Yurtdışından şirket alana kredi desteği verilecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Eximbank size iki tür vadeli kredi verecek. Birincisi 2 yıl ödemesiz, 7 yıl vadeli bir kredi olacak. Diğeri de 3 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli bir kredi... Bu kredilerin faizleri de piyasanın çok altında olacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Zehra ORUÇ

 

İSTANBUL - Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu yerli otomobil çağrısını, bundan 10 yıl önce kendisi dahil herkesin tuhaf karşılayabileceğini belirterek, artık Türkiye'nin ekonomisinin gelmiş olduğu noktada Başbakan Erdoğan'ın çağrısının bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

Yerli otomobilden kastlarının, yerli otomobilin isminin, "Ali, Ahmet, Mehmet" konulması olmadığına işaret eden Çağlayan, geçmişte Türkiye'nin bunu "Doğan, Kartal, Serçe" ismiyle yaptığını, ancak gelinen noktada Türkiye'nin tasarımını, dizaynını Türk mühendisinin yaptığı, yerlilik oranının yüksek olduğu bir otomobil yapması gerektiğini anlattı.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Eximbank'ın yeni bir sistem geliştirdiğini belirterek, "Diyoruz ki şirketlerimize; yurt dışında alacağınız, ortak olacağınız şirketlerle ilgili finansmana ihtiyaç varsa Eximbank size iki tür vadeli kredi verecek. Birincisi 2 yıl ödemesiz, 7 yıl vadeli bir kredi olacak. Diğeri de 3 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli bir kredi... Bu kredilerin faizleri de piyasanın çok altında olacak. 10 milyon avroya kadar bu krediler Eximbank'ın genel müdürü yetkisinde. 10 milyon avronun üzerindeki kredilerde yönetim kurulunun alacağı kararla olacak" diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yeni açıklanan yatırım teşvikleri ile otomotiv sektörünün katma değerini artırmasını, gerekli teknolojik dönüşümü sağlamasını beklediklerini belirterek, "Bu teşviklerin Türkiye sanayisinde paradigma değişimini sağlayacağını biliyoruz" dedi.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu da 2006 yılından bu yana Türkiye'nin ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisinin 50 yılı aşan tecrübesi, birikimi, altyapısı, ürün kalitesi ve global üretim sistemleri ile dünyanın 170 ülkesine ihracat yapan, Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden birisi olduğunu kaydetti.
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu ise "Tasarım Yarışması" ile yeni yetişen neslin ilgisini otomotiv sektörüne çekmeyi, onları şimdiden tasarım, Ar-Ge ve inovasyon konularına yönlendirmeyi, vizyonlarını geliştirmeyi ve sektörün ihtiyaçlarına göre hazırlamayı hedeflediklerini dile getirdi. Burhanoğlu, "Proje Pazarı" ile üniversitelerdeki akademisyenler ile araştırma merkezleri, firmalar ve sektörde çalışan profesyonellere ait projelerin endüstrileştirilmek üzere sanayiye kazandırılmasını amaçlıyoruz. Üniversite sanayi işbirliğinin önemini vurgulamak ve bunu düzenli hale getirmek istiyoruz. Her iki yarışma da komponent bazında, Ergonomi, Yenilenebilir Enerji ve Çevre, Emniyet ve Mekanik Fonksiyonellik olmak üzere, sektörün ihtiyaç ve hedefleri doğrultusunda belirlenen 4 ayrı kategoride gerçekleşmiştir.Toplam 228 bin lira para ödülü kazananlara dağıtılacak, 2 öğrencimizde yurt dışında okutmak için ekonomi bakanlığından burs sağlayacağız" dedi.

Bu arada Bakan Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Polonya'nın başkenti Varşova'dan Türkiye'ye dönüşte de uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çağlayan, 15-20 yıl önce peşin parayla Avrupa'dan malzeme alamadıklarını, ancak günümüzde artık seçici duruma geldiklerini belirterek, "Artık alacağımız yeri biz seçiyoruz. Bundan sonra sahip olduğumuz bir çok markaya dünyada daha fazla fırsat açmak için daha fazla çalışacağız" dedi.

Otomotivcilere teşvik eleştirisi: Kimsenin kucağına fabrikayı kurup vermeyiz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektöründen teşvik sistemine ilişkin yapılan eleştirilerle ilgili, "Geçen günlerde okuyorum ki son derece talihsiz açıklamalar, son derece yanlış değerlendirmeler, dersini çalışmamış birkaç arkadaşımız çıkıp, haksız bir şekilde teşvik sistemini eleştiriyor. Kimse kusura bakmasın biz kimsenin kucağına fabrikayı kurup da vermeyiz. 'Fabrikayı yap kucağıma koy' derseniz, bunlar geçmişte kaldı" değerlendirmesini yaptı


 

Bu konularda ilginizi çekebilir