Yabancı sermayede 40 milyar dolar hedefi

Altyapı ve yasal hazırlıkların hayata geçmesi durumunda uluslararası doğrudan yatırımın orta vadede 40 milyar dolara çıkabileceği düşünülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Özlem Özyiğit, 2015’te Türkiye’ye giren uluslararası doğrudan yatırım miktarının 16 milyar doları aştığını belirterek, “Altyapı ve yasal hazırlık yapılırsa, uluslararası doğrudan yatırımın orta vadede 40 milyar dolar bandını görmesi potansiyel olarak mümkün” dedi.

Özyiğit, AA muhabirine, Türkiye’ye giren uluslararası doğrudan yatırım miktarının 2014’te 12,5 milyar dolar, geçen yıl ise 16,5 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştiğini söyledi.

Söz konusu artışın Türkiye için güzel göründüğünü ancak küresel pazara bakmak gerektiğini anlatan Özyiğit şöyle konuştu:

"Geçici rakamlara göre 2015’te dünyada 1,7 trilyon dolarlık doğrudan sermaye akışı gerçekleşti, buna göre 2014’e kıyasla yüzde 35’lik bir artış var. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye’deki artış biraz geride kalmış oluyor. Türkiye geçen yılı 16,5 milyar dolarla kapatırsa, dünyada ise 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşirse ülke olarak hala yüzde 1'deyiz. Hedef payı yüzde 3'e yükseltmek, bu da sermayenin 3 katına çıkması demek. Altyapı ve yasal hazırlık yapılırsa uluslararası doğrudan yatırımın orta vadede 40 milyar dolar bandını görmesi potansiyel olarak mümkün."

Uluslararası doğrudan yatırım miktarında küresel sermayenin içindeki payı yüzde 3'e çıkarma hedefinin kolay olmadığına dikkati çeken Özyiğit, “Kısa vadeli bir hedef de değil, ama olması gereken de bu aslında. Dünyada en çok uluslararası doğrudan yatırım çeken ilk 10 ekonomi sıralamasına bakıldığında 10’uncu ülke genelde 40-50 milyar dolar civarında sermaye çekiyor, biz şu anda 22’nci sıralardayız” diye konuştu. 

Özyiğit, hedefe ulaşmanın yolunun reformlardan geçtiğini vurgulayarak, “Yeni hükümet hızlı reformlar yapıyor, reform paketleri açıklıyor. Biz bunları çok memnuniyetle karşılıyoruz. Yasal ve ekonomik bu yapısal reformlar hızla tamamlanırsa, çok kısa vadede değil ama orta vadede potansiyelimize ulaşırız. Hazırlıklar var ama yasama sürecinin biraz daha hızlandırılması lazım, hükümet şu anda gerçekten hızlı çalışıyor reformları çıkarmaya çalışıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.