüzde 2,6'lık ortalamanın sınırlı üzerinde arttı. Sanayi üretimi Ocak-Kasım döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 oranında arttı. Takvim ve mevsim etkisinden arındırıldığında ise, aylık üretim Ekim'deki yüzde 2,4'lük sert düşüşün ardından Kasım'da yüzde 1,5 oranında yükseldi" diye konuştu.
Takvim etkisiyle genele yayılan bir iyileşme görülse de, ekonomideki gidişatı anlamak açısından takvim etkisini dışlamak adına Ekim-Kasım dönemi verilerini birlikte analiz etmenin daha doğru olacağını söyleyen Sözer, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede ana sektörlerden enerjide üretimin son çeyrekte daralmaya dönmesi dikkat çekerken, yatırımlarda daha belirgin olmak üzere iç talep ılımlı bir şekilde toparlanıyor. Üçüncü çeyrekte yüzde 4 daralan yatırım malı üretimi Ekim-Kasım döneminde yüzde 1,0 ile artışa dönerken, enerji malı üretimi yüzde 4 artıştan yüzde 1 düşüşe geçti.
Üçüncü çeyrekte yüzde 4,4 artan tüketim malı üretimi Ekim-Kasım döneminde de yüzde 4,8 oranında artarak, iç talebin ana sürükleyicisi olmaya devam etti. Merkez Bankasının 2012'nin ikinci yarısından itibaren gevşettiği para politikasının gecikmeli etkisiyle iç talep yıl sonundan itibaren toparlanıyor.
Bununla birlikte iç talepteki toparlanmanın 2013'ten itibaren daha belirgin hale gelmesini bekliyoruz. Dış talepte ise aşağı yönlü risklere rağmen, ülke ve ürün çeşitliliği ile ihracattaki artışın 2013'te de süreceğini öngörüyoruz."
 
Denizli Sanayi Odası Başkanı Keçeci
Antidamping vergisiyle tekstil sektörü kapasitesini artırarak çalıştı
 
[PAGE]

Denizli Sanayi Odası Başkanı Keçeci
Antidamping vergisiyle tekstil sektörü kapasitesini artırarak çalıştı
 
 
 
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci Türkiye'de ihracatın ve istihdamın arttığı, işsizliğin yüzde 9'lara düştüğü, cari açığında da yüzde 8'lere indiği bir yılın geride bırakıldığını söyledi. Türkiye'nin ekonomik açıdan ve büyümede önemli bir yıl geçirdiğini dile getiren Keçeci, şunları kaydetti: "Genel itibariyle Türkiye ve Denizli, istikrarlı bir yıl geçirdi. Bunun sebebi de Ekonomi Bakanlığı'nın 2012 yılı başında Denizli'nin ürettiği ürünlerde ithalata koyduğu antidamping vergisiyle tekstil sektörü kapasitesini artırarak çalıştı. Bu nedenle tekstilde, hem istihdam hem de ihracat önemli derecede arttı. Diğer taraftan Denizli'deki metal ve mermer sektörü de 2012 yılında uyumlu ve istikrarlı çalıştı. Bu nedenle sanayi üretiminin kasım ayında 2011 yılının aynı ayına göre, yüzde 11,3 oranında artış göstermesi bizim beklediğimiz bir artıştı. Denizli, bu dönemde en büyük ihracat rakamına ve istihdam artışına ulaştığı için sanayi üretimin bu oranlarda olacağını tahmin ediyorduk. Bu önemli bir artıştır."
 
 
 
 
OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin
"2013 yılının gücünü gösteriyor"
[PAGE]
OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin
"2013 yılının gücünü gösteriyor"
 
OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, Ekim ayındaki yüzde 6'lık daralma sonrasında Kasım ayının baz yılının da katkısıyla yüzde 11 civarında bir büyüme kaydettiğini belirtti.
İki ayın ortalamasının ise yüzde 2,5 seviyelerinde olduğunu belirten Girgin, "Hep üzerinde durduğumuz gibi son çeyreğin büyüme performansı hem 2012 yılını belirlemesi hem de 2013 yılının gücünü göstermesi açısından çok önemli" dedi.
Aralık ayında endeksten baz yardımının gelmeyeceğine dikkati çeken Altınsaç, şunları kaydetti:
"Öncü göstergeler Aralık ayındaki sanayi üretimi performansının son çeyrek sanayi üretimi ortalamasını yüzde 4 seviyelerine çekecek kadar güçlü gelmeyeceğine işaret etmekte. Bu anlamda Kasım ayının pozitif etkisine rağmen 2012 yılı GSYH büyümesinin hükümet tahmini olan yüzde 3,2'nin hafif altında olacağına yönelik görüşümüzü koruyoruz."
 
 
Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç
Aralık verisi eksi çıkabilir
[PAGE]
Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç
Aralık verisi eksi çıkabilir
 
Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, sanayi üretiminin Kasım ayında yüzde 11,3 olduğunu ifade ederek, sanayi üretim rakamlarının son dönemde oldukça volatil seyrettiğini vurguladı. Yüzde 6 daralan Ekim ayı sanayi üretiminin ardından yüzde 11,3'lük Kasım ayı sanayi üretimini, eksi bir Aralık verisinin izleme ihtimalinin yüksek olduğunu savunan Altınsaç, "Piyasanın aksine, son çeyrekte toplam sanayi üretim artışının, 3. çeyrekten ortalamalarda çok daha düşük geleceğini hesaplıyoruz" dedi.
 
Altınsaç, 3. çeyrek sanayi üretiminin ortalama yüzde 2,7 arttığını hatırlatarak, "4. çeyrekte beklentimiz yüzde 1-1,5 arasında. Bu da 2012 yılında toplam sanayi üretim artışının yüzde 2,5 olduğuna işaret ediyor, yüzde 2,5-3 arasında değişen 2012 büyüme beklentilerine paralel" yorumunu yaptı.
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir