"Refleksler değişti"

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Vardan: Son 20 yılda geldiğimiz nokta çok farklı. Şu an hem hükümetin refleksi hem bürokrasinin refleksi hem de iş adamlarımızın refleksi değişmiş vaziyette.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "1995-1996'larda biz MÜSİAD olarak oradaki imkanları keşfetmeye Afrika'ya gittiğimiz zaman, sayın büyükelçilerimiz, yani bürokrasi bize diyordu ki; 'Kardeşim buraya niye geldiniz, niye vaktinizi burada harcıyorsunuz?" Şimdi geldiğimiz nokta ise çok farklı. Şu an hem hükümetin refleksi hem bürokrasinin refleksi hem de iş adamlarımızın refleksi değişmiş vaziyette" dedi. 

Vardan, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin "Afrika: Fırsat Kıtası" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, Afrika'nın, Türkiye ve dünyanın hemen her ülkesi için çok önemli olduğunu, bazı ülkelerin de bu coğrafyanın önemini daha yeni anlamaya başlandığını söyledi. 

"The Economist" dergisinin yaklaşık 13 yıl arayla basılmış kapaklarının birinde, Afrika'nın "Ümidi olmayan, çok sıkıntılı bir kıta" olarak tanımlandığını, yakın tarihli olanında ise "Afrika'nın fırsatları"ndan bahsedildiğini anlatan Vardan, Afrika'da yaklaşık 1 milyar insanın yaşadığını, bunun 1,9-2 milyara çıkacağının öngörüldüğünü kaydetti.

Vardan, insanın olduğu her yerde ihtiyaçların bulunduğunu dile getirerek, "Hakikaten bugün belki birçok ülkenin, çok geç fark ettiği büyük bir potansiyelden bahsediyoruz. Biz oraları gezdiğimiz zaman şunu görüyoruz ki; Mısır'ın ihtiyacıyla Çad'ın ihtiyacı birbirinden farklı olabiliyor. Ama şunu net olarak da görebiliyoruz ki; hakikaten irili ufaklı, büyüklü küçüklü firmalarımızın ürettikleri mallar verdikleri hizmetler veya yapabilecekleri potansiyel işlerle ilgili olarak her birine ayrı bir imkan bu ülkelerde mevcut" diye konuştu.

"121 iş konseyinin 22 tanesi Afrika kıtasında"

Afrika'da sadece ticaret değil yatırım işbirliklerinden de bahsedilmesi gerektiğini vurguyan Vardan, şöyle devam etti: 

"DEİK olarak biz dünyanın hemen her ülkesinde iş yapmaya gayret ediyoruz. Türk özel sektörünün, tek resmi yetkili temsilcisi olarak bu ülkelerle temasa geçmeye gayret ediyoruz ve biz bunları iş konseylerimiz vasıtasıyla yapıyoruz. Bugün 121 iş konseyimiz var, bu 121 iş konseyinin 22 tanesi de Afrika kıtasındaki ülkelerle ve biz bunu büyükelçiliklerimizin bulunduğu her ülkeye de taşımak istiyoruz. Bunu yapabildiğimiz ölçüde, oradaki irtibatı sağlayabileceğimizi, o insanlarla birebir ilişki içinde olabileceğimizi, iyi, sağlıklı ilişkiler kurabileceğimizi düşünüyor ve onlara da yardımcı olabileceğimiz kanaatini taşıyoruz."

Vardan, DEİK iş konseyi üyesi bir işverenin, Etiyopya'da yaklaşık 8 bin kişiyi istihdam ettiğini, bunun 6 bininin kız olduğunu, aynı ülkede başka bir işverenin de bin 500 kişilik bir yatırımı hayata geçirdiğini belirterek, "Burada açıkçası, bu ülkelerin demografik, demokratik açıdan gelişmesiyle ve nüfus yapısının da şekillenmesiyle, yaşam tarzlarının şehirleşmesiyle birlikte, bu üç alandaki gelişmeye bağlı olarak bizim hepimizin yapabileceği inanılmaz işler olduğu kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu. 

"Şimdi geldiğimiz nokta ise çok farklı"

Afrika ülkelerinde görev yapan bürokratların eskiden kendilerine "Niye geldin?" dediklerini hatırlatan Vardan, şunları kaydetti: 

"1995-1996'larda biz MÜSİAD olarak oradaki imkanları keşfetmeye Afrika'ya gittiğimiz zaman, sayın büyükelçilerimiz, yani bürokrasi bize diyordu ki; 'Kardeşim buraya niye geldiniz, niye vaktinizi burada harcıyorsunuz?' Şimdi geldiğimiz nokta ise çok farklı. Şu an hem hükümetin refleksi hem bürokrasinin refleksi hem de iş adamlarımızın refleksi değişmiş vaziyette. Bu potansiyeli inşallah değerlendiririz. Bu tabii sadece Türkiye için değil, diğer ülkeler için de oldukça önemli bir potansiyel ve biz birlikte hareket ederek yani sadece Türkiye'nin imkanlarını taşımak anlamında değil, İngiltere'nin, Fransa'nın, Amerika'nın veya diğer ülkelerin de imkanlarını buraya taşımak ve birlikte iş yapmak anlamında, sadece mal alıp satmak için değil orada yatırım yaparak o insanlara da bir gelecek vadetmek adına bu çok önemli. Biz de bunu görüyoruz ve bu yönde çalışıyoruz. Ben de diyorum ki; gelin siz DEİK'e üye olun bu yönetimlere katılın, karar mekanizmalarında yer alın, yönetin ve bunlardan hem kendiniz yarar sağlayın hem de o insanlara faydamız olsun."