Babacan: Büyümede revizyon sürpriz olmaz
Büyümeye ilişkin ikinci çeyrekle ilgili somut bir veriler olmadığını belirten Babacan, “Somut veriler oluştuğunda yıl sonu hedefleri gözden geçirilir" dedi.
İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bütün dünyada büyüme revizyonlarının aşağı yönlü olduğunu belirterek "Bizde de olursa sürpriz olmamalı" dedi.
NTV/CNBC-e ortak yayınında Ahmet Ergen'in sorularını yanıtlayan Babacan, Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme hedefinde herhangi bir değişiklik olup olmayacağıyla ilgili olarak, "İkinci çeyrekle ilgili elimizde somut bir veri yok. Somut veriler oluştuğunda yıl sonu hedefleri gözden geçirilir" şeklinde konuştu.
ABD tavsiye ettiklerimizi yapıyor
Fed Başkanı Ben Bernanke'nin bugün yapacağı konuşmasına değinen Babacan, "ABD'den gelecek açıklama yeni ortam oluşturuyor. Bernanke bugün yine konuşacak, herkes dikkatle izleyecek. Bunu garipsememek lazım. Şubat'ta G20 toplantısında ben tavsiye ettim onlara: Aklınızdan bir şey geçtiği anda söyleyin, sürpriz yapmayın, ani hareket yapmayın. Aslında yaptıkları bizim de onlara tavsiye ettiğimiz şeyler" diye konuştu.
Faiz ve kurdaki yükseliş küresel kaynaklı
Faiz ve dövizdeki yükselişin temel sebebiyle ilgili olarak Babacan, "Piyasalardaki hareketliliğin temel sebebi küresel konjonktürdür. Bunu da tetikleyen ABD Merkez Bankası'nın para politikasındaki duruş değişikliğidir" dedi.
Borsa endekslerinde 22 Mayıs'tan düne kadar kaybın yüzde 18,8 olduğunu kaydeden Babacan, TL'nin aynı dönemde dolara karşı yüzde 3,9 değer kaybettiğini söyledi.
Babacan, borsanın daha fazla değer kaybetmesinin nedeninin iç gelişmeler ve cari açık olduğunu ifade etti.
10 gündür piyasaya girişler var
Yabancı sermaye çıkışına dair 17 Mayıs'tan 5 Temmuz'a kadarki dönemde piyasalarda 3 milyar dolarlık bir çıkış olduğunu, swaplarda ise 6,2 milyar dolarlık bozulma olduğunu belirten Babacan, son 10 günde piyasaya girişler olduğunu dile getirdi.
Diğer ülkelerin de risk primleri artıyor
Türkiye'nin risk priminin Mayıs'tan bu yana iki katına çıkmasıyla ilgili olarak Babacan, bu durumun Türkiye'ye özel olmadığını, Rusya, Çin, Endonezya gibi ülkelerin de risk primlerinde aynı süreçte artışlar olduğunu belirtti.
Babacan, "Tüm piyasalarda yeni ortama göre bir fiyatlama ve denge oluşacak" dedi.
'Güveni perçinlemek için ne yapılmalı'yı konuşmalıyız
Merkez Bankası'nın yapacağı şeylerle ilgili konuşmadığını kaydeden Babacan, MB ile ilgili konularda muhatabın bankanın kendisi olduğunu belirtti.
Faizler ve kurların doğru noktası ne olmalıdır konusunda da kendisinin 10 yıldır bir şey söylemediğini belirten Babacan, iki değerin de birçok piyasa verisinin sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi.
Babacan, "'Faiz ne olur ne olmaz?'dan önce Türkiye'de güveni perçinlemek için ne yapmamız gerekir onu konuşmamız lazım" şeklinde konuştu.
İhracat hedefi zorlaşıyor
Türkiye'nin 2013 yılı için belirlediği 158 milyar dolarlık ihracat hedefinin halen geçerli olduğunu belirten Babacan bu hedefi gerçekleştirmenin giderek zorlaştığını ekledi.
Enflasyon 1-2 ay daha yükselecek
Babacan, şu anki ekonomik şartların aynı kalması halinde enflasyonun 1-2 ay yükselmeye devam ettikten sonra düşüş trendine gireceğini söyledi.
Dalgalanma ileri dönemdeki bütçeleri etkiler
Piyaslarda son dönemdeki dalgalanmanın bütçede özellikle faiz ödemelerine olan etkileri hakkında Babacan, bu yılki bütçede ödenen faizin bundan önceki yıllarda alınan borcun faizi olduğunu belirtti ve faizde bugünkü artışın ileri dönemdeki bütçelerdeki ödemeleri etkileyeceğini kaydetti.
Mısır'da 60 bin istihdam sağlayan 260 Türk firmasının bu ülkedeki olaylardan ne ölçüde etkilendiği sorulan Babacan, buradaki Türk firmalarının pazarlarının Mısır değil dış pazar olduğu için olaylardan çok etkilenmediklerini söyledi.
Benzindeki artış petrol ve kura bağlı
Benzin fiyatlarının sekiz gün içerisinde iki kez zamlanarak 5 liranın üzerine çıkmasını değerlendiren Babacan, petrol fiyatları ve döviz kurunun benzin fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirtti.
"Son bir buçuk aydır tüm gelişmekte olan ülkelerin piyasalarında hareketlilik var. Gelişmekte olan tüm ülkelerin para birimleri dolara karşı değer kaybetmekte" diyen Babacan, "Ham petrolün, Brent'in fiyatları 109-110 dolarda devam ederse bu fiyat seviyesi kalıcı olabilir" dedi.
(Kaynak: cnbce.com)