Erdoğan, Merkez Bankası'nı eleştirdi: Dalga mı geçiyorsun?

Merkez Bankası’nın faiz indirim miktarını eleştiren Erdoğan, "Sen dalga mı geçiyorsun?, yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, indirirken yarım puan indiriyorsun, kendine çeki düzen vermesi lazım" ifadelerini kullandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Erdoğan’ın, Almanya dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı değerledirmeler, bugün manşetlere taşındı.

Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz politikasını kesinlikle beğenmediğini belirterek, kendisine "çeki düzen" vermesi gerektiğini söyledi.

Star gazetesinin haberine göre, hafta sonu Almanya'ya gerçekleştirdiği günübirlik ziyaretten dönüşte uçakta gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Sen dalga mı geçiyorsun? Yükseltirken beş puan birden, indirirken yarım puan. ABD'ye, Japonya faiz oranına bakın. Arkadaş bize ne oluyor da yüzde 15-16-17'lerde. Yazıktır, günahtır. Bu faizle bir ülkede yatırım olabilir mi? Onların da kendisine çeki düzen vermesi lazım" dedi.

Merkez Bankası ocak ayı sonunda yaptığı ara PPK toplantısında faizlerde sert artışa giderken, mayıs ayı toplantısında haftalık repo faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 9.5'e çekmişti.

Sabah gazetesinin haberine göre Erdoğan, Merkez Bankası'nın bağımsız olmasının kendisinin faiz hakkındaki düşüncelerini değiştirmeyeceğini belirterek, şöyle konuştu:

"O ayrı bir konu, bu ayrı bir konu. Ben, Merkez Bankası'nın faiz politikalarını kesinlikle beğenmiyorum. Yüksek faizi ülkemdeki yatırımların önündeki en önemli bariyer olarak görüyorum. Yüksek faizi, yüksek enflasyonunun sebebi olarak görüyorum. Benim bu noktadaki anlayışım bu. Yani faiz-enflasyon ilişkisinde faiz sebeptir, enflasyon ise neticedir. Ve bunlar doğru orantılıdır."

Merkez Bankası'nın enflasyonun hep düşeceğini söylediğini belirten Erdoğan, "Ama şu ana kadar enflasyon onların söylediği istikamette gerçekleşmemiştir. Durmadan revize etmektedir. Bu bir gerçeği ortaya koymaktadır. Demek ki faiz politikanız yanlış" dedi ve şöyle devam etti: "Olayı kura bağlamak bana göre çok yanlış. Ne alakası var? Kur farklı bir olay, faiz farklı bir olay."

Türkiye'de bugün gündemin ilk sırasında Erdoğan'ın TCMB'nin para politikasına dönük eleştirilerinin yer aldığını belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, eleştirilerin son dönemde yoğunlaştığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Geçen hafta A Haber kanalına katılan AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da para politikasına ciddi eleştirilerde bulunarak yakın gelecekte yapılacak bir yasal değişiklikle TCMB'nin bazı fonksiyonlarının gözden geçirilebileceği sinyalini vermişti. 2000'li yılların en önemli ekonomik reformlarından birisi olan TCMB'nin araç, kurumsal ve finansal bağımsızlıkları hususunda geri adım atılması, yatırımcı nezdinde önemli bir kredibilite kaybı olarak algılanabilir. Bu nedenle, bu gelişmelerin yakın gelecekte mali piyasalar üzerinde olumsuz anlamda etkisi olabileceğinden endişe ediyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir