Vakıfbank 736 milyon dolar sendikasyon sağladı
Dolar ve Euro dilimlerinden oluşan kredinin maliyeti Libor + 2,5 olarak belirlendi.
İSTANBUL - Vakıfbank, WestLB AG'nin koordinatörlüğünde, 11 ülkeden 29 bankanın katılımıyla, 736 milyon dolarlık sendikasyon kredisine imza attı.
203,5 milyon dolar ve 372,5 milyon Euro tutarında, bir yıl vadeli dolar ve Euro cinsinden iki dilimden oluşan kredinin toplam maliyeti, dolar dilimi için libor yüzde 2,50, Euro dilimi için euribor yüzde 2,50 olarak gerçekleşti.
Kredi için yetkilendirilmiş lider düzenleyici olarak katılan 11 banka, Bank of America Securities Limited, The Bank of Nova Scotia, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd, Wachovia Bank National Association, Commerzbank Aktiengesellschaft, HSH Nordbank AG Luxembourg Branch, ING Bank N.V., Intesa Sanpaolo S.p.A, J.P. Morgan plc, Standard Chartered Bank ve WestLB AG London Branch oldu.
Kredi anlaşmasının imza töreninde konuşan Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Tanju Yüksel, bu sendikasyona başladıklarında mayıs ayı sonunda bulunduklarını ve ortamın genel psikolojisinin iyiye gitmesiyle bunu başarıyla tamamladıklarını ifade ederek, sendikasyon çevirme oranında yüzde 100'ü aştıklarını söyledi.
Kredinin onaylanma sürecinin zor olduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Yüksel, yabancı bankaların bu denli negatif bir atmosfer içinde Türk bankalarına ve Vakıfbank'a sendikasyon sağlamasının olumlu olduğunu, Türkiye ekonomisinin ve bankacılık sisteminin sağlam duruşunun, yabancı bankaların işini kolaylaştırdığını belirtti.
Yüksel, soruları yanıtlarken, sendikasyon kredisinin, bu yıl Türkiye'deki bankalar içinde alınan ikinci büyük kredi olduğunu ve kredinin "ihracat öncesi"ne yönelik olarak kullandırılacağını aktardı.
Libor yüzde 2,50'nin yüksek bir oran olmadığını kaydeden Yüksel, bu yıl içinde yapacakları başka sendikasyon kredisi anlaşması bulunmadığını sözlerine ekledi.
"Türkiye sendikasyon konusunda istisna"
WestLB AG Sendikasyon Birimi Direktörü David Pepper de dünyadaki sendikasyon piyasası hacminin hızlı bir şekilde düştüğünü, ancak Türkiye'nin bu konuda istisna olduğunu ve Türk bankalarının sendikasyon almaya devam ettiklerini belirtti.
Pepper, soruları yanıtlarken de Türkiye ile benzer durumda olan ülkelerin sendikasyon piyasasına giremediğini kaydederek, Türk bankalarının sendikasyonu yüzde 100 oranında çevirmelerinin önemli bir gösterge olduğunun altını çizdi.