Yapı Kredi, Google'da örnek vaka oldu

Yapı Kredi’nin uluslararası araştırmalara konu olan yeni web sitesinde, kredi başvuruları yüzde 134 arttı, günlük site içi arama sayısı 100 katına çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA / FİNANS SERVİSİ

Eylül ayında internet sitesini yenileyen Yapı Kredi, Google’da ders oldu. Kullanıcıların aramalarını anlayıp ona göre değişen bir yapıya sahip olan site Google tarafından örnek vaka (Case Study) olarak incelenerek rapora dönüştürülecek.

Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, yenilenen sitelerinin diğer kurumlara rol model olacağını söyledi.  Yurtdışından danışmanlık firmalarının kendilerini aradığını belirten Doğan, “Amazon, e-ticaret için öncü firma oldu. Ondan sonra kurulan e-ticaret siteleri, amazon.com’un çizdiği yoldan gitti. Aldığımız geri dönüşlere bakarsak, biz de sitedeki yatırımcı köşesi ile finans sitelerine rol model olacağız. Hem müşterilerden aldığımız geri dönüşler hem de uluslararası şirketlerin yaptığı incelemeler bunu işaret ediyor” diye konuştu.

Google’a örnek vaka oldu

Müşterilerin neden sitede vakit geçirmediğini araştırdıklarını ve buna göre bir yol haritası çıkardıklarını belirten Doğan, “Sitedeki yatırımcı köşesiyle üye olunmadan, borsayı takip edebiliyor, portföy takip edebiliyorsunuz. Hisseleri takip ederek gün içindeki değişimlere göre yatırım kararı verebiliyorsunuz. Artık internette web 3.0 dönemine geçiliyor.  Web 2.0’de kullanıcıların katılımı, sosyal medya öne çıkmıştı. Yeni dönemde kullanıcıların ihtiyaçlarını anlayacak ve o ihtiyaçlara göre kendini geliştirecek web siteleri ortaya çıkacak. Biz bunu yeni sitemizle başardığımıza inanıyoruz. Site içi aramalarda, aranan kelime değil, o kelime ile kullanmak istediğiniz hizmeti sunacak sayfalar önünüze geliyor. Google bize ulaştı. Sürekli öğrenen arama motoru ile Google’da örnek vaka olarak ele alınıyoruz” dedi.

Kredi başvurusu yüzde 134 arttı

Yeni arayüze geçildikten sonra, kullanıcı sayısı yüzde 10 artarken, kredi başvurularında ise patlama yaşanıyor. Son iki ayda, site üzerinden kredi başvuruları yüzde 134 yükselmiş durumda. Doğan’ın verdiği bilgilere göre sitede 700 sayfa ve yaklaşık 270 milyon kelime bulunuyor. Bu büyüklüğün günlük kullanıcı için normalde içinden çıkılmaz olduğunu kaydeden Doğan, “Klasik sitede gün içinde yaklaşık bin arama yapılırdı. Yeni sitede günlük arama sayısı 50 bin ile 100 bin arasında değişiyor. 2 ayda 2,8 milyon arama yapıldı.  En çok, kredi, altın ve döviz kelimeleri aranıyor. Siteyi kullanan 1,5 milyon müşterimizin ziyaret süreleri de ortalama 30 saniye yükseldi” diyerek sözlerini noktaladı.

ATM’lerde para bitmeyecek

Gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda gelecek döneme ilişkin bilgiler de veren Yakup Doğan, müşteriden aldığı parayı başka müşteriye verebilen 150 yeni ATM siparişi verdiklerini söyledi. Normal ATM’lerde giren ve çıkan para için iki ayrı bölüm bulunuyor. Eski sistemde banka görevlileri para yüklemezse ATM’de para bitiyor. ATM’lerde yatırılan paranın çekilen paradan 3 kat daha fazla olduğunu dile getiren Doğan, yeni getirecekleri tek para bölümlü ATM’ler sayesinde, ATM’de nakit bitmesi sorunun çözeceklerini belirtti.


Sitede çorabını aratan bile var

Yeni sitede bankacılık ürün ve hizmetleri dışında sıra dışı aramalar yapıldığını da fark ettiklerini söyleyen Doğan, bu aramalardan bazıları için esprili yanıtlar içeren cevaplar hazırladıklarını bildiriyor. Günde 70 defa kendi adını aratanlar, ben kilolu muyum diye soranlar, aşkını itiraf edenler oluyor.
İlginç aramalar ve gelen cevaplardan birkaç örnek:

-  Aşık oldum.
Seviyorsanız gidip konuşun bizce.

-   Çoraplarım nerede?
Veri tabanımızda değil, çıkardığınız yere bakabilirsiniz.

-  Şampiyon kim?
Şampiyon belli, ikinci kim?

 

Bu konularda ilginizi çekebilir