Erdoğan: Başçı'nın faiz yaklaşımını kabul etmiyorum

MB Başkanı Başçı'nın dün Bakanlar Kurulu'na rutin bir sunum yaptığını belirten Erdoğan, "Faiz noktasındaki yaklaşımlarını asla olumlu bulmuyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz politikasına yönelik eleştirilerine devam etti.

Dün Bakalar Kurulu'na 1,5 saatlik bir sunum yapan Merkez Bankası Erdem Başçı, toplantı çıkışında sunumun iyi geçtiğini belirterek, "Enflasyonu düşüreceğiz" açıklamasını yapmıştı.

Başbakan Erdoğan ise bugün yaptığı kısa değerlendirmede; Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumun rutin bir çalışma olduğunu belirterek, "Faiz noktasındaki yaklaşımlarını asla olumlu bulmuyorum. O yaklaşımı kabul etmiyorum. Bu konu da kendilerine tarafımızdan iletilmiştir. Enflasyonun önümüzdeki aylardan itibaren düşeceği yaklaşımı söz konusu. Temenni ederim ki hemen yeni adımlar atılır ve bu iş çözülür" diye konuştu.

Bu arada bugün açıklanan enflasyon piyasa bekentisinin hafif altında gelse de, TÜFE yıllık bazda yüzde 9,66 ile 25 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak enflasyonun haziran ayından itibaren düşüşe geçeceği bekleniyor.

Verinin piyasa beklentilerinden daha olumlu gelmesi ve bundan sonra yıllık enflasyonda aşağı yönlü bir seyrin gözlenecek olması ise TCMB'nin bir sonraki toplantısında faiz indirme ihtimalini güçlendiriyor.

Ekonomistler, politika faizinde ve üst bantta 50 baz puanlık bir indirimin sürpriz olmayacağı görüşünde.

Merkez Bankası ikinci kritik sınavını 24 Haziran’da toplanacak Para Politikası Kurulu toplantısında verecek.