Zeybekci: Türkiye'de Japon firmalar için büyük fırsat var

Ekonomi Bakanı Zeybekci, dünyanın en iddialı teşvik sistemini uygulamaya koyduklarını belirterek, "Japon firmalarının Türkiye'de yatırım yapması, Avrupa'ya ve dünyanın diğer bölgelerine açılması için bir fırsat. 2018 yılının, iki ülke ilişkilerinde fırsat yılı olacağına inanıyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tokyo temasları kapsamında Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroshige Seko ile görüştü. İki bakan, görüşmenin ardından Türkiye-Japonya Ticaret ve Yatırım Zirvesi 3. toplantısına katıldı.

Zeybekci, Japon mevkidaşı Seko'nun Ertuğrul fırkateyninin battığı yer olarak tarihe geçen Wakayamalı olduğunu söyledi.

Seko'ya, Ertuğrul 1890 filminin çekilmesi için sergilediği çaba ve dostluğu nedeniyle teşekkür eden Zeybekci, dün yıl dönümü olan 2011'deki Japonya depreminde hayatını kaybedenleri de andı. 

Zeybekci, Türkiye'nin, Avrupa'da ekonomisi en hızlı büyüyen, en genç nüfusa sahip, en dinamik ülke olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: 

 "İhracatımız 157 milyar dolara ulaştı. Mart sonu itibarıyla yıllık bazda 160 milyar dolar sınırını aşmış olacağız. 2017'de rekor yatırım hacimlerine ulaşıldı. Bakanlığımızca düzenlenen yatırım belgelerinde, yatırım tutarı bakımından yüzde 81'lik artış sağladık ancak iki ülke olarak istediğimiz ekonomik ilişkiler seviyesine ulaşamadık. 2017 yılı ikili ticaret hacmi 4,7 milyar dolar. Türkiye'nin ihracatı 412 milyon dolar, geri kalanı da Japonya'nın Türkiye'ye ihracatı. Japonya, Türkiye'ye 10 kat fazla ihracat yapıyor. Bundan rahatsız değiliz, sadece Türkiye'nin de ihracatının artması peşindeyiz."

Türkiye'nin gelecekteki gelişmesi dikkate alındığında, ülkedeki yatırım imkanlarını Japon firmalarının yeterince değerlendiremediğine işaret eden Zeybekci, "Turizm, sağlık, eğitim, sanayi, teknoloji ve tarımda, kısacası ekonominin her alanında çok büyük iş birliği fırsatları var. Türk ve Japon firmalarının ortaklık yaparak dünyada bir numara haline gelebilecekleri çok büyük bir müteahhitlik pazarı olduğunu görüyoruz. 21. yüzyılda Asya'nın iki ucundaki iki ülkenin, Osmanlı ile samurayların torunlarının ekonomide daha fazla iş birliği yapma zamanı gelmiştir." diye konuştu.

Zeybekci, iki ülkenin ticaret hacminin hızla artması gerektiğini belirterek, serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin hızlandırılması ve tamamlanmasının, ticarette iki ülkeyi istenen noktaya taşıyacağını bildirdi.

Dünyanın en iddialı teşvik sistemini yürürlüğe soktuklarına dikkati çeken Zeybekci, "Japon firmalarının Türkiye'de yatırım yapması, Avrupa'ya ve dünyanın diğer bölgelerine açılması için bir fırsat. 2018 yılının, iki ülke ilişkilerinde fırsat yılı olacağına inanıyorum. Bunu da bizzat takip edeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'deki Japon firması sayısı artıyor"

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Seko da Türkiye'nin geçen ay Japon gıda ve tarım ürünlerine radyasyon kontrolü uygulamasını kaldırılmasının, Japon halkının gönlünü aldığını söyledi. İki ülke arasında ekonomik iş birliği anlaşmasının imzalanmasıyla Türkiye-Japonya ekonomik ilişkilerinin daha da gelişeceğini belirten Seko, "3 yıl önce Türkiye'de bulunan Japon firması sayısı 113 iken şimdi 188'e ulaştı. Bu sayı gittikçe artıyor. Üçüncü ülkelerde iş birliği için iki ülkenin imkanlarını birleştirerek, projeler yapmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı. 

Öte yandan, toplantıda yer alan Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Masahisa Sato'nun görünümü espri konusu oldu. Sato, görüntüsünden dolayı kendisine hep babasında Türklük olup olmadığının sorulduğunu ve bunun üzerine Türkiye'ye ziyarette bulunduğunu anlattı. Bakan Zeybekci de bunun üzerine, "Kesinlikle bir akrabalık bağımız var diye düşünüyorum. Zaten Türk ve Japon ırklarının menşesi Asya'dır. Türkler de Orta ve Doğu Asya'dan göçmüşler. Dillerimiz de aynı kökten geliyor." dedi.

Zeybekci, toplantının ardından, seyahate katılan Türk milletvekilleriyle Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan tarafından onuruna verilen akşam yemeğine  katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir