Müziğin sihri İstanbul’u sarıyor

Bu yıl kentin farklı noktalarındaki 15 mekânda gerçekleştirilecek olan 45. Müzik Festivali, 29 Mayıs'ta başlıyor. Ülkemizden ve dünya klasik müzik sahnesinden 600’e yakın müzisyenin katılacağı festivalin teması “Sıradışı...”

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen 45. İstanbul Müzik Festivali, 29 Mayıs’ta başlayacak. Bu yıl “Sıradışı” temasıyla düzenlenen festival, 21 Haziran’a kadar 600’ü aşkın sanatçıyı müzikseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Müzik Festivali, açılışında klasik müzik sahnesinin yükselen isimlerinden Andrei Ionita’yi ağırlayacak. 2015 Çaykovski Yarışması Viyolonsel Dalı birincisi Andrei Ionita’ye, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak Ödül Töreni ve Açılış Konseri’nde, Sascha Goetzel yönetimindeki festivalin yerleşik orkestra sponsoru Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) eşlik edecek.

Gelecek hafta kimler var?

Müzikseverler, açılışın ardından festivalin ilk haftasında 2 konser daha dinleme olanağı bulacak. “Renklerin Sesi: Kandinsky & Chagall” etkinliği 31 Mayıs akşamı, Londra Oda Orkestrası’nın kemancı Alina Pogostkina’ya eşlik edeceği konserse 1 Haziran gecesi gerçekleştirilecek.

Festivalin açılış sonrası ilk konseri olan “Renklerin Sesi: Kandinsky & Chagall”ın sanatçısı piyanist Mikhail Rudy. İş Sanat’ta 31 Mayıs akşamı 20.00’den itibaren dinlenebilecek olan konser, “dinleyicileri müziği görmeye, resmi duymaya davet eden” bir proje olarak nitelendiriliyor. Rudy, konserin ilk bölümünde kendisinin yönettiği ve Kandinsky’nin resimlerinden oluşturulan bir film eşliğinde Mussorgsky’nin “Bir Sergiden Tablolar”ını seslendirecek. Sanatçı ikinci bölümde ise Chagall’ın Paris Operası’ndaki tavan resimlerinden oluşturulan animasyon eşliğinde Glück, Mozart, Wagner, Debussy ve Ravel’den eserler yorumlanacak. Etkinliğin öncesinde Hülya Düzenli’nin “Yenilenen Yorumlar” başlıklı söyleşisi de takip edilebilecek.

Pogostkina, Beethoven çalacak

Festival 1 Haziran’da, Aya İrini Müzesi’nde, Christopher Warren-Grenn’in yöneteceği Londra Oda Orkestrası’nın eşlik edeceği kemancı Alina Pogostkina’nın konseriyle sürecek. Misyonunu “Orkestra ve dinleyici arasındaki bariyerleri kırmak, müzik coşkusunu birlikte yaşamak ve klasik konser deneyimine yeni bir soluk getirmek” olarak tanımlayan Londra Oda’nın eşlik edeceği genç kemancı, 9. Sibelius Yarışması’nın birincisi. Konserin repertuarında Beethoven’dan eserler var.

Ödüller, açılış gecesinde sahibini buluyor

45. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, 29 Mayıs Pazartesi akşamı gerçekleşecek açılış gecesinde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşlik edeceği genç sanatçı Andrei Ionita, The Times gazetesinde “Son on yıldır çıkmış en heyecan verici viyolonselcilerden biri” olarak nitelendirmiş bir isim. BBC tarafından 2016-2018 döneminin “Yeni Kuşak Sanatçısı” seçilen Ionita, yeni sezonda BBC orkestralarıyla çeşitli konserler verecek. Balakirev, Saint-Saens ve Strauss’tan eserler seslendirilecek olan açılış gecesinde 45. İstanbul Müzik Festivali’nin “Onur Ödülü” de sahibini bulacak. Ödül bu yıl müzik yazarı ve öğretim görevlisi Evin İlyasoğlu’na takdim edilecek. Festivalin “Yaşamboyu Başarı Ödülü” ise bu sene 80. yaşını kutlayan ve yeni eseri “11. Senfoni”nin Türkiye prömiyerini İstanbul Müzik Festivali kapsamında 16 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde Borusan Holding sponsorluğunda yapacak olan Philip Glass’a sunulacak. Törene katılamayacak olan Glass, özel bir videoyla ödül konuşmasını aktaracak.

21 Haziran'a kadar sürecek

İstanbul Müzik Festivali bu yıl “Sıradışı” temasıyla müzikseverlere, klasik repertuvarın yanı sıra yeni keşifl er ve disiplinlerarası çalışmalar sunacak. 21 Haziran’a kadar devam edecek İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki konukları arasında; St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi, Viyana Oda, Ebéne Yaylı Çalgılar Dörtlüsü gibi topluluklar ve dünyanın pek çok ülkesinden solist sanatçılar yer alacak. Festival bu yıl 15 farklı mekânda gerçekleştirilecek. Etkinlik kapsamındaki konserleri; Avusturya Kültür Ofisi, Aya İrini Müzesi, Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, bomontiada, Galata Mevlevihanesi Bahçesi, İş Sanat Konser Salonu, Kapalıçarşı Kalpakçılar Caddesi, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Sait Halim Paşa Yalısı, Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras, Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi, Süreyya Operası ve Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde dinlenebilecek. Festivalde bu yıl da ücretsiz olarak “Konsere Doğru” söyleşileri düzenlenecek.

Köklü ve yenilikçi bir orkestra

Festival kapsamında Alina Pogostkina’ya eşlik edeceği konserde dinleyeceğimiz Londra Oda Orkestrası’nın yaklaşık bir yüzyıllık geçmişi var. İngiltere’nin en eski profesyonel oda orkestrası, yenilikçi karakteriyle de biliniyor.