Bu yollarda 'bağlanabilir' olacağız!

Yollardaki herkes için “bağlanabilirlik” bir standart haline geliyor… Bu bağlı dünya, sunduğu yeni servislerle de yepyeni bir yaşam biçiminin kapılarını aralayacak… İşte gelecekteki yaşamın ipucunu veren teknoloji ve uygulamalardan bazıları…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VOLKAN AKI

Araç anahtarı yerine akıllı telefon uygulaması, bıktırıcı park yeri arayışı yerine dijital bir park haritası ve insanların mutlaka bir otomobil sahibi olmak zorunda kalmadan mobil olmalarına olanak sağlayan paylaşım servisleri… Bağlanabilirlik yollardaki herkes için hayatı kolaylaştırıyor, güvenlikle kullanışlılığı artırıyor ve dünya genelinde yollarda stresi düşürüyor. Pazar araştırma şirketi Gartner’e göre 2020’ye gelindiğinde dünya genelinde 250 binden fazla araç ağa bağlı olacak. Teknoloji ve servis sağlayıcısı Bosch, “ Bosch Connected World 2018”de mobilite servisleriyle araç sürücülerine yönelik “bağlanabilirlik” bazlı hizmet portföyünü tanıttı, işte ben de onlardan bazı örnekleri burada size aktarmak istedim… Bu teknolojiler dünyanın yeni düzenini oluşturacak… Sadece ulaşım kolaylığı değil, bir yaşam biçimi değişimi yaratacak...

COUP

Rezerve et, öde, git COUP e-scooter paylaşım servisi; toplu ulaşıma, özel araca veya taksiye basit bir alternatif sunuyor. Berlin ile Paris’te yollarda kullanılmaya başlanan e-scooter’lar 2018 yazında Madrit’te de yollarda olacak. COUP uygulaması sayesinde kullanıcılar en yakındaki scooter’ı kolayca bulup rezerve ediyor ve hızlıca yola çıkıyorlar.

myScotty

Kullanıcılar start-up uygulaması myScotty ile otomobil servislerinin paylaşımından scooter ve bisikletlere, taksilere ve kiralık araçlara kadar çeşitli mobilite olanaklarına her zaman harekete hazır oluyorlar. Kullanıcılar akıllı telefon üzerinden servisleri rezerve edip ödemesini yapıyorlar. my- Scotty’yi kullanmak için her kullanıcı bir seferlik bir video görüşmesinde kimliğini doğruluyor; kayıt ve doğrulama sürecini ise start-up çeşitli servis sağlayıcıları üzerinden gerçekleştiriyor.

Belediye ağına bağlı park

Park yeri arama motoru belediye ağına bağlı park ile uygun park yerleri arayarak sürücüleri bu dertten kurtarıyor. Araçlar park asistanının ultrason sensörlerini kullanarak yanından geçtikleri park halindeki diğer araçların arasındaki boşlukları belirleyip ölçüyor. Toplanan veriler dijital bir park yeri haritasına aktarılıyor ve sürücüler bu haritayı kullanarak uygun park yerlerine yöneliyorlar.

Otonom vale:

Otonom vale çözümü gelecekte araçların kendi kendilerini park edeceği anlamına geliyor. Sürücüler araçlarını otoparkın kapısında bırakıp bir akıllı telefon uygulaması üzerinden araca kendi kendini park etme komutu veriyorlar. Araç bunun üzerine parkta kendi başına boş bir yer arıyor ve yardım almadan boş yere park ediyor. Bu tam otonom park servisini gerçeğe dönüştüren bir diğer unsur da, yüklü yazılımla bağlantı kuran akıllı otopark altyapısı.

Kablosuz yazılım güncellemeleri

Kablosuz yazılım güncellemesi sayesinde araç sahipleri oto servislerindeki tamir işlerini dijital olarak gerçekleştiriyorlar. Bu servis sayesinde araç verileri tıpkı akıllı telefonlar gibi güvenli ve kesintisiz şekilde güncellenerek tıpkı dijital bir otopark haritası gibi ek fonksiyonlar indirmelerini mümkün kılıyor.

