Yüzde 12 SYR hedefi yeniden düşünülmeli

İş Bankası GM Adnan Bali, finans sisteminin etkin çalışabilmesi için Temmuz'da yürürlüğe girecek Basel II uygulamalarının gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
GAZİANTEP - İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Temmuz'dayürürlüğe girecek Basel II uygulamalarının gözden geçirilip finans sisteminin etkin çalışabilmesinin gerekliliğine dikkat çekerek; büyüme ihtiyacı olan bankacılık sisteminde, yüzde12 hedef sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) koyup, oyunun alanının daraltılmasının yeniden düşünülmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.
 
İş Bankası'nın Zeugma antik kenti kazılarına verdiği 5 yıllık destek kapsamında Gaziantep'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bali, Basel II'nin şu anda gelişmekte olan ülkelere yansımalarının daha olumsuz olacağının netleştiğini ve büyümeye müsait dinamikleri olan ülkelerin dinamizminin sınırlanacağına dikkat çekti.
 
Yeniden düşünülmeli
 
Bali, "Basel II'nin Türk bankacılık sisteminde sermaye yeterlilik rasyoları üzerinde 130 baz puanlık düşürücü etkisi öngörülüyor. Bunun yanı sıra bundan sonraki dönemde yüzde 12, hedef rasyo olarak geçerli. Biz yüzde 12 hedef rasyomuzu koyduğumuzda Avrupa böyle değildi. Orada rasyonun yüzde 8'den yüzde 9'a yükselmesi için stres testini geçemeyen bankaların 115 milyar euro ilave sermayelendirme ihtiyacı varken, büyüme ihtiyacı böyle olan bir ülkenin kendisine yüzde 12 hedef rasyo koyup oyunun alanını daraltması bence yeniden düşünülmesi bir konu" dedi.
 
Bali, bu konuda finansal istikrarı tehdit edebilecek boyutlar öngörülerek, kategorik olarakbir takım tedbirler alınabileceğini de ifade etti.
 
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Temmuz ayında yürürlüğe girecek Basel II düzenlemelerine yönelik kredi kartları ve uzun vadeli tüketici kredileri risk ağırlıklarının düşürülmesini, uluslararası asgari sermaye yeterlilik oranının yeniden gözden geçirilmesini istediklerini söylemişti. 
 
Moody's'in kararı fırsat eşitsizliği yaratıyor
 
Moody's'in dün açıkladığı not artırımı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bali, kredi derecelendirme kuruluşlarının almış olduğu kararların ülke hazinelerine ve o ülkenin borç verebilecek kurumlarının kapasitelerine doğrudan etkisi olduğunu belirterek; Türkiye'nin, makroekonomik göstergeleri iyi olmayan ama yatırım yapılabilir ülke kategorisindeki bir ülke ile kıyaslandığında, o ülkeye yapılmış olan plasmanların risk ağırlıklarının daha düşük değerlendiğini, bunun da bir fırsat eşitsizliği olduğunu belirtti.
 
Bali, "Rating şirketi bir ülkenin notunu yatırım yapılabilir notun altına çekti diyelim. Buandan itibaren, örneğin Basel uygulamaları kapsamında yatırım yapılabilir ülke değilseniz ayrı,yatırım yapılabilir ülkeyseniz ayrı risk ağırlıklı varlık olarak değerlendiriliyorsunuz. Türkiye bugün yatırım yapılabilir ülke seviyesine gelmediği veya getirilmediği için bu ülkenin hazinesine yapılan plasmanlar risk ağırlıklı varlıklar olarak caydırılacağından ayrıca kredi verme kapasiteleri daraltılmış oluyor" diye konuştu.
 
Nüfus genç, ihtiyaç var
 
"Yatırım yapılabilir kategorisinde olmanız aynı sermaye yeterlilik rasyosunda daha fazla kredi imkanına sahip olmak anlamına geliyor" diyen Bali, Türkiye gibi dinamik ülkelerin genç nüfus ile buna ihtiyacı olduğunu belirtti.
 
Bali "Bu potansiyelde bir ülkenin hazinesine verilen fonlardan dolayı, onu hak etmeyen bir ülkeye göre daha az fon kullandırılması sonucu ortaya çıkacak. Ben de onun için Basel II'ye ilişkin bizim kendi kendimizi cezalandırdığımız mükerrer uygulamalar gözden geçirilip bu konuda finans sisteminin fonksiyonunu daha etkin görebilmesinin yolu açılmalı diyorum" dedi.
 
Moody's dün, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak Ba2'den Ba1'e yükseltti. Kuruluş, yatırım yapılabilir seviyesinin bir kademe altına yükselttiği kredi notunun görünümünü ise pozitifte tuttu.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir