Yağışlar buğday üretimini olumsuz etkileyecek

TZOB Başkanı Bayraktar, ilkbahar yağışlarının yetersiz kalması durumunda buğday üretiminin olumsuz etkileneceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mart-nisan yağışlarının yetersiz kalması durumunda buğday üretiminin olumsuz etkilenebileceğini bildirdi. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye'deki buğday üretiminin yağışlara bağlı olarak değiştiğine dikkati çekti. Bu çerçevede, mart-nisan yağışlarının yetersiz kalması durumunda üretimin olumsuz etkilenebileceğini belirten Bayraktar, buğday üretiminde büyük miktarlarda kayıp oluşmaması için mart-nisan yağışlarının hayati önemde olduğunu kaydetti. 

TZOB Başkanı Bayraktar, buğdayda üretimi ve verimi artırmak için yapılması gerekenlere ilişkin şu bilgileri verdi: 

"Ekim ve dikim işlemlerinden önce toprağın uygun alet ve ekipmanlarla hazırlanması, taş ve varsa yabancı maddelerin ayıklanması, tohumun uygun ekim derinliğine düşebileceği bir hale getirilmesi lazım. Bitkisel üretimin artırılmasında genetik potansiyeli yüksek, iklim şartlarına uygun, kuraklığa dayanıklı, kaliteli buğday tohumlukların yurt içi üretimlerle karşılanması, çiftçiler tarafından yaygın bir şekilde kullanımının sağlanması konusu devletin ana politikası olmalıdır. Sertifikalı tohum kullanımı destekleri daha da artırılmalıdır. 

Buğdayda verimin artırılması için hastalık ve zararlılarla mücadelede öncelikle kültürel tedbirler uygulamalı, biyolojik mücadele yapılmalı, sonuç alınamazsa, kimyasal mücadeleye başvurulmalı, ilaçlar yerinde, zamanında ve gereken önlemler alınarak kullanılmalıdır. Bu konuda yeni gelişmeler, teknikler üreticilere aktarılmalı, bilgilendirilmeleri sağlanmalıdır." 

"Gübreleme toprak analiziyle yapılmalı" 

Türkiye'deki gübre kullanımının, tarımı gelişmiş ülkelerde kullanılan miktarlara göre düşük olduğunu vurgulayan Bayraktar, gübrelemenin toprak analizleriyle birlikte ihtiyaç duyulan cins ve miktarda kullanılması gerektiğine dikkati çekti. 

Verimliliği artırmak ve işletme faaliyetlerini modernleştirmek için tarımsal mekanizasyonun sağlanması gerektiğini belirten Bayraktar, Türkiye'de sulanamayan alanların da sulamaya açılması gerektiğini ifade etti. 

"Buğdayda verimlilik ortalamanın altında" 

Türkiye'nin buğday ekim alanın zenginliği bakımından ön sıralarda yer aldığına dikkati çeken Bayraktar, verimlilikte ise 2012'de dünya ortalamasının altında kalındığını savundu. 

Türkiye'de buğday ekim alanının 2013'te 7 milyon 772 bin 600 hektara ulaştığını belirten Bayraktar, buğday üretiminin ise 22 milyon 50 bin tona yükseldiğini belirtti. Bayraktar, 2013'te hektar başına verimin yüzde 6,25 artışla 2 bin 670 kilogramdan 2 bin 837 kilograma çıktığını ifade etti. 

Bayraktar, 2012'deki buğday üretiminde Çin'in ilk sırada yer aldığını belirterek, Türkiye'nin ise söz konusu üretimde 10'uncu olduğunu ifade etti. 

Buğday ekim alanında ise Hindistan'ın ilk sırada olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye'nin 7 milyon 529 bin 600 hektarla 9'uncu sırada yer aldığına dikkati çekti. Bayraktar, hektar başına buğday veriminde ise Yeni Zelanda'nın birinci olduğunu bildirdi. 

TZOB Başkanı, Türkiye'nin buğday veriminde 61'inci sırada yer aldığını da kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir