TEPAV'a göre perakende güveni negatif

TEPAV Perakende Güven Endeksi ocak ayında 1,6 puan düşerek -3,3 oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE) ocak ayında bir önceki aya göre 3,2, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,6 puan düşerek -3,3 oldu. 

TEPAV'dan yapılan açıklamaya göre, Endeks, 2014'e geçen aya ve geçen yıla göre düşerek başladı. 

TEPE, bir önceki aya göre 3,2, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,6 puan düşerek, Ocak ayında -3,3 değerini aldı. Endeksin düşmesinde geçen 3 aya göre işlerin durumundaki düşüş etkili oldu. Söz konusu düşüşe rağmen perakendeciler gelecekten umutlu. Gelecek 3 aya göre sipariş, satış ve istihdam beklentilerinde artış kaydedildi. 

Satış beklentileri arttı

Satış beklentileri geçen aya ve geçen yıla göre yükselirken, gelecek 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Ocak'ta 20,6 puan oldu. Beklentilerde Ocak 2013'e göre 8,9 puanlık, Aralık 2013'e göre ise 3,3 puanlık artış oldu. 

TEPE anketi katılımcılarının yüzde 38,1'i gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 26,5 düzeyinde kaldı. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 35,4 oldu. 

Toparlanma algısı arttı

İşlerin, geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Ocak ayında -33,2 puan oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Aralık 2013'e göre 11,7 puanlık, Ocak 2013'e göre ise 14,1 puanlık düşüş oldu. 

Ocak ayında TEPE anketi katılımcılarının yüzde 17,3'ü geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 58,8 oldu. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 23,9 olarak gerçekleşti.

En iyi performans yiyecek ve içecek sektöründe

Endekse göre, bir önceki yılın aynı dönemine göre, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü, mobilya ve aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri sektörü izlerken, bu sektörler dışındaki tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş yaşandı. Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve "Diğer" (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.) sektörlerinde düşüş ortalama düşüşten daha az oldu. Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektöründe ise geçen yıla göre düşüş ortalama düşüşten fazla gerçekleşti. Geçen yıla göre en fazla düşüş motorlu taşıtlar sektöründe kaydedildi.

AB'de perakende güveni pozitif

AB'de perakende güveni 2014'e yükselerek pozitif bölgede girerken, AB-28 Perakende Güven Endeksi, ocak ayında 2 puan değerini aldı. Endekste, kasım ayındaki düşüşün ardından 2 aydır bir yükseliş gerçekleşirken, bir önceki aya göre 3,5 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 11,1 puanlık artış oldu. Türkiye, hem geçen aya hem de geçen yıla kıyasla AB-28'den ve Euro Bölgesi'nden daha kötü performans sergiledi. 

Anketlerin yöntemi değişti

Her ay düzenli olarak yapılan anket çalışmalarında Mayıs 2008-Nisan 2011 döneminde anketlerin tamamı yüz yüze, Mayıs-Aralık 2011 döneminde anketlerin 98'i telefonla, 402'si yüz yüze, Ocak-Aralık 2012 döneminde anketlerin 125'i telefonla, 375'i yüz yüze, Ocak-Aralık 2013 döneminde anketlerin 147'si telefonla, 353'ü yüz yüze olarak uygulandı. Ocak ayında ise anketlerin tamamı telefon ile yapıldı. Böylelikle TEPE anketlerinin uygulamasında Mayıs 2008'den bu yana kademeli olarak yüz yüze görüşmelerden telefonla görüşmelere geçildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir