Yurtdışında tam hız yerli marka atağı

Dünya Gazetesi - Selenay Yağcı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Hazır giyimden, mobilyaya ve seramiğe kadar pek çok sektörde Türk markaları yurtdışında mağaza açma atağını hızlandırdı. Özellikle doların TL karşısında değerlenmesi ile perakendeciler için global açılım en gözde hedging mekanizması haline geldi.

Son dönemde TL'nin fazla değer kaybetmesiyle AVM kiralarında zorluk yaşayan yerli markaların yurtdışında mağaza açılışları hız kazandı. Son bir ayda aralarında Tudors, Doğtaş, Seranit, DeFacto'nun bulunduğu birçok yerli marka yeni mağaza açılışları gerçekleştirdi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) halen 3 bin 150 olan yurtdışı mağaza sayısının yıl sonunda 4 bine çıkmasının hedefl endiğini açıkladı. Sektör temcilcileri ise bu dönemde bir ayağı dışarda olmayanın işinin zor olduğunu belirtiyor.

Doğtaş, peş peşe açtığı yurtdışı mağazalarıyla dikkat çekiyor. Şirket, bu ayın başında Pakistan'da 3, İsviçre'de 1 olmak üzere 4 mağazanın açılışını gerçekleştirdi. Geçen haftalarda Çin'de iki ayrı fuarda yer alan Doğtaş, fuarların sonrasında, Çin Suzhou Industrial Park Designer Center'da ilk mağazasının resmi açılışını yaptı. Doğtaş, yüzde 10 civarında olan yurtdışı payını yılsonunda yüzde 15'e çıkarmak istiyor.

Bu yıl başında 12 yeni ülkeye daha giriş yaparak yurtdışını atılımına devam edeceğini açıklayan LC Waikiki LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, bu yılın başından beri yurtdışında şu ana kadar 57 mağaza açarak, 416 mağazaya ulaştıklarını kaydetti. Aralık sonuna kadar yurtdışında 40 mağaza daha açacaklarını belirten Küçük, "2017 yılında yurtdışında 96 mağaza açtık ve yurtdışında yüzde 60 büyüdük" dedi.

Türkiye'nin önde gelen gömlek üreticilerinden biri olan Tudors ise yurtdışındaki 41'inci mağazasını Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da açtı. Önümüzdeki dönemde İtalya, İngiltere ve Almanya'ya da bayrağını taşımayı planlayan Tudors'un 2023 hedefi ise yurtiçi ve yurtdışında toplam 500 mağazaya ulaşmak. Tudors CEO'su Yaşar Ayaydın, "15 ülkeda faaliyetteyiz. Gelecek sene Varna, Burgas ve Plovdiv'de mağaza açmayı da hedefliyoruz. Tudors olarak Bulgaristan dışında Sırbistan, Danimarka, Macaristan, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya, Bosna Hersek, Kıbrıs, İran, Irak, Kosova, Pakistan, Lübnan gibi ülkelerde de hizmet veriyoruz" dedi.

‘Globalleşme büyümenin doğal parçası'

DeFacto, yurtdışındaki 150'nci mağazasını Malezya'da açtı. Ocak-Ağustos dönemine Afganistan, Moldova, Malezya ve Ukrayna gibi yeni pazarlara giren şirketin faaliyet gösterdiği ülke sayısı Türkiye ile birlikte toplam 27'ya yükseldi. Hemen her sektörde globalleşmenin büyümenin doğal bir parçası haline geldiğini belirten De- Facto CEO'su İhsan Ateş, şunları kaydetti: "DeFacto olarak, Türkiye'de kanıtlanmış başarılı iş modelimizi ilk olarak 2012 yılında yurtdışına taşıdık. Ulaşılabilir modada dünya markası olma stratejimiz doğrultusunda yurtdışındaki mağaza yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2018'de yurtdışında 5 yeni ülkeye girdik ve 30'a yakın yeni mağaza açtık. En son 4 Ekim'de, Umman'daki mağazamız açıldı. Halihazırda 160'a yakın mağazamızla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Orta ve uzun vadede dünyanın farklı noktalarındaki fırsatları değerlendirerek yurtdışı operasyonlarımızı genişletmeyi planlıyoruz."

Yurtdışında 213 mağazaya ulaşan Koton ise Ukrayna, Moğolistan, Arnavutluk'taki ilk mağazalarını açtı.

Şirket, Tunus, Cezayir ve Kuveyt'teki ilk mağazalarını da yıl sonuna kadar açmayı planlıyor. Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, "Marka gücümüzü de kullanarak katma değerli ihracat yapıyoruz. Koton'un cirosunun yüzde 40'ı yurt dışı satışlarından geliyor. Türkiye'de üretip yurt dışına satıyoruz. Yurtdışı mağazalarımızla başta Avrupa olmak üzere tüm dünyayı Koton'la giydireceğiz" dedi. Yılmaz, dolardaki yükselişe dikkat çekerek, "Bu dönemde bir ayağı dışarda olmayan markaların işleri zor" yorumunda bulundu.

Seramik ve porselen sektöründe faaliyet gösteren yerli markalardan Seranit, Mimari ve tasarım dünyasının merkezinde olan Londra'daki Clerkenwell Road'da açılan Türk Ticaret Merkezi'nde showroomu açarak Avrupa pazarıyla buluştu. Global düzeyde proje pazarında yer almak için Londra'nın çok doğru bir yatırım olduğunu belirten Seranit Genel Müdürü Ahmet Mandıracı, "Ürün portföyümüzü de buna uygun geliştirdik" dedi.

Markaların yurtdışındaki büyüme stratejilerini sürdürdüğünü ortalama her gün en az iki yeni mağaza açtığını ifade eden BMD Başkanı Sinan Öncel, yurtiçinde karlılığın giderek düşmesinin markaları yurt dışı arayışlarına hız vermek durumunda bıraktığını dile getirdi. Markaların ülke dışındaki fırsatları değerlendirmeye ağırlık verdiklerini vurgulayan Öncel, "Markalarımızın planlamalarına baktığımızda yurtdışında her gün ortalama iki yeni mağaza açtığımızı söyleyebiliriz. Yıl sonunda yurt dışı mağaza sayımızın 4 bine, 2020'de ise 6 bin sınırına yaklaşacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir