Yatırımcının getiri arayışı Borsa’yı uçurdu

Rekordan rekora koşan Borsa’ya yatırımcı ilgisi sürüyor. Yatırımcı sayısı kasımda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,7 artarken, yerli gerçek yatırımcıların portföy değeri yıllık bazda yüzde 234,3 yükseldi. Yerli gerçek yatırımcı sayısı 3.3 milyon kişiyi aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yerli gerçek yatırımcı sayısı, kasımda yüzde 17,6 artarak aylık bazda Nisan 2021'den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirirken, Borsa İstanbul, getiri arayışındaki yerli yatırımcıların önemli duraklarından biri olmaya devam ediyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) kasım ayına ilişkin verileri, yerli yatırımcının Borsa İstanbul'a ilgisinin güçlü şekilde sürdüğünü ortaya koydu.

MKK verilerinden derlenen bilgilere göre, kasımda yerli gerçek yatırımcı sayısı 502 bin 17 kişi artarak 3 milyon 311 bin 492'ye çıktı. Aylık bazda kaydedilen yüzde 17,6'lık yükseliş, Nisan 2021'den bu yana en hızlı değişime işaret etti.

Söz konusu dönemde yerli gerçek yatırımcının portföy değeri, yüzde 29 yükselişle 906 milyar liraya yükselmesine karşın ekimdeki yüzde 30,7'lik artışın sınırlı da olsa altında kaldı.

Yatırımcı sayısı kasımda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,7 artarken, yerli gerçek yatırımcıların portföy değeri yıllık bazda yüzde 234,3 yükseldi. Yerli gerçek yatırımcıların portföy değerindeki yıllık artış, kayıtlardaki en güçlü yükselişe işaret etti.

Endeks yılbaşından bu yana yüzde 160 arttı

Analistler, portföy değerindeki rekor artışın Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinin yılbaşından bu yana sergilediği performansla da yakından ilgili olduğunu söyledi.

Getiri arayışının borsaya yönelişte önemli rol oynadığına işaret eden analistler, BIST 100 endeksindeki yükselişin yılbaşından bu yana yüzde 160'ı geride bıraktığını ve bu durumun yatırımcı sayısındaki artışta etkili olduğunu kaydetti.

Milyonerin portföyü artmaya devam ediyor

Yerli yatırımcı portföyünün büyük çoğunluğu 1 milyon lira ve üzeri portföye sahip yerli gerçek yatırımcıların 906 milyar liralık portföy büyüklüğünün yüzde 74'ünü 1 milyon lira ve üzeri portföye sahip olan kişiler oluştururken, bunu, yüzde 9 ile 500 bin ila 1 milyon lira portföy değerine sahip kişiler takip etti.

Söz konusu veriler aylık bazda değerlendirildiğinde, 1 milyon lira ve üzeri portföy sahiplerinin toplam portföy değeri içindeki payı ekimde yüzde 72,5 seviyesinde bulunuyordu.

Kasım verilerine göre, yerli gerçek yatırımcılar arasında 100 bin liraya kadar portföyü bulunan kişiler, bu kalemdeki portföy büyüklüğünün yüzde 4,6'sını oluşturdu.

Saklamadaki menkul kıymet değeri

6,7 trilyon lira Borsa İstanbul'da bakiyeli yatırımcı sayısı 6 milyon 252 bin 782 kişiye ulaştı. MKK'nin sakladığı menkul kıymetlerin piyasa değeri kasımda 6,73 trilyon lira oldu. Söz konusu kıymetlerin yüzde 84'ünü 5,63 trilyon lira ile pay senetleri oluştururken, pay senetlerini, 650 milyar lira ile yatırım fonları ve 240 milyar lira ile Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) takip etti.

Pay senetlerinin 2,39 trilyon lirası borsada işlem gören paylardan, 3,24 trilyon liralık kısmı da borsada işlem görmeyen paylardan oluştu. Borsada işlem gören şirket sayısı 484'e ulaşırken, devam eden yerli yatırımcı ilgisiyle halka arzların güçlü şekilde sürmesi bekleniyor

Birlik Varlık ve Platform Turizm halka açılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki şirketin halka arz ile biri bedelli ikisi bedelsiz olmak üç sermaye artırımı başvurusunu onayladı. Ayrıca kurul 10 borçlanma aracı başvurusuna da onay verdi. SPK’nın haftalık bültenine göre Kurul, Birikim Varlık Yönetim AŞ'nin 14,20 liradan, Platform Turizm Taşımacılık Gıda İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 9,10 liradan halka arz başvurusunu onayladı. Kurul, Birlik Mensucat Ticaret ve Sanayi İşletmesi AŞ'nin 22 milyon 313 bin 510 lira bedelli, SASA Polyester Sanayi AŞ'nin 7 milyon 802 bin 851 lira ile Europen Endüstri İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 591 milyon 220 bin lira bedelsiz sermaye artırımı başvurusuna da onay verdi. QNB Finans Faktoring AŞ'nin 243 milyon lira, Nurol İnşaat ve Ticaret AŞ'nin 1 milyar lira, Turkcell Finansman AŞ'nin 1 milyar lira, İş Faktoring AŞ'nin 1 milyar 958 milyon lira, Ata Yatırım Menkul Kıymetler AŞ'nin 135 milyon lira, Doruk Faktoring AŞ'nin 190 milyon lira, Trive Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin 270 milyon lira, Vakıf Faktoring AŞ'nin 763 milyon lira, Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 1 milyar 500 milyon lira, Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ'nin 1 milyar dolar borçlanma aracı başvurusu onaylandı.