Hammadde ithalatında KKDF kalkıyor

Sanayicilerin ‘Hammadde ithalatı taksitli de yapılsa KKDF alınmasın’ önerisine karşı Ekonomi Bakanlığı harekete geçti. Bakan Zeybekci “Çalışmalar belli aşamaya geldi. Prosese uğrayan ürünlerin ithalatından alınan KKDF’yi çözeceğiz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci vadeli hammadde ithalatında kesilen yüzde 6’lık Kaynak Kullanımına Destekleme Fonu (KKDF) ile ilgili bir çalışma yürüttüklerini söyleyerek, “Çalışmalar belli aşamaya geldi. Prosese uğrayan ürünlerin ithalatından alınan KKDF’yi çözeceğiz” dedi. 

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Kasım Ayı Meclis Toplantısı’na katılan Bakan Zeybekci yaptığı konuşmada, dünyanın ekonomik haritalarının yeniden çizildiğini Türkiye’nin bu haritanın dışında kalamayacağını ifade etti. Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeleri katılımcılarla paylaşan Bakan Zeybekci, dünyanın artık ekonomik ortaklık zeminine oturttuğu ilişkiler kurduğunu, bu zemine oturmayan hiçbir ilişkinin sürdürülebilir olmadığını söyledi. Bakan Zeybekci konuşmasının sonunda İSO üyelerinin kendisine ilettiği sorunlardan olan organize sanayideki arsa fiyatları ve bina finansmanı ile ilgili çok ciddi bir çalışmalarının olduğunu aktararak bunu mutlaka formüle edeceklerini anlattı. “Yani Bursa’daki organize sanayide metrekaresi 300-400 dolardan arsa alınır da bunun üzerine sanayi kurulur da o iş olur mu Allah aşkına? Uydu mu yapacağız orada?” yorumunda bulunan Zeybekci, bunun çaresinin bulunacağını ifade etti. Zeybekci, “Kaynak Kullanımına Destekleme Fonu (KKDF) çözülecek. Yani Türkiye’de, prosese uğrayan ürünlerin ithalatından alınan KKDF’yi bir noktaya getirdik, uyum içindeyiz, çerçevesi de çizildi, en son yazımı da bitti, bunu çözeceğiz. Bu bizim asla kabul edilebilir bulmadığımız bir şey” diye konuştu. 

‘TTIP’den zarar görürüz’ 

Zeybekci, AB’nin diğer ülkelerle imzaladığı Gümrük Birliği anlaşmaları yüzünden Türkiye’nin zor durumda kaldığını, bu anlaşmalar sayesinde Türkiye’de dolaşımı gerçekleşen diğer ülke mallarına karşın, Türkiye’nin o ülkelerde aynı avantaja sahip olmadığına dikkati çekti. Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) eş zamanlı girmemesi durumunda Türkiye ekonomisinin zarar göreceğini ifade eden Zeybekci, ocak ayında Kore ile çok geniş kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasına (STA) geçileceğini belirterek, bu hafta gerçekleştirecekleri Moskova ziyaretine ilişkin şu bilgileri verdi: “33 milyar dolarlık dış ticaret hacmimizi kısa bir süre içinde 100 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Rusya’yı her anlamda fırsatlar ülkesi olarak görüyoruz. Rusya’yla şu an da çok farklı bir tempo içindeyiz. Rusya’ya ihracatımızı artıracağız. Rusya’ya yatırım yapan firmalarımızı destekliyoruz. Yıl sonuna kadar Rusya ile Türkiye arasındaki bütün engelleri kaldırma amacımız var. Gittiğimizde son noktaya getirmeye çalışacağız.”

Bahçıvan: Gümrük Birliği revize edilmeli 

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Gümrük Birliği serbest ticaret anlaşmalarına karşı revize edilmeli” dedi. Türkiye’nin ABD ve AB arasındaki TTIP'nin dışında kalmaması gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, 2015’in Gümrük Birliği yılı olmasını önererek, “Bunu yaparken de Gümrük Birliği’nin serbest ticaret anlaşmalarının olumsuz etkisini bertaraf edecek şekilde revize edilmesine ve kapsamının değişen ticari koşullara uygun olarak genişletilmesine odaklanmalıyız. Türkiye, ABD ve AB arasındaki TTIP’ın dışında kalması halinde iki dev blokla ticaretini sürdürmekte sıkıntılarla karşılaşacak. Ülkemize yıllık milyarlarca dolara ulaşabilecek maddi zararın önlenmesi için şimdiden gerekli tedbirler alınmalı. Ekonomi Bakanlığımızca yürütülmekte olan STA müzakerelerinde özel sektörün de yer alması, başta etki analizleri olmak üzere dış ticaretimize etkileri hakkında özel sektörün görüş ve katkılarının alınmasının faydalı olacağına inanıyoruz” diye konuştu. “Yeni Sanayi Hamlesi Öncülüğünde İhracat Odaklı Ekonomi ve Sanayimizin Geleceği” ana gündemi ile gerçekleştirilen toplantıda Bahçıvan, öncelikle serbest ticaret anlaşmalarının ivme kazandığı bir süreçte Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle içinde bulunduğu durumun sürdürülebilir olmadığına dikkati çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir