Uzmanlar enflasyon rakamlarını değerlendirdi

TÜİK ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,96 arttı. Uzmanlar açıklanan rakamları ve Merkez Bankası politikasına etkisini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Enflasyondaki artış Ekim ayında da sürdü. Ekim ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1.96 oranında, ÜFE yüzde 0.17 oranında artış gösterdi. 
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı enflasyonunu açıkladı. 2012 yılı Ekim ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 1.96 artış, geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 5.36, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9.53 artış gerçekleşti. 
 
2012 yılı Eylül ayında 2003 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 0.17 oranında artış yaşanırken, geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 0.90, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.57 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7.80 artış yaşandı.
 
Sektörden uzmanlar enflasyon rakamlarını değerlendirdi. 
 
Merkez Bankası'nın elini rahatlatacak 
[PAGE]
OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin
 
OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, ekim ayı enflasyonunun yüzde 1,96 ile beklentilerin altında kaldığını ve yıllık enflasyonun da yüzde 9,2'den yüzde 7,8'e gerilediğini belirtti.
Alt kalemlerde gıda enflasyonunun geriye dönük ekim ayı ortalamasının bir hayli altında kaldığını ifade eden Girgin, şunları kaydetti:
"Bu durum manşet enflasyona katkıda bulunmuştur. Bunun dışında ulaştırma ve konut kalemleri de beklentimizin hafif altında kalmış görünmekte. Hatırlanacağı üzere son yapılan zam ve vergi ayarlamaları ile 2012 yılı için Merkez Bankası yıl sonu tahminini yüzde 6,2'den yüzde 7,4'ye revize etmişti. Bizim yıl sonu TÜFE beklentimiz ise yüzde 8 seviyesidir.
2012 yıl sonu seviyesi ve 2013 yılında vergi ve zam ayarlamalarının devam edeceği öngörümüz altında 2013 yılı için enflasyon beklentimiz Merkez Bankası tahmini olan yüzde 5,3'ün üzerinde yüzde 7 seviyesidir. Para Politikası tarafında ise ekim ayı enflasyonun beklentilerin altında gelmesinin Merkez Bankası'nın elini daha da rahatlatacağını ve kasım ayı toplantısında faiz koridorunu daraltmaya ölçülü şekilde devam edeceğini düşünüyoruz."
 
Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge
[PAGE]
"Gösterge tahvilde şu an için yüzde 7 önemli direnç seviyesi"
 
Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, "Beklentinin bir miktar altında gelen enflasyon datası sonrası Merkez Bankası toplantısından 50 baz puan indirim beklentimizi koruyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Tözge, "Gelen enflasyon datasının şu an için faizler üzerindeki nötr seviyede olacak gibi. Gösterge tahvilde şu an için yüzde 7 önemli direnç seviyesi, fakat MB'nin faiz indirimi ve derecelendirme kurumlarından gelecek haberlere göre bu seviyenin sınırlı olmak şartı ile aşağı doğru zorlanabileceğini düşünüyoruz" öngörüsünde bulundu.
 
Tözge, şunları kaydetti:
"Gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 7,15 - 7,00 normal koşullarda hareket edeceğimiz seviye olarak gözükmekte. Olumlu senaryoda ise yüzde 6,75-6,80 bölgesi hedeflenebilir. Beklentilerin çok altında gelen ÜFE rakamı ise önümüzdeki dönemde TÜFE enflasyonunda düşük seyrin devam edebileceğinin bir göstergesi olarak algılanabilir. Bugün ve yarın yapılacak ihaleler öncesi faizlerde bir miktar satış baskısı görebiliriz, ihaleler sonrası baskı azalacağından olumlu hareketin devamını görebiliriz."
 
EFG İstanbul Menkul Değerler Baş Ekonomisti Haluk Bürümcekçi
[PAGE]
"Mevcut para politikasını değiştirmez"
 
 
EFG İstanbul Menkul Değerler Baş Ekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Ekim ayında TÜFE yüzde 1,96 ile yüzde 2,1 olan beklentimizin hafif altında geldi, olumlu sürpriz gıda fiyatlarının mevsim normallerine göre çok daha az artmasından kaynaklandı" dedi.
Bürümcekçi, "Örneğin, hesaplarımıza göre geçen yıl işlenmemiş gıda aylık yüzde 8 artarken bu yıl Ekim'de sadece yüzde 2 arttı. Bunun dışında diğer alt gruplarda beklenen artışlar ve ÖTV-enerji fiyat ayarlamalarının Eylül'den kalan etkileri gözlendi" ifadelerini kullandı.
Bürümcekçi, "Temel eğilim açısından ise bir iyi bir de hafif kötü haber vardı. İyi haber çekirdek enflasyonun (I) yüzde 6,8'den yüzde 6,1'e gerilemesi olurken, hizmet fiyatlarının ise yüzde 6,9'dan yüzde 7'ye çıkacağını hesaplamaktayız. Sonuçların MB'nin beklentilerine paralel olduğunu ve mevcut para politikası duruşunda bir değişiklik getirmeyeceğini düşünüyoruz" görüşünü dile getirdi.
 
Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç
[PAGE]
"Yüzde 6,5'lara kadar gerilemesini bekliyoruz"
 
Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, enflasyonun yüksek gelmesinde elektrik ve doğalgaza yapılan zammın etkili olduğunu dile getirerek, "Konut kaleminde enflasyon aylık yüzde 3,3 artarken, ulaştırmada artış yüzde 2 seviyesinde oldukça yüksek. Giyim tarafında mevsimsellik kaynaklı artış yüzde 7 civarında. ÜFE'deki hızlı düşüş ve çekirdek enflasyondaki ılımlı seyir, enflasyonda görece olumlu görünümü destekliyor" dedi.
Altınsaç, ekonomideki yavaşlama göz önüne alındığında 20 Kasım'daki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında koridorun üst bandında bir 50 baz puanlık indirim daha beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu hafta Çarşamba günü de Merkez Bankası Ankara'da ekonomistlerle bir araya geliyor. Oradaki söylem takip ediliyor olacak. Yıl sonu TÜFE enflasyon beklentimiz yüzde 7,3. 2013 yılının Nisan-Mayıs döneminde enflasyonun yüzde 6,5'lara kadar gerilemesini bekliyoruz. 2013 yılını ise yüzde 6 ile kapatacağımızı hesaplıyoruz. 2013 için yüzde 5 olan enflasyon hedefinin ise şu anki enflasyon görünümü ile yakalanabileceğini düşünmüyoruz."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir