Sürpriz enflasyon için ne dediler?

Ekonomistlere göre, yıllık TÜFE'de gelinen nokta, Merkez Bankası'nın büyüme odaklı para politikası duruşunu destekliyor. Bu da 'düşük faiz ortamının kalıcılığına' işaret ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TÜFE, Kasım'da başta gıda fiyatlarına bağlı olarak yüzde 0.38 ile beklentilerin oldukça altında kaldı. Yıllık TÜFE ise yüzde 6.37'yle 14 ayın en düşük düzeyine indi.

Uzmanlara göre, yıllık TÜFE’de gelinen nokta, Merkez Bankası'nın büyüme odaklı para politikası duruşunu destekliyor. Bu da 'düşük faiz ortamının kalıcılığına' işaret ediyor.

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren

Kasım ayı verileri, son dönemde enflasyon görünümündeki toparlanmanın beklentilerin ötesinde olumlu seyrettiğini ortaya koyuyor. Enflasyon verileri bono ve tahvil piyasasında gözlenen aşağı yönlü güçlü hareketi de destekliyor. Merkez Bankası'nın ekim enflasyon raporunda pozitif riskler arasında saydığı gıda fiyatlarındaki olumlu senaryonun gerçekleşme işaretleri vermesi bu sonuçta etkili olurken, yıl sonunda enflasyonun Merkez Bankası'nın yüzde 7,4 olan son tahmininin oldukça altında kalacağını ortaya koydu. Sonuç olarak, kasım verileri enflasyon konusunda rahat gözüken ve destekleyici para politikasını sürdüren Merkez Bankası'nın tavrını destekledi.

 

[PAGE]

 

 

 

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç

Gıda fiyatlarındaki yüzde 0,1'lik düşüş, düşük gelen enflasyonda etkili oldu. Sağlık-ulaştırma-eğlence gibi kalemlerde de fiyat düşüşleri var aylık bazda. Bu da yine düşük enflasyona sebep oluyor. Ekonomideki yavaşlamanın hizmet enflasyonu kalemlerine direk yansıdığını görüyoruz. Çekirdek enflasyon da yıllık yüzde 5,7 seviyesine geriledi.
Merkez Bankası'nın 18 Aralık'taki toplantısında hem politika faizini 25 baz puan (şuan yüzde 5,75) hem de koridorun alt bandını 25-50 baz puan (şu an yüzde 5 - daha yüksek de olabilir indirim) indirmesini bekliyoruz. Son gelen bu veri dahilinde, tütüne de zam yapılmazsa, enflasyon 2013'ün nisan-mayıs döneminde yüzde 5,5'lere kadar gerileyebilir. Bu da düşük faiz ortamının kalıcılığını destekler. 2013 sonu enflasyon beklentimiz yüzde 6.

[PAGE]

 

 

 

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin

Kasım ayı enflasyonu ile yıllık enflasyon yüzde 7,8'den yüzde 6,7'ye gerilemiş oldu. Alt kalemlere baktığımızda özellikle gıda kaleminin yüzde 0,1'lik aylık düşüşle enflasyona en büyük destekçi olduğunu görüyoruz. Gıda fiyatlarının Merkez Bankası'nın beklentisinden daha ılımlı gidiyor olması enflasyon açısından olumlu. Fakat önümüzdeki dönemde kış aylarının genel olarak gıda fiyatları üzerinde baskı oluşturacağını göz ardı etmemek gerekiyor. Şu an itibariyle 2012 yılı enflasyonu yıllık yüzde 6,5 seviyelerinde gerçekleşecek gibi görünmektedir. Enflasyon her ne kadar hedefin bir kez daha üzerinde kalacak olsa da Merkez Bankası'nın belirttikleri gibi hem büyümedeki görünümün hem de TL'deki güçlenmeyi kontrol altında tutmak adına düşük faiz ortamına küresel koşullar müsaade ettiği sürece devam edeceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası'nın 18 Aralık'taki PPK toplantısında ya da ocak ayında politika faizinde ve/veya alt koridorda bir indirimin geleceğini öngörüyoruz.

 

[PAGE]

 

 

 

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu

Yıllık TÜFE enflasyonunda yaşanan sert gerileme, Merkez Bankası'nın büyüme odaklı para politikası duruşunu destekliyor. Buna bağlı olarak, 18 Aralık'ta yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısında gerek gecelik borçlanma ve gerekse gecelik borç verme faizlerinde indirime gidebileceğini düşünüyoruz. Piyasalar açısından bakıldığında beklentilerin altında kalan TÜFE enflasyonu sonrasında bono piyasasındaki olumlu seyir sürebilir. Buna bağlı olarak getiri eğrisinin tamamında aşağı yönlü hareketlerin sürebileceğini hatırlatıyoruz. Bununla birlikte Türk Lirasındaki aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalacağı kanaatindeyiz.