”Yer altı kaynaklarının envanteri çıkarıldı”

Bakan Güler, yer altındaki zengin madenleri iyi şekilde değerlendirmek istediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KIRKLARELİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yer altındaki zengin madenleri iyi şekilde değerlendirmek istediklerini belirterek, Türkiye'nin yer altı kaynaklarının envanterinin çıkarıldığını söyledi.

Güler, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Kırklareli Valiliğinde, Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş ve diğer ilgililerce karşılandı.

Bakan Güler, bir süre Vali Coş'tan Kırklareli ile ilgili brifing aldı. Bakan Güler daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırklareli'nin değerli madenlere sahip olan bir kent olduğunu belirtti. Yer altındaki zengin madenleri iyi şekilde değerlendirmek istediklerini anlatan Güler, şunları kaydetti:

"Kırklareli halkını doğal gaza kavuşturduk. Yerin altındaki zenginlikleri yer üstüne çıkarmak istiyoruz. Yer altı kaynakları bakımından Kırklareli ilimiz zengin bir yer. Kırklareli'nde rüzgar bakımından önemli bir kaynak elde edilebilir. Burası iklim olarak sert kışlar geçirdiği için enerjiye burada çok önem veriyoruz. Amacımız yarınlarımıza iyi bir gelecek bırakmak. Güneş enerjisi ile ilgili çok önemli çalışmalarımız var."

"Kırklareli madenlerini değerlendirmek için çalışmalara başladık"

Bakan Güler, valilik ziyaretinin ardından geldiği AK Parti Kırklareli İl Başkanlığında yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarıyla Kırklareli'nde güzel işler yapıldığını belirtti.

Güler, zengin madenlere sahip Kırklareli madenlerini değerlendirmek için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Kırklareli'nde altın, bakır, çinko, demir, mermer gibi madenlerin bulunduğunu ve bunları haritada işaretlediklerini ifade eden Güler, "Buraya gezmeye değil yatırımları yerinde inceleyip vatandaşlarımızın sorunlarını dinlemeye geldik. Yer altında daha çok çalışmalar yapacağız. Kırklareli'nin üstü kadar yer altıda zengin" diye konuştu.

Bakan Güler, parti ziyaretinin ardından enerji verimliliği konusunda iş adamları ve enerji yatırımcılarıyla toplantıya katılmak üzere Kültür Merkezi'nde gitti.

Bakan Güler, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bir enerji vizyonu olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin coğrafi bakımdan stratejik bir bölgede olduğunu ifade eden Güler, "Coğrafi bakımdan önemli bir bölge ve biz Ceyhan'ı enerji kaynağı haline getirmek istiyoruz. Bu projelerle Türkiye güçlendi. Mısır gazını getirmek istiyoruz. Samsun Ceyhan hattını Samsun'a ulaştırmak istiyoruz. İstanbul'u kurtarmaya çalışıyoruz. Bunların hepsi Türkiye'nin ileri dönüş geleceğini oluşturuyor" dedi.

Kömür rezervi

Karadeniz'den doğal gaz beklediklerini ve bunun önümüzdeki yıl Brezilya firmasıyla sondajını yapacaklarını hatırlatan Güler, şunları kaydetti:

"Kırklareli'nde kömür rezervleri var. Bursa'da dumansız kömür sobası geliştirdik. Kömürü çevre dostu şeklinde kullanarak, dışarı bağımlılığımızı azaltarak, petrol ve doğal gaz kaynaklarımızı aramaya devam ediyoruz. Türkiye petrolde olduğu gibi elektrikte de bir köprü olacak. Doğal gazı 9 vilayetten 59 vilayete yaydık. Nükleer enerji ile ilgili çalışmalarımız var. Dikkat ederseniz en çok nükleer enerji ABD, Japonya ve Avrupa'da var. Bu arada da diğer komşularımızın hepsinin nükleer santralleri var. Santrallerin turizme etkisi yok. Komşularımızın plajlarında ve tarım alanlarında santralleri var. Bizde gelişmiş teknolojiyi takip edeceğiz. Bu kaynaklar eskiden gizliydi. Biz bunları size getirdik."

Kırklareli bölgesinin su kaynaklarının giderek yok olduğunu ve bu kaynakları iyi değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Güler, su kaynaklarının petrol kadar önemli hatta petrolden bile önemli olduğunu kaydetti.

Trakya'da iyi kömür kaynakları bulduklarını hatırlatan Güler, "Bu bölgede yerin altı kömür. Burada aynı kurtuluş savaşı gibi mücadele vererek, kaynaklarımızı çıkartmaya çalışıyoruz. Kömür genellikle kirli, pis yakıt olarak düşünülür. Ancak Amerika elektrik üretiminin yüzde 50'sini kömürle üretiyor. Dolayısıyla bizde çevreye zarar vermeden kömürü yeniden keşfediyoruz. Akarsular boşa akarken küçük tribünlerle projeler yaptık. 1600 projeye çıkardık. 16 boy boy tribün oluşturduk. Şimdide bunları Türkiye'de üretmek için çalışıyoruz."