”Yılın ilk üç ayında düşüş göreceğiz”

Bakan Tüzmen, ara malı ithalatında daralma ve yerli ara malına yönelmenin gözleneceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin ihracatta 6 yıl içinde önemli yol katettiğini belirtirken, "Tabii bütün dünyada yaşanan gerileme, Türkiye'yi de etkiledi. Ocak, şubat, mart aylarında da aynı şekilde bu düşüşleri göreceğiz" şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

"Bugün cari işlemler açığı, dış ticaret açığı daha az bir ülkede konuşuyoruz. Gönül isterdi ki bunu büyüyen bir ekonomide konuşalım, daralan bir ekonomide dış ticaret açığının da cari açığın da azalması o kadar çok mutlu etmiyor" diyen Tüzmen, durumun yine gösterge yönünden güzel olduğunu kaydetti.

İhracatın 2003-2008 döneminde "altın" bir dönem geçirdiğini, rekorlar kırıldığını ifade eden Tüzmen, "Tabii bütün dünyada yaşanan gerileme, Türkiye'yi de etkiledi. Ocak, şubat, mart aylarında da aynı şekilde bu düşüşleri göreceğiz. Kasım'da başladı..." diye konuştu.

Tüzmen, önümüzdeki dönemde sanayinin şikayetçi olduğu ara malı ithalatında daralma ve yerli ara malına yönelmenin gözleneceğini kaydederek, "Kendi yerli ara malımızın daha fazla kullanıldığı bir dönem olacak. Ama önümüzdeki dönemde tekrar işin canlandırılması gerekiyor. Bunun üzerine çalışmalar yapıyoruz" dedi.

"Yeni kavga, pazar payını muhafaza etmek"

Uluslararası İş Forumu (IBF) gibi organizasyonlarla komşu ve çevre ülkelerdeki faaliyetlerin artırılmasında büyük yarar gördüklerini belirten Tüzmen, "Bu pazarlar bizi ayakta tutacak. Bu pazarlar, bizim normal ihracat artışımızın daha da devam etmesini sağlayacaktır" dedi.

Tüzmen, şu an dünyada en büyük sıkıntının pazar konusunda yaşandığını, "yeni kavganın" daralan pazarlarda payı muhafaza etmek olduğunu söyledi.

Bakan Tüzmen, özellikle komşu ve çevre ülkelerdeki hatları kuvvetlendirmek istediklerini vurgulayarak, önümüzdeki günlerde Mısır ve İran ile temaslarda bulunacaklarını kaydetti.

Tüzmen, firmalarımızın nakit akış tablolarında sıkıntılar yaşandığına işaret ederek, "Bu dönem aslında kendimizi toplayacağımız, kendi eksikliklerimizi tamamlayacağımız, içerde biraz daha verimlilik çalışmalarını artırabileceğiz, araştırma geliştirmeye ağırlık verebileceğimiz dönem olmalı. Ondan sonra yine pazarlarda hedeflerimizi değiştirmedik, 2012 için 200 milyar doları, 2023 için 500 milyar doları garantileyecek şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.