"Çevresel tehditler daha iyi anlaşılmaya başlandı"

Bülent Eczacıbaşı: Çevresel boyutta son yıllarda iklim değişikliğiyle mücadele ön plana çıktı. Giderek artan bu tehdidin önemi anlaşılmaya başlandığı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı sürdürülebilirlik konusunun çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarının bulunduğunu, çevresel boyutta son yıllarda iklim değişikliğiyle mücadelenin ön plana çıktığını, giderek artan bu tehdidin öneminin anlaşılmaya başlandığını söyledi. 

Burada konuşma yapacağını öğrenen BM'deki dostlarının, kendisine gönderdiği bir davetiyeyi paylaşmak istediğini ifade eden Eczacıbaşı, aslında Nuh'un ikinci gemisine biniş kartı olan davetiyede "BM Paris 2015 İklim Zirvesi sonuçlarına sizin endişelenmenize, harekete geçmenize gerek yok. İklim değişikliğiyle mücadelenin iş dünyasına getirdiği fırsatlar karbon fiyatlaması gibi ekonomi politikaları sizi ilgilendirmiyor, düşük karbon ekonomisi modeli sizi bağlamıyor, yatırımlarınıza yüksek karbon modeliyle devam edebilirsiniz. Sizin Nuh'un gemisine davetiyeniz var" yazdığını belirtti.  

Eczacıbaşı, iklim değişikliğinin gerçekleşmekte olan bir olay olduğunu, buna insanların yol açtığını ve insanlığın sonunu getirebilecek ölçüde önemli bir tehdit içerdiğini vurgulayarak, "Bu konularda hepimiz hemfikiriz mi acaba? Bunun böyle olmadığını da biliyoruz. Hemfikir olmayanların olduğunu biliyoruz. Hemfikir olmayanların arasında dünyada çok önemli insanların olduğunu biliyoruz. Örneğin Amerikan politikasına yön veren insanların olduğunu biliyoruz. Yakın dostlarımız da vardır mutlaka" diye konuştu. 

Bilim insanları arasında bu konudaki mutabakatın yüzde 98'i bulduğuna dikkati çeken Eczacıbaşı, kamuoyunda bu konunun öneminin farkında olmayanların oranının çok daha yüksek olduğunu belirtti. 

Eczacıbaşı, ortada kocaman bir maliyetin bulunduğunu ancak bu maliyetin hesaplara yansımadığını belirterek, "Günde 90 milyon ton karbondioksit atmosfere salınıyor. Bu gaz kokmuyor, görünmüyor, göremediğimiz için yokmuş gibi davranabiliyoruz ve bu maliyetler hiçbir şekilde hesaplara girmiyor. Bu maliyeti, kirlenmeyi yaratanlara yükleyen bir ekonomik sistem mutlaka her yerde uygulanmaya konulmak zorunda. Bunun yolunun karbon fiyatlamasından geçtiğini biliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.