Öngörücü diyagnostik

Öngörücü diyagnostik servisi normal sürüşlerde buluttaki veri ve bilgileri kullanarak akü, yakıt filtresi ve fren sistemi gibi kilit parçaların durumunu inceleyebiliyor. Veriler bir parçanın yıpranmakta olduğunu gösterirse tümüyle bozulmadan sürücü uyarılıyor ve servise gitmesi tavsiye ediliyor. Bu da aracın aniden yolda kalmasını önlüyor.
Güvenli kamyon parkı

Avrupa'da sunulan güvenli kamyon parkı rezervasyon servisi kamyon sürücülerinin park edecek güvenli ve uygun bir yer bulmalarını sağlıyor.

Veri bulutunda koruyucu bir melek

Yalnızca Almanya’da her yıl yolun ters tarafından giden sürücülerle ilgili 2 bin uyarı yayınlanıyor. Ancak çoğu örnekte uyarı çok geç geliyor ve bu tür olayların üçte biri genelde sürücü ortalama 500 metre gittikten sonra ve en kötü durumlarda ölümlü bir şekilde sona eriyor. Bulut tabanlı ters yöndeki sürücü uyarısı yaklaşık 10 saniye içinde uyarı vermek üzere tasarlanmış. Uyarı yalnızca ters yönde giden sürücüye değil, çevredeki tüm sürücülere gidiyor. Servis bu şekilde veri bulutundaki koruyucu bir melek gibi çalışıyor.

eCall hayat kurtarır

Nisan 2018 itibarıyla AB’de kayıtlı tüm araçlarda standart olarak ağa bağlı bir cankurtaran servis donanımı yer alacak. Otomatik yardım çağrısı ya da kısaca eCall, bir kaza durumunda otomatik olarak yardım çağırısında bulunacak. Bu sistemin yaklaşık 2 bin 500 hayat kurtarması bekleniyor.

mySPIN akıllı telefon entegrasyonu

Otomobil ya da motosiklet sürerken akıllı telefonda navigasyonu, streaming özelliğini ya da takvimi eller serbest olacak şekilde kullanmak mySPIN akıllı telefon entegrasyon çözümü sayesinde artık mümkün. mySPIN ile akıllı telefon ve içindeki uygulamalar aracın bilgi-eğlence sistemine bağlanıyor.

Sürüş uygulaması

Bu uygulama sürücülerin aracı sürerken ses komutları ve hareketlerle telefonu, navigasyon, mesajlaşma ve müzik uygulamalarını güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlıyor. Artık sürücülerin bunu yapması için akıllı telefonun ekranına bakmaları ya da dokunmaları gerekmiyor; dikkatlerini yola daha fazla verebiliyorlar. Sürüş uygulaması, araçlarında bilgi- eğlence sistemi bulunmayan sürücüler için daha fazla kullanım kolaylığı ve eğlence sağlıyor.

Connected Horizon

Connected Horizon sürüşü daha güvenli ve kullanışlı hâle getiriyor. Tümü de gerçek zamanlı olmak üzere trafik tıkanıklığı ve kazalar gibi durumlarla ilgili trafik verileri, rakım ve virajlar dahil yolun topografyasıyla ilgili veriler ve trafik işaretleriyle hız limitleri gibi altyapı verileri sağlıyor. Sistem, araçların önden düşünmesini sağlayarak hem güvenliği hem de kullanım kolaylığını arttırıyor.

Şarj et ve öde uygulaması

Akıllı telefon tek bir tıkla elektrikli araçlar için şarj istasyonlarını bulmakta ve şarj etme sürecinin ödemesini yapmakta kilit rol oynuyor. Bosch Mercedes-Benz, Smart ve Renault gibi otomobil üreticileriyle birlikte şarj uygulamaları geliştirmiş. Bunlar halen müşterilere Avrupa’nın beş ülkesinde 17 bin 400 civarındaki şarj istasyonuna erişim sağlıyor ve yakında daha fazlasının eklenmesi bekleniyor.

“Perfectly Keyless”

Perfectly Keyless can sıkıcı anahtar arayışına son veriyor. Sürücüler aracı kilitleyip açmak ve motoru çalıştırmak için akıllı telefonlarından yararlanıyorlar. Araç sahipleri yine uygulamadan yararlanarak diğer uygulama kullanıcılarının araçlarına erişim sağlamasına izin verebiliyorlar. Aileler, şirketler, paylaşım servisleri sunanlar ve fi lo işletmecileri bu şekilde araçlarına kimlerin ne zaman erişim sağlayabileceğini esnek bir biçimde yönetebiliyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir