Yeni asgari ücret belli oldu

Asgari ücret 2015 yılının ilk 6 ayı için net 949 TL, ikinci 6 ayı için 1.000 TL'ye çıkarıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sonucunda asgari ücrette 2015 yılı için ortalama artışın yüzde 12.3 olarak belirlendiğini, asgari ücretin 2015'in ilk altı ayında net 949 TL, ikinci altı ayında ise 1.000 TL olacağını açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü ve son toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen ve 2015 için belirlenen asgari ücret artışlarını açıklayan Çelik, asgari ücretin çalışanlar için bir sosyal koruma ücreti olduğunu, çalışanlara bunun altında bir ücretin teklif edilemeyeceği anlamına geldiğini kaydetti.

Gelecek 2015 yılı için hedeflenen enflasyon oranının yüzde 5, büyümenin yüzde 4 olduğunu hatırlatan Çelik, "Buna göre, bekar bir işçinin aylık brüt asgari ücreti 2015'in ilk yarısında 1,202 TL, 2015'in ikinci yarısında 1,274 TL'ye yükseltildi. Aylık net asgari ücret ise bekar bir işçi için 2015'in ilk altı ayı için 949 TL, ikinci altı ayı için 1,000 TL olarak belirlendi. 

Böylece asgari ücrete ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için de yüzde 6 oranında artış yapılmış oldu. 2015 yılı için ortalama artış ise yüzde 12.3 olarak gerçekleşti" dedi.

Bugün itibariyle asgari ücret brüt 1,134 TL, net 891 TL lira iken, açıklanan yeni artışlar 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.

İşçi tarafı memnun değil

Çelik'in ardından söz alan Türk-İş Temsilcisi Nazmi Irgat ise, "Bizim beklentimiz olan, daha doğrusu hem TÜİK'in tespitleri hem de konfederasyonumuz tespitleri ile bu rakam uyuşmamakta.

Bizim tespit ettiğimiz asgari ücretin açlık sınırı olan 1,232 lira ve TÜİK'in tespit ettiği 1,424 lira gibi oranlara maalesef ulaşamadık... Bu ücreti maalesef yeterli görmüyoruz. O bakımdan Türk-İş olarak bu karara muhalefet ettiğimizi sizlere ifade ediyorum ve bu muhalefetle ilgili gerekçelerimizi sizlere yazılı olarak takdim edeceğiz" dedi.

TÜİK, 1424 TL diyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bir önceki toplantısında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bir işçinin geçimi için gereken aylık tutarın 1,424 lira olarak açıklamıştı. Komisyonda yer almamakla birlikte DİSK asgari ücretin 1,800 TL olmasını talep etmiş, Türk-İş ise TÜİK verisinin pazarlıkta temel alınmasını istemişti.

Patron memnun değil 

Toplantıda söz alan TİSK Heyeti Başkanı Metin Demir ise yüzde 6+6'lık artışın "hayal bile etmedikleri" kadar yüksek bir oran olduğunu söyledi. Asgari ücretin bu oranlarda artırılmasının istihdam oranları üzerinde etkileri olabileceğini belirten Demir, "Asgari ücreti fazla artırarak issizliği artırmanın doğru olmadığına inanıyoruz" dedi.

TÜİK tarafından önerilen rakamın 1,424 TL olduğu hatırlatılan ve bu rakamın neden dikkate alınmadığı sorulan Çelik ise TÜİK'in bu rakamı belirlerken hanehalkı hesabı yaptığını ve bunun ağır işlerde çalışanlar için verilen bir rakam olduğunu belirterek "Bir çelişki yok" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir