Yüksek enflasyon sonrası gözler Merkez'de

Enflasyondaki sert yükselişin ardından, yılın ilk faiz toplantısı daha da önemli hale geldi. İşte uzmanların 24 Ocak'a dair beklentileri...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geride bıraktığımız aralık ayında TÜFE, yüzde 1.64 ile piyasa beklentilerinin üzerinde artış gösterirken, yıllık enflasyon kasım sonunda indiği yüzde 7 seviyesinden yıl sonunda yüzde 8.53'e sert bir yükseliş gösterdi. Çekirdek enflasyonda yıllık artış oranı da 2016 sonunda yüzde 7.48'e çıktı. Beklentilerin üzerindeki enflasyon artışında, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki sıçrama, petrol fiyatlarında yükseliş, alkol-tütün fiyatlarına yapılan zamlar ve kur etkileri net şekilde görüldü.

Enflasyondaki bu artışların ardından yılın ilk faiz toplantısı daha da önemli hale geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2017 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını 24 Ocak tarihinde gerçekleştirecek. Uzmanlar, yılın ilk PPK toplantısında bir faiz artışı kararını olası görmüyor. Bununla birlikte piyasalara enflasyon ve MB'nin duruşu ile ilgili verilecek mesajlar önemli olacak.

İşte uzmanların enflasyon sonrası beklentileri:

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı:
TCMB, ocak ayını da pas geçebilir

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, aralık ayında yüzde 8.53 artan enflasyon ile yılın Merkez Bankası'nın hedefinin oldukça üzerinde tamamlandığına dikkat çekti ve enflasyondaki yükselişte gıda fiyatlarında görülen düzeltmenin sona ermesi ve yapılan zamların etkisinin görüldüğüne değindi.

Gizmen Nalbatlı, Merkez Bankası'nın ocak toplantısında alacağı kararın önemli olacağının altını çizdi ve iç talepteki toparlanmanın yanında, kredi talebinde beklenen yükselişin bu yıl için enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğunu kaydetti. Nalbantlı, Merkez Bankası'nın enflasyonda yükseliş beklediği için ocak ayını pas geçebileceğini, ancak ilk çeyrek rakamlarına göre şubat veya mart ayında faiz artırmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Nalbantlı, kurda ise 3.50-3.55 bandının yukarı kırılması ile yükselişin 3.60 seviyesine doğru devam edebileceğini dile getirdi.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan:
Faiz artışı şu an çok olası değil, ama... 

24 Ocak'ta gerçekleştirilecek olan PPK'da Merkez Bankası'nın faizde bir değişiklik yapıp yapmayacağına yönelik soru işaretlerinin artacağını belirten Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kasım ayında faiz artışı yapan TCMB, Aralık'ta beklemeyi tercih etmişti. Politika faizinin yüzde 8 olduğu ortamda, enflasyonun yüzde 8,53'e yükselmiş olması Türkiye'nin reel faizini de yüzde -0,49 seviyesine getirmiştir. Yani negatif reel faiz pozisyonuna girmiş bulunmaktayız. Bu bakımdan kırılgan olmayı sürdürüyoruz. Kısa dönemde bir piyasa oynaklığı da söz konusu olabilir.

Merkez Bankası'nın temkinli duruşu enflasyondaki yukarı yönlü riskleri içeriyor. O yüzden 24 Ocak PPK'sında bir faiz artırımı gelmesi durumu şu anda çok olası değil. Ancak yaklaşık 15 işlem gününde oluşabilecek piyasa ve kur hareketleri ve 20 Ocak sonrası piyasa görünümünün enflasyon beklentilerini artırması önden yüklemeli bir aksiyonu da beraberinde getirebilir. Yıllık enflasyonun yüzde 9 üzerine gitmesi Merkez Bankası'nı da aksiyon almaya itebilir.

Önümüzdeki aylarda kur geçişkenliğinin fiyatlar üzerinde daha fazla etkili olması ve USDTRY'de beklediğimiz yukarı yönlü hareket çerçevesinde enflasyonda da daha yukarı seviyeler bekliyoruz. Bu kapsamda ilk 4-5 ay içinde yüzde 8,50 ila yüzde 10 arasında enflasyonun konsolide olduğunu görebiliriz. 2017 yılsonu için ise beklentimizi yüzde 8,30'a yükseltiyoruz.”

Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör
TCMB çekirdek enflasyonu izlemeye devam edecek

Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, kurun enflasyonu yükselttiğini vurguladı. Döviz kurunun enflasyona olan yansımasını önümüzdeki süreçte de devam edeceğini belirten Gözgör, “Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çekirdek enflasyonun görüntüsüne göre para politikasını belirlemeye devam edebilir. Dolar/TL paritesi ise enflasyon rakamları sonrası uzun bir süreden devam eden yatay bandın direnci olan 3.5500 seviyesinin üzerinde hareket ediyor. 3.5350 destek seviyesinin üzerinde kalınması yükselişlerin devamını 3.5750 - 3.5830 bölgesine taşıyabilir."

Morgan Stanley, faiz artırımı bekliyorMorgan Stanley, faiz artırımı bekliyor

 

Enflasyon 2016 yılında yüzde 8.53 olduEnflasyon 2016 yılında yüzde 8.53 oldu

 

Enflasyon verisi piyasaları hareketlendirdiDolar, 3.58'in üzerini gördü

 

Bu konularda ilginizi çekebilir