Yerli makine için pozitif ayrımcılık talebi

1 milyonluk makinenin 300 bin lirasını devletin ödeyecek olmasından memnun olan makine imalatçıları, yerli makine için pozitif ayrımcılık da istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın, 1 milyon liralık yerli makine teçhizat alımında 300 bin lira finansman desteği sağlanacağına yönelik açıklaması, makine sektöründe memnuniyetle karşılandı. Ancak sektör, yerli makine için pozitif ayrımcılık yapılmasını talep ediyor.

MİB Yönetim Kurulu Başkanı Özkayan:
Yerli makineye 10 yıl pozitif ayrımcılık sağlanmalı

Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan, ekonomik şartlar nedeniyle piyasanın daraldığı bir ortamda önemli bir destek sağlanmış olacağını söyledi.

Özkayan, açıklanan desteğin hızla verilmeye başlanmasının önem taşıdığını vurgularken,
teşvik mevzuatıyla yerli makineye pozitif ayrımcılık yapılmasını da talep etti.

Özkayan, yerli ve yabancı ithal makinenin teşvik kapsamında aynı destekten yararlandığını anımsatarak, "Yerli makine de ithal makine de aynı teşviki alıyor ama üretimi biz yapıyoruz, vergiyi biz ödüyoruz ve istihdamı biz yaratıyoruz. Bu, farklılaştırılmalı. Burada bizim için bir pozitif ayrımcılık yok. Yerli makineye en az 10 yıl pozitif ayrımcılık sağlanmalı ki sanayimiz büyüsün, yerli üretim artsın" diye konuştu.

MAİB Yönetim Kurulu Başkanı Karavelioğlu:
Türk sanayicisi de makinelerimize güvenmeli

Öte yandan Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, günlük 40 milyon dolardan fazla ihracat yaptıklarını ve Türk sanayicisinin, Türkiye'nin makinecilerine güvenmesi gerektiğini vurguladı.

Karavelioğlu, şunları kaydetti: "Türk sanayicisinin Türk makinesi kullanmasını arzu etmemiz ve bunun teşvik edilmesinden memnuniyet duymamız basit bir milliyetçilik olarak açıklanamaz. Biz dünyanın makinesini üretiyoruz. Son 15 yılda makine ihracatını 9 katına çıkararak en çok artıran ülkeyiz. Yurt dışına her gün 40 milyon doların üzerinde makine satıyoruz. ABD'li firmalar bu makineler için bize kilogram başına 14-15 dolar ödüyor. Biz aynı makineleri Türkiye'de TL üzerinden son derece avantajlı fiyatlara satıyoruz. Dünya sanayicisi, Türkiye'nin makinecilerini tercih ediyorsa Türk sanayicisinin de ülkesine, ülkesinde üretilen makinenin kalitesine güvenmesi gerekir. Bu anlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın başlattığı program son derece değerli ve önemli."

Bu konularda ilginizi çekebilir