Yüksek teknolojili üretime 3.3 milyar dolarlık teşvik

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2022’ye kadar yüksek teknolojili üretim için 3.3 milyar dolarlık teşvik harcaması yapılacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ 

GAZİANTEP - Hükümetin yüksek teknolojili üretimi desteklemek amacıyla yeni ve iddialı bir teşvik programı üzerine çalıştığı öğrenildi. İnovasyon Haftası nedeniyle Gaziantep’te bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2022’ye kadar yüksek teknolojili üretim için 3.3 milyar dolarlık teşvik harcaması yapılacak” dedi. 

Zeybekci yeni teşvik mekanizmasına ilişkin ayrıntı vermezken DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, hükümet yüksek teknolojide çok iddialı bir destek programı üzerinde çalışma yapıyor. Bilimsel niteliği yüksek ithal ikamesi etkisi olan yüksek teknolojiler iddialı bir programla desteklenecek. Bununla ilgili bir formül üzerinde çalışılıyor. Konuyla ilgili bilgi veren kaynaklar şunları söyledi:

 “Destek birinci yıl yüzde 20, ikinci yıl yüzde 15, üçüncü yıl yüzde 10 olacak. Diyelim ki şirket ihracat yapıyor. İhraç ettiği ürünün içinde en az yüzde 30 yüksek teknoloji varsa ve bu yüksek teknoloji OECD’nin tanımlamasına uyuyorsa ona destek verilecek. Şirket ilk yıl 10 milyon dolarlık ihracat yaptı, 1 milyon 750 bin dolar destek alacak. İhracatını 15 milyon dolara çıkardı, destek 2 milyon 625 milyon doları bulacak. Üçüncü yıl ihracatı 25 milyon dolar oldu, o zaman destek miktarı 4 milyon 375 milyon dolar olacak. Hedef 7 yılda 15 milyar dolarlık yüksek teknoloji ihracatı." 

Ar-Ge’de personel sayısı 30’un da altına iniyor 

Halen şirketleri yüksek teknolojili üretime özendirmek amacını taşıyan birçok destek programı uygulanıyor. Ancak kaynaklar üzerinde çalışılan programın, bugüne kadarki en iddialı program olacağını bildiriyor. Bu arada hükümetin, Ar-Ge merkezleri konusunda iş dünyasından gelen yoğun talepleri de değerlendirmeye aldığı öğrenildi. Bu merkezler için daha önce 50 olan araştırmacı personel şartı 30’a indirilmişti. Şimdi bu sayının daha da indirilmesi gündemde.

Bu konularda ilginizi çekebilir