WWF-Türkiye bitkisel atık yağları toplayacak

Doğal Hayatı Koruma Vakfı, tüm yağ tüketicilerinin biriktirdikleri atık yağları alınmak için "444 28 45" veya "444 ATIK" numaralı "Atık Hattı"nı kurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Ezici Biodizel firması işbirliğinde bitkisel atık yağların toplanması kampanyası başlattı.

Kampanyanın tanıtımına ilişkin Swissotel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan WWF-Türkiye Genel Müdürü Filiz Demirayak, bireylerin, tüketimden doğan atıklarını bertaraf etmek için sorumluluk üstlenmesi gerektiğini, bu amaçla bir litresi bir metreküp içme suyunu kirleten bitkisel atık yağların toplanması konusunda kampanya başlattıklarını bildirdi.

Kızartma yağlarının lavaboya dökülmemesi ve çevreye zarar vermesinin engellenmesi konusunda toplumda bilinç oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Demirayak, kampanya dahilinde tüm yağ tüketicilerinin biriktirdikleri atık yağların alınması için "444 28 45" veya "444 ATIK" numaralı "Atık Hattı"nı arayabileceklerini kaydetti.

Depozitolu atık bidonları da temin edeceklerini anlatan Demirayak, "Vatandaşların su kaynaklarımızın ve denizlerimizin kirletilmemesi için çalışacaklarına inanıyoruz" dedi.

Ezici Biodizel A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici,e 2005 yılında atık yağ toplama işine girdiklerini, ayda 300 ton atık yağ topladıklarını bildirdi.

Ezici, şu anda topladıkları atık yağları biyodizele çeviremedikleri için ihraç ettiklerini, söz konusu firmanın ise bu yağlardan elektrik ürettiğini anlattı.

Türkiye'de yağ tüketimi

Türkiye'de daha fazla atık yağın toplanabileceğini kaydeden Ezici, Türkiye'de 1 milyon 700 bin ton yağ tüketildiğini, 350 bin ton atık yağ ortaya çıktığını belirterek "2008 yılında toplanan toplam atık yağ 12 bin 700 ton. Bu, çok düşük bir rakam" diye konuştu.

Türkiye'de toplanacak atık yağlarla 2 milyon nüfuslu bir şehrin 12 aylık elektrik ve ısınma ihtiyacının karşılanabileceğini vurgulayan Ezici, atık toplama konusunda birkaç belediyeyle işbirliğinde olduklarını ancak yeteri kadar konunun üzerine gidilmediğini söyledi.

Ezici, belediye başkanlarının bu konuya eğilmesi gerektiğini, bu işten 500 bin kişiye  istihdam sağlanabileceğini anlattı. 

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ezici, tesislerinde yılda 100 bin ton biyodizel üretecek kapasite bulunduğunu, ayda 500 ton atık yağ toplayabileceklerini ifade etti.

Cips firmalarının toplayıcı firmalara henüz hiç atık yağ vermediklerini belirten Ezici, elde ettikleri atık yağları daha çok fast food restoranlarından aldıklarını kaydetti.