Yabancı yatırımcı kömür ocaklarından kaçıyor!

İMİB, Dünya Madenciler Günü'nde Bursalı madencilerle buluştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle Bursa'da maden işçileri ve mühendislerle buluştu. Sektörün sorunlarını ve maden işçilerinin sıkıntılarının ele alındığı toplantıda konuşan İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, Türkiye'de madenciliğin hakkıyla yapılmadığını ve eğitimsizlik nedeniyle büyük sorunların yaşandığını vurguladı. Maden ihracatının geçtiğimiz yıl 5 milyar 41 milyon dolar gerçekleştiğine değinen Kahyaoğlu, bu yılki ihracat trendinin düşme yönünde olduğunu söyledi. Kahyaoğlu, "Yıl sonunu yüzde 5-6  oranlarında eksi bakiye ile kapatmayı öngörüyoruz. İlk 11 ayı değerlendirdiğimizde ise, Çin'de biraz düşüş yakalasak da Amerika'daki artışla bunu kapatıyoruz. Fakat 2015 yılında beklentimiz daha fazla. 6 milyar dolaylarında bir ihracat hedefliyoruz. 2023'e kadar madende yükselmeyi ve gelecek 100 yılda da dünyada konuşulur maden zengini bir ülke olmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Bu yıl maden sektöründe yaşanan facialar nedeniyle kapanan veya faaliyetini durduran oldukça fazla işletmenin olduğunu ve burada da kömür ocaklarının başı çektiğini ifade eden Kahyaoğlu, "İşletmesini, maden ocağını satmak isteyenler var. Aynı zamanda yeni açılan veya satın alınıp, yeniden açılan ocaklar da söz konusu. Bununla beraber yerli yatırımcının yanı sıra yabancı yatırımcılar da Türkiye'deki maden zenginliğinden faydalanmak istiyor. Fakat yaşanan olaylar nedeniyle yabancı yatırımcı kömür işletmelerinden kaçıyor. Önce bu önyargıyı kırmalıyız" diye konuştu.
 
"10 yıldır bakanlık kurulmasını istiyoruz, hala geç değil…"

Türkiye'de madenciliğin çok fazla engele takıldığından yakınan Ali Kahyaoğlu, sektöründeki sorunların başlıca kaynağının 2-3 bakanlığa çalışmaktan kaynaklandığını öne sürerek, tek bir maden bakanlığı kurulmasını istediklerini belirtti. 10 yıldır talepte bulundukları Türkiye'de bir maden bakanlığı kurulması isteğini yineleyen Kahyaoğlu, maden iznini veren, çalışmaları denetleyen, yaptırımları tek elden uygulayan bir bakanlık olmadan sektörde sorunların devam edeceğini savundu. Kahyaoğlu, "Tek yetkili olan bir bakanlık istiyoruz. Maden iznini veren, çalışmaları denetleyen, yaptırımları tek elden uygulayan bir bakanlık olmadan bu tür sorunları yaşamaya devam ederiz. Çünkü biliyoruz ki, eğer bir sahibiniz yoksa ortalarda kalırsınız. Biz 30 ayrı yere bağlıyız. Yedi kocalı Hürmüz gibiyiz. Patronumuz kim hiç bilmiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Maden Mühendisleri Odası siyasi iktidara seslendi

4 Aralık Dünya Madenciler Günü olması nedeniyle TMMOB Maden Mühendisleri Odası Bursa İL Temsilciliği de basın açıklaması yaptı. Bursa İl Temsilcisi Kadir Atlıhan Öge, siyasi iktidara seslenerek, asli görevlerini yerine getirmemelerinden yakındı. Öge, "Defalarca uyardık ve uyarmaya devam edeceğiz. Çünkü bizler, yüreğimizdeki insan sevgisi ve yurtseverliği, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içindeyiz. Ermenek, Soma, Kozlu, Dursunbey, Mustafa Kemalpaşa, Gediz, Sorgun, Merzifon, Armutçuk ve adını sayamadığımız yüzlerce yerde meydana gelen iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden meslektaşlarımızı ve maden emekçilerini saygıyla anıyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir