Yeni standart rasyoları düşürecek

BDDK Başkanı Bilgin, mali disiplin standartı Basel II'ye geçişle bankaların Sermaye Yeterlilik Rasyosu'nda ortalama 1.4 puan düşüş hesaplıyoruz diyerek uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, 1 Temmuz itibarıyla bankacılık sektöründe Basel II'ye geçişle birlikte, sermaye yeterlilik rasyolarında (SYR) ortalama 1.4 puan düşüş olacağını hesapladıklarını, SYR'lerin önümüzdeki dönemde önemli problemlerden biri olacağını söyledi. Bankacılık sektörünün Ocak sonu itibarıyla SYR'si yüzde 16.8 seviyesinde bulunuyor.

Dün akşam Finans Derneği'nin düzenlediği yemekte bir konuşma yapan ve ardından soruları yanıtlayan Bilgin, "Yaptığımız çalışmalara göre, Basel II'ye geçince SYR'ler ortalama 1.4 puan düşüyor. Önümüzdeki dönemde bankacılıkta önemli problemlerden biri de SYR'ler olacak, aşağı salınım var, Basel'in etkisi de söz konusu olacak. Kurumların becerisi de bu zamanlarda kendini gösterir" dedi.

Krediler takibe düşebilir

Bilgin, sektörün geleceği ile ilgili yaptığı projeksiyonda, yakın vadede en büyük riskin kredilerin takibe dönüşümü olacağını kaydederek, "Bu konuda bazı sinyaller alıyoruz. Bu, özellikle izlenmeli. Gerektiğinde önlem alınabilir; sadece ortalamalara değil, banka bazında da bakmak lazım" diye konuştu. Bankacılık sektöründe takipteki alacakların kredilere oranı 2011 sonunda brüt yüzde 28 olarak gerçekleşti.

BDDK'nın 9 Mart tarihli verilerine göre, brüt takipteki alacaklar toplamı 19.6 milyar TL. Bu oran 2011 sonunda 18.8 milyar tl seviyesindeydi. Diğer bir acil konunun da uzun, 2-3 yıl vadeli finansman ve kaynak bulma sorunu olduğunu söyleyen Bilgin, "Vergisel veya bize özel diğer avantajlar olabilir; ama bu konuda acil bir şeyler yapmak lazım" dedi. Sektör rakamlarına da değinen Bilgin, Bankacılık sektörünün 2012 Ocak'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18'lik kar artışı ile ilgili, "Bankalarımızın faiz marjlarında bir iyileşme oldu. Temel sebebi budur" diye konuştu.

Bankaların toplam konut kredisi kullandırdığı kişi sayısının 1.36 milyon kişi olduğunu söyleyen Bilgin, "Burada müthiş potansiyel var. konut kredileri, KOBİ'lerle birlikte, bankacılıkta geleceğin yıldızı; ancak son krizlerin temel sebebi varlık fiyatlarının da şişmesiyle birlikte konut kredileri. BDDK'nın,SPK'nın hassas olması lazım" dedi.

Gelen 300 milyar dolar getirsin

Bilgin, yeni bankacılık lisansları ile ilgili de şöyle konuştu: "Kuruluş izni alarak ilk aşamayı geçmiş bir bankamız var; faaliyet izni için gelmelerini bekliyoruz. Sair sıfır lisans talepleri var. Ama Türkiye'ye girişin bir şerefiyesi olmalı" dedi ve 300 milyar dolar ve reputasyonun ön koşul olduğunu vurguladı. Bilgin sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'ye öyle bir teveccüh var ki; önümüzdeki dönemlerde de yeni sinyaller olabilir...Bir bankayı soymanın en kolay yolu o bankaya sahip olmaktır. Bence, BDDK gibi kurumların topluma karşı ilk ve en büyük günahı lisans konusunda yapacakları hatadır. Bu konuda çok keskinim." BDDK'nın incelemesinde kaç başvuru olduğu sorusunu ise Bilgin, "Elimizde basına yansıdığı gibi bir başvuru var" diye yanıtladı. Hafta başında basında, İtalyan Bankası Intesa'nın bankacılık lisansı almak için BDDK'ya başvurduğu bilgisi yer almıştı.

(Reuters)

Bu konularda ilginizi çekebilir